Αναστασιάδης : Η Κύπρος θα ασκήσει βέτο εφόσον η Τουρκία δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, δήλωσε ότι εφόσον η Τουρκία δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της η Κύπρος θα ασκήσει βέτο.

epa05216524 Cyprus President Nicos Anastasiades arrives for a two-days European Union leaders summit in Brussels, Belgium, 17 March 2016. EU leaders on 17 and 18 March are to discuss a deal with Turkey that is aimed to tackle the migration crisis and curb migration into the bloc. EPA/STEPHANIE LECOCQ

 Σε ερώτηση για τις ενστάσεις της Κύπρου στο προσχέδιο συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «κακώς η Κύπρος ευρέθη να φέρει μέρος της ευθύνης”, σημειώνοντας πως πέντε κεφαλαία είχαν παγώσει από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης ως αποτέλεσμα της μη ανταπόκρισης, της μη υλοποίησης από πλευράς Τουρκίας των υποχρεώσεών της, όπως προκύπτουν από το πρωτόκολλο της Άγκυρας αλλά και το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Πρόσθεσε πως “ήταν αδύνατο να περιμένει κάποιος από εμάς ότι θα δίναμε τη συγκατάθεσή μας”.

«Παράτυπα, θα μπορούσα να πω και λυπάμαι αλλά είμαι υποχρεωμένος να το πω, δεν ερωτηθήκαμε αν είχαμε πρόθεση και συνεπώς ήταν κατά παράβαση των κανόνων που ισχύουν σήμερα για το άνοιγμα των όποιων κεφαλαίων», πρόσθεσε

Σε ερώτηση τί ζητά από την Τουρκία, σημείωσε πως η ‘Αγκυρα «από τη μία, θα πρέπει να ανοίξει τους λιμένες τους αερολιμένες, (στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο, κάτι το οποίο αντίθετα δεν πράττει».

«Με σωρεία δηλώσεων, επιστολών ή υπομνημάτων αναφέρεται σε«μη υπάρχουσα χώρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το χειρότερο, και λυπάμαι που χρειάζεται να το σημειώσω, όταν ο κ. Τουσκ επισκέπτετο την Λευκωσία και επρόκειτο να πάει στην Άγκυρα, τον υποχρέωσαν, γιατί δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, να προσγειωθεί πρώτα σε έναν άλλο αερολιμένα άλλης χώρας και στη συνέχεια να μεταβεί στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν το βέτο είναι κάτι το οποίο θα χρησιμοποιούσε απάντησε: «Bεβαίως, βεβαιότατα ναι».

«Αυτό έχω τονίσει και στους εταίρους και στο προηγούμενο Συμβούλιο της 7ης Μαρτίου και κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τουσκ, τον Πρόεδρο Γιούνκερ και τον Πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς, ότι η Κύπρος θα ασκήσει το βέτο, εφόσον η Τουρκία δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή, ανέφερε, «δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή».