Μποζκίρ: «Για το άνοιγμα ενός κεφαλαίου δεν πρόκειται ν’ αναγνωρίσουμε τη νότια Κύπρο»

“Ενώ απειλείται η συνέχεια της ΕΕ, αυτή δεν πρέπει να εμποδιστεί για το καπρίτσιο και μόνο μιας χώρας μέλος της ΕΕ”, δήλωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Τούρκος bozkirΥπουργός ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ, λέγοντας ότι αν το πακέτο για τους πρόσφυγες δεν περάσει την ευθύνη θα την έχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σε ότι αφορά το θέμα του ανοίγματος κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο κ. Μποζκίρ είπε ότι μόνο και μόνο για να ανοίξει ένα κεφάλαιο δεν τίθεται λόγος να αναγνωρίσουν “τη νότια Κύπρο”, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

“Εμείς δεν συμφωνήσαμε να μεταφερθούν τα απαραίτητα στοιχεία για τη λύση του Κυπριακού στις διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Μπορεί να γίνεται λόγος στην λύση του Κυπριακού λόγω της αποφασιστικότητας τα δέκα αυτά χρόνια. Μόνο και μόνο για να ανοίξει ένα κεφάλαιο δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστεί η νότια Κύπρος”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο κ. Μποζκίρ ανέφερε ότι “η ΕΕ έχει εδώ ευθύνη. Είμαστε ενώπιον ενός προβλήματος διεθνούς διάστασης. Για την λύση του πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα. Ενώ γίνονται σημαντικά βήματα δεν πρέπει να επιτραπεί να χαλάσει αυτή η δομή μόνο για το καπρίτσιο ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Η ΕΕ πρέπει να πείσει την νότια Κύπρο ότι αν το πακέτο δεν περάσει λόγω αυτού, την ευθύνη θα την έχει η νότια Κύπρος”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ανέφερε ότι με τη σύνοδο της 29ης Νοεμβρίου η τράπουλα μοιράστηκε ξανά, προσθέτοντας ότι το βασικό στοιχείο ήταν η μείωση της παράνομης μετανάστευσης. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι στη σύνοδο της 7ης Μαρτίου ο Τούρκος Πρωθυπουργός με μια σημαντική κίνηση υπέβαλε ένα πακέτο που μπορεί να οδηγήσει σε λύση το πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι αυτό προκάλεσε έκπληξη επειδή δεν ήταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο.

“Εμείς λαμβάνοντας απόφαση σε ένα όργανο μπορούμε να υποβάλουμε πρόταση αλλά εκείνοι, επειδή είναι 28 χώρες χρειάζεται να συνεργαστούν”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Για τις επαφές χθες το βράδυ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι συζητήθηκε όλο αυτό το πακέτο. “Έχει δηλωθεί με καθαρό τρόπο ότι το πακέτο είναι ένα και δεν θα θεωρηθεί έγκυρο αν γίνει επιλογή κάποιων στοιχείων του πακέτου και κάποια στοιχεία του απορριφθούν”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ανέφερε πως αν υπάρξει συμφωνία το πακέτο θα τεθεί σε εφαρμογή. “Θα γίνει γνωστό την Παρασκευή αν θα γίνει αποδεχτό ή όχι. Έχουμε ελπίδα αλλά δεν σημαίνει ότι η απόφαση λήφθηκε”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.