Γ.Λιλλήκας:«Το κόστος της υπό εκκόλαψη λύσης θα είναι πολύ ψηλό γιατί ξεφύγαμε από τις βασικές αρχές …»

«Το κόστος της υπό εκκόλαψη λύσης θα είναι πολύ ψηλό γιατί ξεφύγαμε από τις βασικές αρχές που έπρεπε να διέπουν μια λύση. Αν οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες και οι Τουρκοκύπριοι που εγκαταστάθηκαν στα κατεχόμενα αποκτούσαν με τη λύση την περιουσίας τους, το κόστος θα ήταν πολύ μικρότερο.»lillikas11-770x439_c

Τα πιο πάνω τόνισε σε ομιλία του ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γ.Λιλλήκας σε εκδήλωση της Συμαχίας « Η οικονομία σήμερα , και οι προοπτικές μετά από τη λύση του Κυπριακού μύθοι και πραγματικότητες» Μεταξύ άλλων ο Γ. Λιλλήκας ανέφερε:
«Μετά από σωρεία υποχωρήσεων στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και στην κατανομή εξουσιών προκειμένου να επιτευχθούν συγκλίσεις, η Τουρκική πλευρά, με τη δική μας συγκατάθεση στο περιουσιακό οδηγεί τα πράγματα στις αποζημιώσεις. Για την ακρίβεια, τα όσα έχουν συμφωνηθεί ως κριτήρια οδηγούν στο συμπέρασμα πως το περιουσιακό θα λυθεί παραμένοντας άλυτο.
Θα μετατρέψουμε το περιουσιακό σε προσωπικό πρόβλημα του κάθε πρόσφυγα να αναζητήσει λύση σε μια διαδικασία πολλών δεκαετιών μετά τη λύση και μετά την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για τρία χρόνια κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την απελπισία που οι ίδιοι με τις πολιτικές του έφεραν στο λαό μας, έλεγαν ότι «η λύση θα φέρει ανάπτυξη» χωρίς ποτέ να μας πουν πως, με ποιόν τρόπο. Τώρα αλλάζουν την επωδό τους και αποκαλύπτουν ότι η λύση θα έχει ένα κόστος γύρω στα 30δις ευρώ, τα οποία θα πρέπει να επωμισθεί ο Κυπριακός λαός. Παραδέχονται και αποδέχονται ότι το κόστος θα το πληρώσει το θύμα και όχι η Τουρκία που είναι ο εισβολέας.
Το κόστος της υπό εκκόλαψη λύσης θα είναι πολύ ψηλό γιατί ξεφύγαμε από τις βασικές αρχές που έπρεπε να διέπουν μια λύση. Αν οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες και οι Τουρκοκύπριοι που εγκαταστάθηκαν στα κατεχόμενα αποκτούσαν με τη λύση την περιουσίας τους, το κόστος θα ήταν πολύ μικρότερο. Όμως η λύση θα εδράζεται στη λογική της αποζημίωσης. Αυτός είναι ο λόγος που αυξάνεται δραματικά το κόστος.
Ταυτόχρονα, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν δωρητές, συζητείται η σύναψη ενός μακροπρόθεσμου δανείου το οποίο θα πρέπει να αποπληρώσουν οι Κύπριοι φορολογούμενοι. Αν με ένα δημόσιο χρέος των 20δις ευρώ περίπου, που αντιστοιχεί με το 105% περίπου του ΑΕΠ, η Κυπριακή Οικονομία κατατάγηκε στα σκουπίδια και για ένα δάνειο τελικά των 8δις ευρώ, οδηγήσαμε την κοινωνία στη μιζέρια, τι θα γίνει όταν το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στα 50δις ευρώ; Που θα καταταγεί η Κυπριακή Οικονομία όταν το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 250% του ΑΕΠ; Πως θα έρθει η υποσχόμενη ανάπτυξη με αυτά τα δεδομένα; Πόσες γενιές της Κύπρου θα βρίσκονται υπό το ζυγό της Τρόικα για να εξοφληθεί το κόστος της λύσης;
Επαναλαμβάνουμε , ότι ως Συμμαχία Πολιτών είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μια λύση που δεν θα επιφέρει οικονομικά οφέλη, φτάνει να είναι δίκαιη και βιώσιμη και να ανατρέπει τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή και η κατοχή.»