Συνεχίζεται το γιαλέλι για το «πόθεν έσχες»

Κουτσουρεύουν τον κατάλογο με τα ονόματα

 

Ανέκδοτο έχει καταντήσει το ζήτημα για τοπόθεν έσχες ενώ τώρα συστήνεται ο περιορισμός των ονομάτων που θα καλύπτει η νομοθεσία.image.ashx

Οπως αναφέρθηκε σήμερα στη Βουλή περιορισμό στους καταλόγους ελεγχομένων προσώπων και δημοσιοποίησης των δηλώσεων συστήνει η Νομική Υπηρεσία, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό σε κόμματα, για ενδεχόμενη απονεύρωση της προσπάθειας της Βουλής μέσα από το πόθεν έσχες των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και των υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων να προωθηθεί η διαφάνεια και να παταχθεί η διαφθορά.

Τα νομοθετήματα μεταξύ των οποίων και η τροποποίηση του Συντάγματος για τον περιορισμό της ιδιωτικής ζωής συζητήθηκαν σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και του Γενικού Εισαγγελέα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών επαναβεβαίωσε τη βούληση της Επιτροπής Νομικών να ψηφίσει νόμους για το πόθεν έσχες πριν η Βουλή αυτοδιαλυθεί.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε ότι μετά από την άποψη που κατέθεσε ενώπιον της Βουλής ο Γενικός Εισαγγελέας στη προσπάθεια να περιληφθούν στον κατάλογο των ελεγχομένων προσώπων άτομα, ο έλεγχος να γίνει με βάση την αρχή της αναλογικότητας στον περιορισμό της ιδιωτικής ζωής και τις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα σε άλλες διατάξεις των νομοσχεδίων, κατατέθηκαν στην Επιτροπή Νομικών επικαιροποιημένα κείμενα νομοσχεδίων.

Εξήγησε πως η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα διαλαμβάνει ο περιορισμός στην ιδιωτική ζωή να αφορά μόνο τα δημόσια πρόσωπα ή πρόσωπα που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, ή διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στη δημόσια ζωή και ο περιορισμός να είναι ανεκτός και να εφαρμόζεται κατά τρόπο που επιβάλλει η αναγκαιότητα για διαφάνεια και η πάταξη της διαφθοράς.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι εκλεγόμενα και μη, πρόσωπα που εκούσια ανέλαβαν το δημόσιο αξίωμα, κατά τρόπον αποδέχθηκαν και περιορισμό της ιδιωτικής τους ζωής για έλεγχο της διαφάνειας και πάταξης της διαφθοράς.

Ανέφερε ότι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Υπουργούς, Βουλευτές και τα ανήλικα τέκνα τους καθίσταται υποχρεωτική η δημοσιοποίηση ολόκληρης της δήλωσης πόθεν έσχες από τα αρμόδια σώματα στις οικείες ιστοσελίδες. Εξήγησε ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν περιλαμβάνονται οι σύζυγοι.

Ερωτηθείς εάν οι σύζυγοι των αξιωματούχων αυτών θα εξαιρούνται της δήλωσης, ανέφερε πως “εάν υπάρξει θέμα θα το συζητήσουμε”.

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο για το νομοσχέδιο ως προς τους αξιωματούχους που εμπίπτουν στις περιπτώσεις που κατέχουν δημόσια θέση ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα στη βάση των όσων έχει γνωματεύσει ο Γενικός Εισαγγελέας, δεν θα περιληφθούν όσοι δεν ασκούν ρόλο στη δημόσια ζωή και στην πολιτική ζωή του τόπου και διευκρίνισε ότι ως τέτοιος κρίνεται ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ και αφαιρέθηκε από τον κατάλογο.

Συνεχίζοντας είπε ότι έχουν διακριθεί περισσότερο τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, που είναι αρχηγοί των κομμάτων που δεν είναι βουλευτές, οι Δήμαρχοι, ο Γενικός Ελεγκτής που υποχρεωτικά θα δημοσιοποιούν τη δήλωση περιουσίας.

