Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα και για την Ε.Ε.

Της Ελένης Θεοχάρους -Ευρωβουλευτού

theoxarous040624687Το προσχέδιο του ψηφίσματος για Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο όσον αφορά τις παραγράφους που αναφέρονται στο Κυπριακό. Κατά την δική μου εκτίμηση είναι σχεδόν αδύνατον να βελτιωθεί, και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαία. Αποτυπώνει την εσφαλμένη πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, που αποδέχονται από τώρα ότι το ψευδοκράτος είναι το ισότιμο συνιστών κράτος. Που σιωπούν μπροστά στην αφόρητη τουρκική πρόκληση , που αποτυπώνεται και μέσα στην έκθεση, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα. Το γεγονός ότι πέρασε με τη δική μας ρητορική και πρακτική αυτή η αντίληψη αποτυπώνεται στο περιεχόμενο του ψηφίσματος, σε κανένα σημείο του οποίου δεν αναφέρεται ο όρος “Κυπριακή Δημοκρατία”, ούτε τίθεται ζήτημα αναγνώρισης της από την Τουρκία, όπως η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2016 προνοεί. Ακόμη γίνεται αναφορά σε συνοριακά σημεία ελέγχου ως να υπάρχουν στην Κύπρο δυο κράτη, ενώ η ίδια η εισηγήτρια επηρεασμένη προφανώς από όσα είδε στο Νταβός αναφέρεται σε δυο Προέδρους. Η αναφορά επίσης στον Πρόεδρο Αναστασιάδη δεν προσδιορίζει σκοπίμως προφανώς ποίας οντότητος Πρόεδρος είναι. Ωστόσο , η ηγεσία του Συναγερμού αγάλλεται από ικανοποίηση.

Δυστυχώς η στάση της ΕΕ και των Ευρωπαϊκών Θεσμών στηρίζονται στην πληροφόρηση που έχουν από τον ΄Ειντα, από τους Τούρκους, από τους Επιτρόπους, από το Υπουργείο Εξωτερικών, που θεωρεί τις τουρκικές αναφορές σε δυο κράτη ως συνήθη τουρκική αντίδραση! Έλεος. Όταν λοιπόν η Κυβέρνηση δεν αντιδρά στην λογική της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας πώς να αντιδράσουν οι ξένοι. Θεωρούν την αναφορά ως δεδομένο γεγονός. Έχουν πειστεί ότι η λύση έχει συντελεστεί και ότι αυτό που μένει είναι οι τελευταίες πινελιές και η εξεύρεση χρημάτων για να αγοράσουν τις συνειδήσεις μας και να πωλήσουμε τη γη μας στην Τουρκία για να έχουν οι έποικοι και οι Τουρκοκύπριοι πλειοψηφία στο βορρά και επί του εδάφους και επί του πληθυσμού. Εσαεί.

Όπως η ίδια η εισηγήτρια του ψηφίσματος, Σοσιαλίστρια Ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι, δήλωνε κατά τη διάρκεια επαφών της πριν από τη δημοσιοποίηση του κειμένου της, το μόνο θετικό για την Τουρκία σημείο είναι η πρόοδος στο Κυπριακό. Στις επί του θέματος παραγράφους, πέραν των ανωτέρω, τονίζεται ότι μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα είναι   δίκαιη και βιώσιμη, θα βοηθήσει όλη την περιοχή και την Ευρώπη.

Στο προοίμιο της έκθεσης, η εισηγήτρια υπενθυμίζει και στηρίζει τις προετοιμασίες για το άνοιγμα των κεφαλαίων 15 για την ενέργεια, 23 για το δικαστικό σύστημα και τα θεμελιώδη δικαιώματα, 24 για τη δικαιοσύνη ελευθερία και ασφάλεια, 26 για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό και 31 για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Όλα αυτά τα κεφάλαια, λογικά, δεν μπορούν να ανοίξουν εφόσον η Τουρκία κατέχει την Κύπρο, δεν την αναγνωρίζει και την απειλεί με τον τουρκικό στόλο να σουλατσάρει μέσα στην ΑΟΖ της ΚΔ. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί να ανοίξει και το κεφάλαιο 15 για την ενέργεια, και ίσως γι αυτό η εισηγήτρια δεν προβαίνει σε καμιά αναφορά για την παράνομη δράση της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.   Σχετικά με το κεφάλαιο 31, διπλωματικές πηγές διερωτώνται πώς θα ήταν δυνατό να ανοίξει κεφάλαιο για θέματα ασφάλειας όταν η Τουρκία κατέχει στην Κύπρο;

Πού είναι στο ψήφισμα για την Τουρκία οι αποκλειστικές της ευθύνες στο Κυπριακό,, όταν καλούνται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνδράμουν ενεργά στη λύση του Κυπριακού; Εδώ ο άλλοτε υπέρμαχος των θέσεών μας έως και αντί-ομοσπονδιακός Έλμαρ Μπροκ είπε ότι δεν έχει μόνο ευθύνη η Τουρκία για τη λύση, αλλά και η Ελλάδα! Ποιος τον ενημερώνει; Όχι εμείς. Προφανώς έχει ανοικτή γραμμή με το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Έιντα τον οποίο θέλει να φέρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μας ενημερώσει για τις συνομιλίες. Τι να μας ενημερώσει. Όπως είχα πει ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών, ο Έιντα παραπληροφορεί συστηματικά. Αμέσως μετά ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Α. Μαυρογιάννης, χαρακτήρισε ανοησίες τα όσα ισχυρίζεται ο Έιντα περί συμφωνίας κατά 90% στο περιουσιακό.

Εμείς θα δώσουμε τη μάχη ως το τέλος και για τη συμπερίληψη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κείμενο, και για την απάλειψη της ΔΔΟ από την ονοματολογία της λύσης. Άλλωστε, με τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης είναι αδύνατον να επιτευχθεί ΔΔΟ με τις προδιαγραφές που θέτει η ίδια η Κυβέρνηση έστω και θεωρητικά, ωστόσο, εμείς επιμένουμε πως δεν είναι ευθύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να λύσει το Κυπριακό. Ευθύνη του είναι να διασφαλίσει την εφαρμογή των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων και του κεκτημένου στην ΚΔ.

Εμείς θα δώσουμε την μάχη μέχρι το τέλος για την αναγνώρισή της ΚΔ από την Τουρκία, για την συμπερίληψη των τουρκικών απειλών στην ΑΟΖ, για την καταδίκη του εποικισμού και για την πλήρη απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχική Τουρκία. Ο αγώνας δεν είναι εύκολος. Διότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο το φιλοτουρκικό μπλοκ και την παραπληροφόρηση του Έιντα, αλλά και τους ημετέρους, οι οποίοι προκειμένου να “δικαιωθούν” για το τραγικό “ναι” του 2004, όχι μόνο αγωνιούν πότε θα το φέρουν πίσω αλλά και πώς τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια όποιου αγωνίζεται για την διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας.Η e-shocknews υποστηρίζει την ελεύθερη έκφραση θέσεων απόψεων και ιδεών)