Ισραηλινοί προσπάθησαν να «ξεκλειδώσουν» τους S-300 στην Κρήτη

Την αποκάλυψη ότι το Ισραήλ έχει προσπαθήσει σιωπηλά να βρει τρόπους για να νικήσει τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας που η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Μέση Ανατολή images-1και ότι μάλιστα προς τούτο χρησιμοποίησε τις κοινές ασκήσεις με την Ελλάδα τον Απρίλιο και Μάιο του 2015, αναφέρει ισπανόφωνος ιστότοπος*, εστιάζοντας στην ενεργοποίηση των S-300 στην Κρήτη, με τα πολεμικά αεροπλάνα του Ισραήλ να δοκιμάζουν να μάθουν πώς λειτουργεί το «κλείδωμα» (σύστημα εγκλωβισμού) των S-300 και το ισχυρό ραντάρ εντοπισμού που διαθέτουν.

Το δημοσίευμα αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Το Ισραήλ σιωπηλά έχει δοκιμάσει τρόπους για να νικήσει τα προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας που η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Μέση Ανατολή και τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητα του να επιτεθεί στη Συρία ή το Ιράν, σύμφωνα με στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές.

Οι πηγές αναφέρουν ότι ένα σύστημα αεράμυνας S-300 από τη Ρωσία, που πωλήθηκε στην Κύπρο πριν από 18 χρόνια, αλλά τώρα βρίσκεται εγκατεστημένο στο ελληνικό νησί της Κρήτης, ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των κοινών ασκήσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τον Απρίλιο και Μάιο του 2015.images

Η ενεργοποίηση επέτρεψε στα πολεμικά αεροπλάνα του Ισραήλ να δοκιμάσουν πώς λειτουργεί το «κλείδωμα» (εγκλωβισμός) των S-300 και να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με το ισχυρό ραντάρ εντοπισμού που διαθέτουν και πώς θα μπορούσαν να το τυφλώσουν ή να το μπλοκάρουν ηλεκτρονικά .

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή από την περιοχή, η οποία όμως δεν κατονομάζεται «η Ελλάδα το έκανε αυτό, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, του κύριου σύμμαχου του Ισραήλ, και το έκανε αυτό για τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του παρελθόντος έτους. Δεν είναι γνωστό αν το Ισραήλ μοιράστηκε τα ευρήματά του με τους συμμάχους του, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αξίζει να σημειωθεί, συνεχίζει το δημοσίευμα, ότι πηγές του Ελληνικού στρατού έχουν διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες, και είναι λογικό ότι αυτή η διάψευση θα γινόταν ακόμα και στην περίπτωση που οι πληροφορίες ήταν επακριβείς.

Οι S-300, αρχικά αναπτύχτηκαν στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, το 1979, μπορούν να κτυπήσουν πολλαπλούς στόχους αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων σε 300 χιλιόμετρα. Το Ισραήλ, σημειώνει το δημοσίευμα, ανησυχεί για το σχέδιο της Ρωσίας να προμηθεύσει S-300 στο Ιράν.

Το Ισραήλ λέει ότι η Αίγυπτος, με την οποία έχει μια ψυχρή ειρήνη, έχει αγοράσει μια άλλη έκδοση του συστήματος. Οι Ισραηλινοί ανησυχούν επίσης, για την ανάπτυξη των συστήματα S-300 και S-400 στη Συρία.

Το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει στόχους στη Συρία σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά τώρα είναι πολύ απρόθυμο να έρθει άμεσα αντιμέτωπο με τους Ρώσους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τουλάχιστον δύο φορές και συζήτησαν θέματα συντονισμού και τρόπους αποφυγής ατυχημάτων.

Το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, αναφέρει επίσης, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα νέα συστήματα αεράμυνας PANTSIR-S1 και S-400 που ανέπτυξε στη Συρία για να αποσπάσει τα μυστικά των πιο προηγμένων όπλων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του μαχητικού πέμπτης γενεάς F-22.

Tόσα πολλά σούπερ-προηγμένα αεροσκάφη πολλών διαφορετικών τύπων και πολλά αντιαεροπορικά συστήματα τελευταίας γενιάς σε ένα τόσο μικρό χώρο, επιτρέπουν τη χρήση των συστημάτων αντιαεροπορικής προστασίας, ως μεθόδου ηλεκτρονικής παρακολούθησης των πτήσεων άλλων χωρών.

Έτσι, ο πόλεμος στη Συρία έχει γίνει μια χρυσή ευκαιρία για τις χώρες να βελτιώσουν τις γνώσεις τους για τα εχθρικά αεροσκάφη … με σκοπό να μπορούν να τα καταρρίπτουν πιο εύκολα στο μέλλον.

Μετάφραση και επιμέλεια: Πέτρος Μ. Πέτρου

 *http://elrobotpescador.com/2015/12/09