Υμνος στην Εθνοφρουρά

 

 

theoxarous040624687Της Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους

«…μπροστά κι όλο μπροστά προς την αυγή, που χαιρετάει την Λευτεριά, την Λευτεριά σ αυτή τη γη….

«Θα προσληφθούν 3 χιλιάδες επαγγελματίες οπλίτες». Ελπίζω ότι δεν θα είναι τα βλαστάρια των κομματικών στρατών…Ύψιστο χρέος του πολίτη είναι να υπερασπίζεται την Πατρίδα του. Και μεγίστη   υποχρέωση κάθε κράτους προς τους πολίτες του είναι να τους παρέχει ασφάλεια. Να τους προστατεύει. Αυτό δεν είναι δυνατόν αν   το κράτος δεν έχει ένοπλες δυνάμεις. Το ίδιο ισχύει και για την   Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία συν τοις άλλοις, τελεί υπό κατοχή και δεν υπάρχει καμία ένδειξη αλλαγής πολιτικής από μέρους της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας. Σ άλλους καιρούς και σ άλλους τόπους, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς και την Απελευθέρωση ως στόχο ενός στρατού. Αν το πει όμως κάποιος στην Μακαρία Νήσο, θα βρεθεί έγκλειστος στην Αθαλάσσα.

Η Τουρκία επιμένει να διατηρεί επεμβατικά δικαιώματα στην Κυπριακή Δημοκρατία και επιδιώκει την συνέχιση τους με συγκεκαλυμμένες μεθόδους. Όπως για παράδειγμα με την   συνέχιση των συμφωνιών ασφάλειας τις οποίες υπέγραψε το ψευδοκράτος με την Άγκυρα.

Επιπλέον, η Τουρκία είναι επιθετική χώρα και συνιστά τον κυριότερο αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην Μέση Ανατολή. Όλες οι χώρες της περιοχής αισθάνονται την τουρκική απειλή και πολλές έχουν βιώσει την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στα εδάφη τους, μέσα σε συνεχείς γεωστρατηγικές ανακατατάξεις. Κατά συνέπειαν, είτε προ τη λύσης, είτε μετά από αυτήν, η Κύπρος χρειάζεται και θα χρειάζεται ένοπλες δυνάμεις και συμμαχίες. Αλλιώς, δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Η κατοχή μάς επιβάλλει να διαθέτουμε ισχυρή αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη έναντι της τουρκικής απειλής.

Βεβαίως πολλοί μας χλευάζουν γι’ αυτές τις θέσεις. Είτε επειδή δεν πιστεύουν στην Εθνική Φρουρά, είτε επειδή αναμένουν να διαλυθεί μετά από τις «μεταρρυθμίσεις» του Υπουργού Άμυνας και της Κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο πως κάποιοι ανέλαβαν εργολαβικά να διαλύσουν την Εθνική Φρουρά για να μην υπάρχει αποτροπή και για να βρίσκονται εύκολα και πρόχειρα άλλοθι για τις υποχωρήσεις που γίνονται στις διαπραγματεύσεις. Για να γίνουν   αποδεκτά τα τετελεσμένα της εισβολής και να νομιμοποιηθούν με την υπογραφή μας.

Σαφέστατα οι «μεταρρυθμίσεις» των κυβερνώντων, δεν σκοπεύουν στην αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, αλλά στην διάλυσή της και την διασφάλιση υψηλών ποσοστών στον Συναγερμό, στις προσεχείς εκλογές. Αποτελούν ένα προεκλογικό πυροτέχνημα και όχι προσπάθεια για αναδιάρθρωση της ΕΦ και δημιουργία ενός σύγχρονου επαγγελματικού στρατού.

Εμείς επιμένουμε στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του στρατού μας, της περήφανης ΕΦ. Επιμένουμε στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και στην αξιοποίηση του έμψυχου υλικού που διαθέτουμε, τους άριστους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.

