Mε δυναμικά μέτρα προειδοποιούν οι κάτοικοι Ψεματισμένου σε περίπτωση δημιουργίας φάρμας κροκοδείλων

Με δυναμικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και κλείσιμο δρόμων προειδοποιούν οι κάτοικοι Ψεματισμένου και της ευρύτερης περιοχής σε περίπτωση που δημιουργηθεί τελικά φάρμα εκτροφής κροκοδείλων.CNA_M379f97756b6745c78a6e9542922350d2

Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε στη περιοχή συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν βουλευτές όλων των κομμάτων της Λάρνακας, περιβαλλοντικές και άλλες οργανώσεις, Κοινοτάρχες της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή Κοφίνου, Σκαρίνου, Τόχνη, Χοιροκοιτία, Αγιο Θεόδωρο μέχρι και την Ασγάτα. Στη συγκέντρωση έγινε παρουσίαση για το θέμα από τον σύμβουλο της Κοινότητας ενώ ειδικοί ανέλυσαν και εξήγησαν στους παρευρεθέντες τις επιπτώσεις από τη δημιουργία φάρμας κροκοδείλων.

Ο Κοινοτάρχης Ψεματισμένου Χριστόδουλος Παπαχρίστουδήλωσε στα Μ.Μ.Ε ότι θα αποσταλεί σήμερα  στον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο στην οποία θα αναφέρεται ότι πάραυτα πρέπει να δοθούν οδηγίες όπως σταματήσει η διαδικασία για αδειοδότηση του έργου για λόγους υγείας και ασφάλειας των κατοίκων, σε περίπτωση που κάποιο από τα αμφίβια ερπετά αποδράσει από το χώρο του και από αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον της περιοχής».

Ο κ. Παπαχρίστου ανέφερε ότι «ο κυριότερος λόγος για την άρνηση των κατοίκων της περιοχής στην δημιουργία πάρκου κροκοδείλων είναι η υγεία, θέμα το οποίο έχει παρουσιαστεί και στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αρκετά επικίνδυνος είναι ο ιός του Νείλου, μιας μεταδοτικής ασθένειας που ευδοκιμεί στον πληθυσμό των κροκόδειλων, μεταδίδεται στον άνθρωπο με θανατηφόρα αποτελέσματα. Ακόμα οι κροκόδειλοι είναι ένα ξένο σώμα προς το οικοσύστημα της Κύπρου, γεγονός που δυνατό να δημιουργήσει επιπτώσεις.

Σημείωσε ακόμα ότι «ο χώρος όπου ενδέχεται να δημιουργηθεί η φάρμα είναι μόνο 50 μέτρα από την οικιστική περιοχή του Ψεματισμένου ενώ σε απόσταση 100 μέτρων υπάρχουν επίσης σπίτια των Κοινοτήτων Τόχνης και Σκαρίνου. Ακόμα δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές που προβλέπονται για τη δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου ενώ κανένα Τμήμα δεν έδωσε θετική θέση στο συγκεκριμένο αίτημα».

Ενάντια στη δημιουργία της φάρμας κροκοδείλων συνέχισε «τάσσονται ο Δήμος Λάρνακας, η Ένωση Κοινοτήτων, η Ένωση Κοινοτήτων Λάρνακας και οι κοινότητες Περιοχής Βασιλικού, αφού πρόκειται για μια ανάπτυξη που αν επιτραπεί να γίνει, θα επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο την ανάπτυξη της βόρειας πλευράς της Κοινότητας αλλά και την ευρύτερη ανάπτυξη των γύρω Κοινοτήτων».

Εξήγησε πως «το μόνο Τμήμα που έδωσε θετική γνωμάτευση είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος το οποίο ανέφερε ότι υπό προϋποθέσεις, δηλαδή εάν τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας, μπορεί να δημιουργηθεί η φάρμα κροκοδείλων. Μεταξύ των 16 συνολικά όρων που έχει θέσει το Τμήμα Περιβάλλοντος και δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να υλοποιηθούν, είναι η κατασκευή δρόμου αφού ο χώρος για τη φάρμα είναι χωράφι και η μη ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων νερού που χρειάζεται για τους 1002 κροκόδειλους».

Ο κ. Παπαχρίστου κατάγγειλε   πως το Τμήμα Πολεοδομίας προχωρεί σε μια διαδικασία προτού εκδώσει αρνητική ή θετική γνωμάτευση. Συγκεκριμένα χθες ο Επαρχος Λάρνακας κλήθηκε  να δώσει άμεσα την γνωμάτευση του στο θέμα της πρόσβασης στη φάρμα κροκοδείλων, ενώ τη θέση τους για το ζήτημα θα δώσουν και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Ανέφερε επίσης ότι «για το συγκεκριμένο θέμα παρευρεθήκαμε μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αρμόδια Τμήματα σε σύσκεψη που είχε καλέσει στο γραφείο του τον περασμένο μήνα ο Υπουργός Εσωτερικών. Θα δώσουμε ένα εύλογο διάστημα στον Σωκράτη Χάσικο να απαντήσει στην επιστολή που θα του αποστείλουμε σήμερα και στη συνέχεια θα λάβουμε πιο δραστικά μέτρα, δηλαδή κλείσιμο δρόμων ενώ εξετάζουμε και τη λήψη νομικών μέτρων»ανέφερε.