Απειλεί να πατήσει “κόκκινες γραμμές” για το ΓΕΣΥ η κυβέρνηση

*Χωρίς συναίνεση και χωρίς Σχέδιο με ξεκάθαρους στόχους η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδια στη Βουλή

 

Ενώ καμιά σοβαρή προεργασία έχει γίνει μέχρι σήμερα για   την εφαρμογή ενός ισοζυγισμένου Σχεδίου Υγείας, με ξεκάθαρους στόχους,   η κυβέρνηση ανακοίνωσε δια του Υπουργού Υγείας σήμερα ότι εντός 15 με 20 ημερών αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τα πρώτα νομοσχέδια που αφορούν το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Σε μια δήλωση του που ακούστηκε ως απειλή ο κ. Φίλιππος Πατσαλής ανέφερε πως   αν και οι προσπάθειες για μια κοινή συνισταμένη με όλους τους εμπλεκόμενους θα συνεχιστούν, “είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να μην πατηθούν κόκκινες γραμμές”.Κλινικόεργαστήρι

Σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους επιχειρείται η εφαρμογή ενός ελλιπούς   Σχεδίου Υγείας, που δεν θα διασφαλίζει ούτε κατά το ελάχιστο την υγεία των πολιτώνμε απαίτηση της Τρόικας, με στόχο να περικοπούν σημαντικά κονδύλια που σήμερα διοχετεύονται για την υγεία, κάτω από το πέπλο της δήθεν διασφάλισης της υγείας το λαού, αλλά και για   να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες και συμφέροντα. Δεν είναι τυχάια μάλιστα, η επιμονή να προχωρήσει η εφαρμογή του με προρισμό το   άγνωστο και βάρκα την ελπίδα, όπως μας δηλώθηκε χαρακτηριστικά. Οι περισσότεροι γιατροί είτε εργοδοτούνται στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς και ούτε έχουν αντιληφθεί τις δομικές αλλαγές που προβλέπεται να αλλάξουν. “Προσπαθούν να μας φέρουν προ τετελεσμένων με στόχο να μην μπορούμε να αντιδράσουμε σε ότι και αν θελήσουν να επιβάλουν “μας αναφέρθηκε.
Σε δηλώσεις στη Λεμεσό στο περιθώριο Ημερίδας της Νευρολογικής Εταιρείας Κύπρου με θέμα τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ο κ. Πατσαλής ανέφερε πως “υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές απόψεις μέσα από ένα μεγάλο δημόσιο διάλογο τον οποίον κάναμε και ακούσαμε όλα τα πολιτικά κόμματα, τις συντεχνίες, τα επαγγελματικά σώματα, τους πολίτες, τους εργαζομένους και καταγράψαμε όλες τις απόψεις”, είπε και σημείωσε πως είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν όλοι.

Είναι επίσης προφανές, προειδοποίησε , ότι δεν πρόκειται να μην  πατηθούν κόκκινες γραμμές “γιατί είναι τόσο πολλές και διαφορετικές οι κόκκινες γραμμές που προβάλλονται από τα εμπλεκόμενα μέρη, που δεν υπάρχει μια κοινή συνισταμένη πάνω στην οποία να συμφωνήσουμε όλοι χωρίς να έχουμε διαφωνίες”.

Υποδεικνύοντας, εξάλλου, πως “υπάρχουν μπροστά μας μεγάλα προβλήματα και θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα”, ο Φίλιππος Πατσαλής είπε πως δεν υπάρχει άλλη οδός από να προχωρήσουμε μπροστά και πως ο ίδιος θα συνεχίσει με υπομονή το διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα και με όλους τους άλλους εταίρους “για να βρούμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και να πάρουμε στη Βουλή νομοσχέδια τα οποία θα είναι πάνω σε αυτή τη βάση”.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ.Πατσαλής είπε πως τα βασικά νομοσχέδια της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και του ΓΕΣΥ , αναμένεται να είναι έτοιμα και να κατατεθούν στη Βουλή “σε περίπου 15 με 20 μέρες το πολύ”.

Σε παρατήρηση ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες από κόμματα, ο Υπουργός είπε πως “θα τους ξανασυναντήσουμε και θα συζητήσουμε μαζί τους καλόπιστα, με γνώμονα το γενικό καλό, για να βρούμε τις κοινές συνισταμένες ούτως ώστε αυτά τα νομοσχέδια να περάσουν και να προχωρήσουμε”.