Για τα άλλα ελεγχόμενα πρόσωπα δεν θα γίνεται δημοσιοποίηση, συνέχισε προσθέτοντας ότι διασφαλίστηκε ότι στις περιπτώσεις δημοσιοποίησης, δεν θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία που αφορούν την ασφάλεια του πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου.
Είπε ακόμα ότι η έκθεση της αρχής ελέγχου δεν θα δημοσιοποιείται για να αποφευχθεί παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε ότι με βάση τις συμβουλές της Νομικής Υπηρεσίας η Επιτροπή κάλυψε πολλή έδαφος και πρόσθεσε ότι στα ελεγχόμενα πρόσωπα θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι με κλίμακα πάνω από Α11.

Ανέφερε περαιτέρω ότι με εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα πρέπει να γίνει τροποποίηση στο νόμο για τους ημικρατικούς οργανισμούς, της Αστυνομίας και του στρατού για να περιληφθούν στους ελεγχόμενους τα μέλη των συμβουλίων προσφορών.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι την επομένη Τετάρτη η συνεδρία θα συνεχιστεί στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών για διευκρινίσεις που αφορούν τη δημόσια υπηρεσία.

Είπε ακόμα ότι στην επόμενη συνεδρία η Επιτροπή θα πρέπει να καταλήξει σε πολύ μεγάλο βαθμό στον κατάλογο των προσώπων που θα καταθέτουν δήλωση και αυτή θα δημοσιοποιείται.

Ο κ. Σαμψών σημείωσε ότι πρέπει να ακολουθηθούν οι συμβουλές της Νομικής Υπηρεσίας για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αντισυνταγματικότητας.

Περαιτέρω ανέφερε ότι κόμματα διαφωνούν για τη μείωση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων καθώς σύμφωνα με τις νομικές συμβουλές του Γενικού Εισαγγελέα ο κατάλογος μικραίνει.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πόθεν έσχες στους Δικαστές, είπε ότι αρχικά στις προθέσεις της Βουλής ήταν να περιληφθούν οι Δικαστές του Ανωτάτου, των Επαρχιακών και Ειδικών Δικαστηρίων, προσθέτοντας πως αν τελικά οι Δικαστές θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση, αυτή θα πρέπει να ελέγχεται από το δικαστικό σώμα.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι στο νομοσχέδιο που αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και Βουλευτές προβλέπεται ότι θα δημοσιοποιείται η δήλωση και δεν χρειάζεται κατάλογος.

Πρόσθεσε ότι το 2ο νομοσχέδιο που διέπει τους λοιπούς αξιωματούχους θα περιλαμβάνει δύο καταλόγους εκ των οποίων ο ένας θα είναι για υποβολή μόνο και δεύτερος για υποβολή και δημοσιοποίηση δήλωσης

Είπε ότι τρίτο νομοθέτημα αφορά σε όλους του δημοσίους υπαλλήλους από κλίμακα Α11 και πάνω.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι οι νόμοι θα είχαν ήδη ψηφιστεί, αν η Νομική Υπηρεσία δεν διαφοροποιούσε τις θέσεις της, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι ορθά τέθηκαν εκ νέου οι θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας και ορθά η Επιτροπή τις υιοθετεί για να διασφαλιστεί ότι οι νόμοι που θα ψηφιστούν θα είναι συνταγματικά συμβατοί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε ότι συνεχίστηκε η συζήτηση των νομοσχεδίων και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Πρόσθεσε ότι στο προσχέδιο καταλόγου ελεγχόμενων προσώπων δεν υπάρχει διαφωνία σε ό,τι αφορά ημικρατικούς και σώματα ασφαλείας.

Είπε ότι προκύπτουν ζητήματα στον έλεγχο των υπόλοιπων αξιωματούχων δηλώνοντας ότι θέση του κόμματος του είναι να μην περιοριστεί το εύρος κατά τρόπο που να απονευρωθεί η νομοθεσία.

Πρόσθεσε ότι με υπομονή θα προσπαθήσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή.

Είπε ακόμα πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει ομόφωνη κατάληξη ενδέχεται η Επιτροπή να προχωρήσει κατά πλειοψηφία.

Καταλήγοντας είπε ότι από τη συνεδρία προέκυψε ότι ως έχουν τα νομοσχέδια οι σύζυγοι των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων δεν ελέγχονται.