Συρία: Ενώ οι υπόλοιποι τηρούν την εκεχειρία, η ISIS κτυπά τους Κούρδους

*Αναφορές για νεκρούς στο Τελ Αμπιάντ

Η εύθραυστη εκεχειρία στη Συρία κυλά το πρώτο 24ωρο χωρίς σοβαρές παραβιάσεις από τις εμπλεκόμενες πλευρές, όμως η τζιχαντιστική ISIS -οι επιθέσεις στην οποία έχουν εξαιρεθεί- φαίνεται ότι συνεχίζει να προσπαθεί να επεκτείνει τη ζώνη επιρροής της. Οργανώσεις μιλούν για εξαπόλυση επίθεσης εναντίον της κουρδικής YPG στη βόρεια Συρία, με στόχο την κατάληψη του Τελ Αμπιάντ.13725FE6DBB7069E504B1389B843D61B

Από την εκεχειρία έχουν εξαιρεθεί οι επιχειρήσεις εναντίον της ISIS και του Αλ Νόσρα, το οποίο συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με την οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, η οποία συλλέγει πληροφορίες από το συριακό έδαφος,(αλλά εδρεύει στο Λονδίνο και ακολουθεί αντιρωσική προπαγάνδα)  η ISIS ξεκίνησε το Σάββατο επίθεση για την κατάληψη του Τελ Αμπιάντ.

Οι αναφορές μιλούν για περίπου 60 νεκρούς – περίπου τα δύο τρίτα μέλη της ISIS.

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο συνασπιμός υπό τις ΗΠΑ προχώρησε σε δέκα αεροπορικά πλήγματα εναντίον της ISIS κατά την επίθεση στο Τελ Αμπιάντ.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια εμφυλίου πολέμου τα όπλα έχουν σιγήσει.
Ωστόσο, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι αρκετές επιθέσεις έλαβαν χώρα σήμερα σε κατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας Δαμασκού, χωρίς ωστόσο να αναφέρει την πηγή των επιθέσεων.
Όλμοι έπεσαν σήμερα το μεσημέρι στη Δαμασκό, μερικές ώρες μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τους αντάρτες, μετέδωσε εξάλλου και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.
«Τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ντούμα και στην Τζόμπαρ (τομείς που βρίσκονται ανατολικά της Δαμασκού) εκτόξευσαν πολλούς όλμους εναντίον οικιστικών συνοικιών της πρωτεύουσας», διευκρίνισε στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο χωρίς να κάνει λόγο για θύματα.
Παράλληλα, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στην είσοδο της πόλης Σαλαμίγια, στη συριακή επαρχία Χάμα, κατά την οποία, σύμφωνα με συριακά κρατικά ΜΜΕ, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.
Η οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της που ανέβηκε στο Διαδίκτυο πως ένας από τους μαχητές της οδήγησε ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά μέσα σε μια συνάθροιση του συριακού στρατού στην περιοχή και ανατινάχθηκε ανάμεσά τους σκοτώνοντας 20 ανθρώπους και τραυματίζοντας 35 άλλους.