Ελλάδα: Σε απόγνωση χιλιάδες πρόσφυγες-οι Σκοπιανοί έρριξαν χημικά

Καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ πραγματοποιούν εκατοντάδες πρόσφυγες, οι οποίοι προηγουμένως, σε κλίμα έντασης, είχαν ρίξει τη συρματένια περίφραξη των γραμμών.Οι χιίάδες πρόσφυγες προχώρησν σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, στην Ειδομένη, και με σηκωμένα τα χέρια φώναζαν  συνθήματα.Στον καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται περίπου 7.000 άτομα, ενώ οι ρυθμοί διέλευσης στα Σκόπια είναι πολύ αργοί.

Idomeni
Ανάλογη διαμαρτυρία είχαν πραγματοποιήσει και χθες το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι η ουδέτερη ζώνη άνοιξε πριν από λίγη ώρα, με τις πρώτες πληφορορίες να λένε πως θα περάσουν -σε πρώτη φάση- πενήντα άτομα, ενώ από τις 9 χθες το βράδυ έως τις 4 τα ξημερώματα πέρασαν 300 άτομα.

Νωρίτερα με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα “απάντησαν” οι αστυνομικοί των Σκοπίων στον πετροπόλεμο των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων και περιμένουν να περάσουν τα σύνορα.

Μεγάλη ομάδα προσφύγων, πολλοί με τα υπάρχοντά τους ανά χείρας, κατέλαβαν νωρίτερα τις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ ορισμένοι κινήθηκαν προς το μεταλλικό φράχτη πετώντας πέτρες και ζητώντας να τούς επιτρέψουν οι αρχές της γειτονικής χώρας τη διέλευση.

Τα πνεύματα “άναψαν” και στον πετροπόλεμο των προσφύγων οι αστυνομικοί των Σκοπίων  “απάντησαν” με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, καταφέρνοτας μ’ αυτόν τον τρόπο να τους απομακρύνουν από τον φράχτη.

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ειδομένη όταν εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες, που βρίσκονται στον καταυλισμό στην ουδέτερη ζώνη, πληροφορήθηκαν ότι τα σύνορα θα άνοιγαν για λίγη μόνο ώρα.

Την Κυριακή οι Σκοπιανοί άνοιξαν το πέρασμα της Ειδομένης μόλις για 300 πρόσφυγες σφραγίζοντας ξανά τα σύνορα στις 4 τα ξημερώματα.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των προσφύγων στον καταυλισμό μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο καθημερινά, αφού άνθρωποι από όλη τη χώρα πορεύονται με κάθε μέσο, λεωφορεία, ταξί, ακόμα και με τα πόδια προς το πέρασμα, που παραμένει η μόνη διέξοδος από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ενώ όμως χιλιάδες φτάνουν καθημερινά στα νησιά, από εκεί στον Πειραιά και πλέον σε πρόχειρα καταλύματα σε όλη τη χώρα, μόλις μερικές εκατοντάδες, στην καλύτερη περίπτωση, περνούν τα σύνορα εξόδου.

Περίπου 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες, έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά ή την Καβάλα, βρίσκονταν σήμερα Δευτέρα το πρωί στη Λέσβο. Χθες και έως τις 9 σήμερα το πρωί στο νησί έφτασαν και ταυτοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας 1450 άτομα. Περίπου 500 άτομα που περιμένουν να ταυτοποιηθούν βρίσκονται έξω από το hot spot.

Συνολικά, σήμερα, στα νησιά του βορείου Αιγαίου έτοιμοι να αναχωρήσουν για Πειραιά και Καβάλα βρίσκονται 3230 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ πέραν αυτών, έως τις 12 το μεσημέρι περίμεναν να ταυτοποιηθούν στα hot spots περί τα 800 άτομα.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές οι αφίξεις προσφύγων από το πρωί είναι αυξημένες.