Επιμένουμε στην ενδελεχή και σε βάθος έρευνα των δαπανών που έγιναν μέχρι σήμερα, τον τρόπο διάθεσης των κονδυλίων του ταμείου για την άμυνα, των καταγγελιών του Γιώργου Περδίκη για μίζες στην προμήθεια οπλικών συστημάτων, απαιτούμε τον έλεγχο της κάθε δεκάρας που προσφέρει στην άμυνα ο δυσπραγών φορολογούμενος.

Δεν διαφωνούμε με την ορθολογιστική αξιοποίηση της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας για την θητεία στην Εθνική Φρουρά, αλλά την απόφαση γι’ αυτό θα την πάρουν οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες οι οποίοι γνωρίζουν τους στόχους και τις ανάγκες της ΕΦ και όχι οι πολιτικάντηδες.

Νομίζουμε, όμως, ότι πριν μειωθεί η θητεία πρέπει το κράτος να προσλάβει τους επαγγελματίες οπλίτες που απαιτούνται και σταδιακά να προχωρήσει στην μείωση της θητείας με ταυτόχρονη αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων. Αυτό επιβάλλει η λογική και όχι την εκτόξευση ενός προεκλογικού πυροτεχνήματος για μείωση της θητείας και υποσχέσεις για προσλήψεις που δίνουν ελπίδες σε δύσμοιρους άνεργους.

Παράλληλα, με την σύναψη διακρατικών συμμαχιών, θεωρώ απαραίτητο να τονίσω ότι, πέραν της ασφάλειας των πολιτών, υπάρχει και η υποχρέωση της ασφάλειας του εθνικού μας πλούτου και αναφέρομαι στο φυσικό αέριο και στη θάλασσα. Η Θαλάσσια έκταση μας, είναι έντεκα φορές μεγαλύτερη από ότι η χερσαία. Συνεπώς, χρειαζόμαστε στρατό, ναυτικό, αεροπορία. Και εδώ είναι που αποκαλύπτεται σήμερα πόσο τεράστια ήταν η σημασία του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος για την Κύπρο ώστε να είναι δυνατή η κάλυψη του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού χώρου από την Θράκη ως την Ανατολική Μεσόγειο. Με τη θέση αυτή, απαντούμε σε όσους ισχυρίζονται ότι εάν δεν λυθεί το Κυπριακό δεν θα βγάλουμε φυσικό αέριο επειδή δεν θα το επιτρέψει η Τουρκία.

Συνεπώς, η θέση μας είναι αμετακίνητη ως προς την σύναψη στρατηγικών συμμαχιών και ανάπτυξη αποτρεπτικής ισχύος. Όπως είπα, διαθέτουμε άριστο μόνιμο προσωπικό με μεγάλη μόρφωση, το οποίο, ο Υπουργός Άμυνας με τις αποφάσεις του, καταδικάζει σε απραξία. Το απογοητεύει δίνοντας μαζί με την ηγεσία του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ το μήνυμα ότι πρέπει να ψάχνουν από τώρα για δουλειά. Ότι η Εθνική Φουρά είναι όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία εκλιπούσα. Ε, δεν είναι. Και δεν πρέπει να είναι.

Σε τελική ανάλυση, οι υποχρεώσεις του κράτους θα συνεχίζονται και μετά τη λύση και η Κυπριακή Δημοκρατία θα   είναι υποχρεωμένη να συμμετέχει στους θεσμούς άμυνας και εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και να αντιμετωπίζει εξωτερικές απειλές σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και ταραχώδη περιοχή.

Εκτός και αν από τώρα σχεδιάζουν να μας πουν με την πρώτη αναποδιά ότι επειδή δεν θα έχουμε στρατό θα πρέπει να αναλάβει την ασφάλειά μας η Τουρκία. Ελπίζουμε ότι δεν είναι αυτή την εναλλακτική φόρμουλα εγγυήσεων που έχουν στο μυαλό τους, οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ κα του ΑΚΕΛ.

Και θα έπρεπε να είχαμε διδάξει στα παιδιά μας ότι η υπηρεσία στην ΕΦ δεν είναι αγγαρεία, είναι μεγίστη τιμή!

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας.Η e-shocknews υποστηρίζει την ελεύθερη έκφραση θέσεων, απόψεων και ιδεών)