Χαιρετίζονται οι δηλώσεις Ζαχάροβα για το Κυπριακό

Τα κόμματα ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ, Στμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι ,  χαιρετίζουν  σήμερα τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα για το κυπριακό και καλούν την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις ρωσικές θέσεις.
Το ΔΗΚΟ με δηλωση της εκπροσώπου Τύπου Χρ. Ερωτοκρίτου αφού εισημαίνει ότι η   δήλωση της Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας,  αποτυπώνει την αλήθεια σε ότι αφορά τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας στο κυπριακό, την οποία θέλει να αγνοεί η κυβέρνηση, τονίζει:

«Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει εκφράσει αυτή τη θέση επανειλημμένα και από την πρώτη στιγμή της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, όταν άλλοι, μέχρι και πρόσφατα, διαβεβαίωναν για τη δήθεν βούληση της Τουρκίας στην εξεύρεση λύσης, συμβάλλοντας στην αποενοχοποίηση της τουρκικής πλευράς.Αναμένουμε από την κυβέρνηση και από τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ να χαιρετίσουν τη ρωσική θέση και να σταματήσουν με την πολιτική τους να προσφέρουν άλλοθι στην Τουρκία.

Η ΕΔΕΚ

Η  ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της  αφού χαιρετίζει  για ακόμη μια φορά τις επίσημες και ξεκάθαρες θέσεις Ρώσων αξιωματούχων υπερ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζει: 1019184627
«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι η εμπλοκή της Ρωσίας στα θέματα που αφορούν το Κυπριακό είναι ενισχυτικός παράγοντας για μια δίκαιη, βιώσιμη και δημοκρατική λύση και εξισορροπεί την αρνητική στάση των Νατοϊκών κύκλων και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να αγνοεί τη θετική στάση της Ρωσίας και να μην επιδιώκει την πιο ενεργή εμπλοκή της στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού.
Η ΕΔΕΚ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα:
Στην κατάθεση αιτήματος για διεθνή διάσκεψη με τη σωστή σύνθεση για το κυπριακό η οποία θα δώσει την ευκαιρία να εμπλακούν πιο ενεργά η φίλη και σύμμαχος Ρωσία αλλά και η Κίνα και η Γαλλία στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού.
Στην άμεση και χωρίς άλλη καθυστέρηση παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Ρωσία στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας.
Στην παραχώρηση οικοπέδων αξιοποίησης του Φυσικού Αερίου σε ρωσικές εταιρείες.
Είναι ακατανόητο κάποιοι εδώ στην Κύπρο την ώρα που η Τουρκία προχωρά σε ενέργειες που δημιουργούν πρόσθετα τετελεσμένα (π.χ. αγωγός νερού, πιέσεις για παραχώρηση «υπηκοοτήτων» του ψευδοκράτους σε εποίκους, αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα») να εκφράζουν την άποψη ότι επιδεικνύει «καλή θέληση» για λύση του κυπριακού!»
9 Φεβρουαρίου 2016

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γ.Περδίκης σε δήλωση του τονίζει:

«Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαιρετίζει την τοποθέτηση της εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Μαρίας Ζαχάροβα για το Κυπριακό.

Η Ρωσία, σε αντίθεση με τους «στρατηγικούς συμμάχους» της Κυπριακής Κυβέρνησης, καταδίκασε επισήμως τη θέση της Τουρκικής Κυβέρνησης για τον παράνομο εποικισμό της Κύπρου και την εν γένει αρνητική επέμβασή της στις συνομιλίες στο Κυπριακό.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εκθειάζουν την Τουρκία για δήθεν θετική συμβολή στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Οφείλουμε να σημειώσουμε τη διαφορά προσέγγισης και να καλέσουμε την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη γεωπολιτική συγκυρία προς όφελος της υπόθεσης της Κύπρου.»

Συμμαχια Πολιτών

Η Συμμαχια Πολιτών αφου χαιρετίζει  την  παρέμβαση της Ρωσίας στο Κυπριακό και τις ορθότατες τοποθετήσεις της απέναντι στην Τουρκική αδιαλλαξία, τονίζει:

«Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η Ρωσία αποτελεί έμπρακτα φίλη χώρα και αξιόπιστος σύμμαχος. Μόνο έτσι, τοποθετώντας την Τουρκία απέναντι στις ευθύνες της και όχι εξαίροντας την καλή της θέληση για επίλυση του Κυπριακού, μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να εγκαταλείψει τις διαχρονικές επεκτατικές της θέσεις απέναντι στην Κύπρο.
Αυτή τη στάση αρχών θα θέλαμε να τηρούν και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Επιβάλλεται να αναπτύξουμε σύγκλιση συμφερόντων με τη Ρωσία αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική θέση που κατέχει το νησί μας με προσφορά διευκολύνσεων προς τη Ρωσία. Ήδη εδώ και χρόνια τη θέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο την εκμεταλλεύεται η Βρετανία με τις Βάσεις χωρίς να προκύπτουν συμφέροντα για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Συμμαχία Πολιτών απέστειλε τον περασμένο Δεκέμβριο επιστολή προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα με την οποία εισηγείτο την από κοινού σύνταξη και κατάθεση ψηφίσματος στη Βουλή που να καλεί την Κυβέρνηση να παραχωρήσει στρατιωτικές διευκολύνσεις στη Ρωσία από τα λιμάνια και την αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου». Οφείλουμε να διευκολύνουμε τη Ρωσία, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή διεξάγει πόλεμο κατά του ISIS και της τρομοκρατίας. Δυστυχώς ακόμη εκκρεμεί απάντηση από τα κόμματα.»