Κάτω από το κρύο

Δυσεύρετες έχουν γίνει πλέον οι σκηνές στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου έχουν συρρεύσει 7.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων, περίπου 500 αναγκάζονται να κοιμούνται έξω, κάνοντας απέλπιδες προσπάθειες να ζεσταθούν με κουβέρτες και με φωτιές.
Λίγο προτού πέσει η νύχτα και η θερμοκρασία, αρχίζει για τους πρόσφυγες η προετοιμασία για τη διανυκτέρευση. Στρώνουν με ό,τι βρουν το πάτωμα των σκηνών, παίρνουν κουβέρτες από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εφορμούν στα γειτονικά χωράφια για να βρουν ξύλα ή όποιο άλλο αντικείμενο, για να κάψουν.
Οι «νεοφερμένοι» που έρχονται κατάκοποι με τα πόδια, αν δεν κουβαλούν τις δικές τους σκηνές, μένουν συνήθως έξω και περιμένουν να ξημερώσει ή να φύγουν κάποιοι, για να μετακινηθούν σε ένα υποτιθέμενο, ασφαλέστερο κατάλυμα.

Βαριά πάντως είναι η ατμόσφαιρα στην Ειδομένη από την απογοήτευση που «κουβαλούν», επί μέρες, πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, οι οποίοι περιμένουν να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Ακόμα πιο βαριά γίνονται τα πόδια τους, όταν φτάνουν να φωνάξουν το γκρουπ τους για να περάσουν, αλλά οι αρχές των Σκοπίων  τούς απαγορεύουν τη διέλευση λόγω κάποιων παρατυπιών στα χαρτιά τους.

Είναι ενδεικτικό ότι, σήμερα, η ουδέτερη ζώνη άνοιξε γύρω στις 11.30 και πρόλαβαν να περάσουν μόλις 10 άτομα καθώς ξεκίνησαν τα επεισόδια στη σιδηροδρομική γραμμή, με τη ρίψη δακρυγόνων και κρότου λάμψης από αστυνομικούς της ΠΓΔΜ. Μετά την εκτόνωση της έντασης, περίπου 200 πρόσφυγες επανήλθαν στη σιδηροδρομική γραμμή, ανάρτησαν πανό με συνθήματα για το άνοιγμα των συνόρων πάνω στη σιδερόφρακτη περίφραξη και πραγματοποιούν, έως αυτή την ώρα, καθιστική διαμαρτυρία.
Χημικά και τραυματίες
Νωρίτερα, από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης και τα δακρυγόνα που πέταξαν αστυνομικοί της ΠΓΔΜ «απαντώντας» στον πετροπόλεμο των προσφύγων, υπήρξαν μικροτραυματισμοί και αρκετοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα ιατρεία των ΜΚΟ με αναπνευστικά προβλήματα

Η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει κλειστή, ενώ από τα πενήντα άτομα που επρόκειτο να περάσουν στην ΠΓΔΜ, όταν άνοιξε νωρίτερα το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη, τελικά πέρασαν μόνο δέκα, λόγω της έντασης που οδήγησε στο κλείσιμο της ουδέτερης ζώνης.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στην πλ. Βικτωρίας και τον Πειραιά παραμένει ασφυκτική, καθώς το πρωί 1.800 ακόμη μετανάστες και πρόσφυγες προστέθηκαν στους χιλιάδες που φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, αναμένοντας το πράσινο φως για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην βόρεια Ευρώπη.
Πάνω από 2.000 άνθρωποι υπολογίζεται άλλωστε ότι βρίσκονται σήμερα στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Στην πλειοψηφία τους είναι Αφγανοί και ζητούν να φύγουν για τα Σκόπια.
Κι όλα αυτά ενώ μόνο στη Λέσβο περίπου 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά ή την Καβάλα.
Το σκηνικό ασφυξίας αναμένεται να αποσυμφορήσει κάπως η έναρξη, από αύριο, της επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, 308 παράτυποι μετανάστες, Μαροκινής κυρίως καταγωγής, που θα μεταφερθούν με λεωφορεία στους Κήπους του Έβρου προκειμένου να επιστρέψουν στην Τουρκία.