Π.τ.Δ:Η Κύπρος δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα κεφαλαίων με την Τουρκία

Δεν ήλθε να ασκήσει πιέσεις λέει ο Τουσκ

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει πρόθεση να συναινέσει στο άνοιγμα κεφαλαίων

Ï Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò ê. Íßêïò ÁíáóôáóéÜäçò õðïäÝ÷åôáé ôïí Ðñüåäñï ôïõ Åõñùðáúêïý Óõìâïõëßïõ Íôüíáëíô Ôïõóê, Ëåõêùóßá 15 Ìáñôßïõ 2016.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

 

με την Τουρκία εάν η Άγκυρα προηγουμένως δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ, ο οποίος αναχωρεί αργότερα για την Τουρκία ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

“Μετέφερα στον κ. Τουσκ τη θέση μας ότι Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει την πρόθεση να συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου, εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως περιγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας” τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι εξήγησε στον κ. Τουσκ ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό, αδικαιολόγητο και απαράδεκτο να μετατοπιστεί το βάρος της ευθύνης για τη μεταναστευτική κρίση στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη δική του δήλωση, ο κ. Τουσκ είπε ότι “δεν βρίσκομαι εδώ για να ασκήσω πιέσεις αλλά για να ακούσω τις θέσεις σας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό”.

Υπογράμμισε ότι στα θέματα ένταξης ισχύουν οι ίδιοι αυστηροί κανόνες και ότι οποιαδήποτε απόφαση απαιτεί την σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών μελών.

“Καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να είναι πιο σημαντική για μένα από τα κράτη μέλη μας”, συμπλήρωσε.