Μικρός απόπλους

 

Του Πέτρου Μ. Πέτρου

petrosΤο 1975 πολλοί μαθητές στη Λευκωσία, μεταξύ αυτών και πολλοί συμμαθητές από το Γυμνάσιο Ακροπόλεως, οργάνωσαν τότε διαδηλώσεις στα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης και κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του τότε υποψηφίου Προέδρου των ΗΠΑ Τζίμη Κάρτερ, που όπως υποστήριζαν αυτός θα μας έλυνε το κυπριακό και θα ήταν φιλέλληνας.

Ακόμα και τώρα, μετά που πέρασαν τόσα χρόνια βλέπω μπροστά μου σαν ζωντανές σκηνές, δεξιούς φίλους και συμμαθητές με τις ασπρόγκριζες στολές τους, να ξελαρυγγίζονται με τηλεβόες στα συνθήματα στην αυλή του σχολείου για να πείσουν τους μαθητές να τους ακολουθήσουν. Αρκετοί δεξιοί πήγαν, οι αριστεροί και γενικά οι «Μακαριακοί» όχι.

Χρόνια πιο πίσω, στην δεκαετία του 1960, η Ρωσία πρόσφερε στην Κύπρο όπλα και αεροπλάνα, και στο τέλος η Κύπρος τότε με τον Γρίβα, τα απέρριψε αφού ήταν «κομμουνιστικά» και στο τέλος κατέληξαν στην Αίγυπτο.

Πηγαίνοντας πιο πίσω, θα δούμε πολλά και θα βρούμε την αρχή του νήματος με τα λάθη και τα εγκλήματα σε βάρος της Αριστεράς με τον Γρίβα και τον Τσιάρλ Τσιάκουλας, σταλμένο από τους αμερικανούς να «εκπαιδεύουν» μέλη της τότε ΣΕΚ πώς να κάνουν με το ζόρι τους αριστερούς δεξιούς.

Το 1974 βρίθει παραδειγμάτων και λαθών της Δεξιάς, αρκεί να σκεφτεί κάποιος τη δήλωση του Έλληνα Πρέσβη Μιχάλη Δούντα, ότι «όλες οι κυπριακές εφημερίδες χρηματοδοτούνταν από την ελληνική Χούντα, πλην μιας («Χαραυγής»)… και τα λάθη συνέχισαν και συνεχίζουν…περί Δύσης, ΝΑΤΟ και «στρατηγικών συμμάχων».

Μετά από αυτόν τον μικρό απόπλου στα «νερά» της Δεξιάς, είναι εκπληκτικό το πώς ο Αβέρωφ Νεοφύτου και η Δεξιά πάντα βρίσκουν και εφευρίσκουν «ιδιοφυείς» τρόπους για να διαφεύγουν από την πραγματικότητα και να αραδιάζουν σκέψεις και επιχειρήματα που δεν αντέχουν στην βάσανο της απλής λογικής και των γεγονότων.

«Εμείς επανειλημμένα δηλώσαμε, είπε χθες, πως υπάρχουν συγκεκριμένες συγκυρίες στα γεωπολιτικά της περιοχής, που βοηθούν στην προσπάθεια μας επίτευξης μιας βιώσιμης και σωστής λύσης του κυπριακού. Είπαμε και θα το επαναλάβουμε, οι συγκυρίες συμβαίνουν δεν τις δημιουργείς…».

Σίγουρα οι συγκυρίες είναι ένα πράγμα και η αντικειμενική γνώση και επίγνωση των θέσεων και των πολιτικών ενός εκάστου είναι άλλο και εξαρτάται από τον καθένα αν η πολιτική που χαράζει και ακολουθεί είναι ορθή ή αδιέξοδη. Η ιστορία απόδειξε ότι η πολιτική του ΔΗΣΥ και της Δεξιάς ήταν γενικά ένα μεγάλο διαχρονικό λάθος και ειδικά οι ξενόφερτες εμμονές της περί ΕΟΚ, ΝΑΤΟ και Δύσης…

«Είναι γεγονός, συνέχισε ο Αβ.Νεοφύτου, ότι σήμερα υπάρχει ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας, στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, υπάρχει ένταση στις σχέσεις Ευρώπης – Ρωσίας, υπάρχει το πρόβλημα του Συριακού, ο κίνδυνος του Ισλαμικού Κράτους. Όλους τους ενδιαφέρει, τους μεγάλες παίκτες διεθνώς, να βρουν ένα πυλώνα σταθερότητας και μια διπλωματική, οικονομική, πολιτική και ενεργειακή γέφυρα στην περιοχή. Αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την Κύπρο…».

Σκόπιμα λοιπόν, ο ηγέτης του ΔΗΣΥ, οχυρώνεται πίσω από τις συγκυρίες για να κρύψει την λανθασμένη και κοντόφθαλμη πολιτική που ακολούθησε μέχρι τώρα για πάρα πολλά θέματα η παράταξή του. Ας φανταστεί ο καθένας: αν δεν υπήρχαν οι σημερινές συγκυρίες, ποιά πολιτική αξιοπιστία και σοβαρότητα παραμένει στο καλάθι του ΔΗΣΥ? .

Αναντίλεκτα το στοιχείο της συγκυρίας ή του τυχαίου πάντα υπάρχει στη ζωή, στην πολιτική και παντού, όμως εδώ ακριβώς οι συγκυρίες αποδεκάτισαν και κυριολεκτικά ξεδόντιασαν την λάθος πολιτική του ΔΗΣΥ. Δικαίως ο Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ «χαιρέτησε την στροφή 180 μοιρών του ΔΗΣΥ στο θέμα του ρόλου της Ρωσίας στο Κυπριακό. « Καλωσορίζουμε, είπε, τη μετακίνηση 180 μοιρών εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που μέχρι χθες επέμεναν φιλοδυτικά και ήθελαν ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στα παρακλάδια του.».

Σίγουρα είναι καλοδεχούμενη ή έστω και καθυστερημένη ορθοδρόμηση του ΔΗΣΥ αν και οι «συγκυρίες» δεν είναι το πιο αξιόπιστο τεκμήριο μιας αλλαγής. Μακάρι και να είναι έτσι! Εδώ θα είμαστε μιας και ο «χρόνος δίκαιον άνδρα δείκνυσιν μόνος…».

(20/2/2016)

(Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας.Η e-shocknews υποστηρίζει την ελεύθερη έκφραση θέσεων απόψεων και ιδεών)