Ο Τσαβούσογλου απειλεί εκ νέου για το κουρδικό

 

Οι ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι σήμερα έκαναν λάθος που πίστευαν τη Ρωσία, τώρα άρχισαν να καταλαβαίνουν. Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι λένε “μακάρι να σας ακούγαμε”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στοιχηματίζοντας πως και για τις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας PYD “οι ΗΠΑ και κάποιες χώρες που λένε λάθος πράγματα θα δουν την πραγματικότητα”.tsavousoglou

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι 114 χώρες αποδέχονται τη μετριοπαθή αντιπολίτευση στη Συρία ως την νόμιμη αντιπολίτευση της χώρας. “Οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν σκέφτονται το ίδιο στο θέμα του Ισλαμικού Κράτους, η Ρωσία έχει διαφορετική ατζέντα. Οι Αμερικανοί, οι οποίοι έκαναν λάθος που πίστευαν στους Ρώσους άρχισαν να το καταλαβαίνουν αυτό”, είπε.

Ανέφερε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν τις ίδιες απόψεις στο θέμα του Ισλαμικού Κράτους. “Και στο θέμα της απομάκρυνσης του Άσαντ δεν σκεφτόμαστε διαφορετικά. Για την απομάκρυνση του Άσαντ λέμε ότι είναι όρος να βρεθεί πολιτική λύση”, είπε ο κ. Τσαβούσογλου.
Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και να αρθεί ο αποκλεισμός, αλλά για να γίνουν αυτά πρέπει η Ρωσία να τερματίσει τους βομβαρδισμούς.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι σήμερα οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι εκφράζουν τη λύπη τους που δεν άκουσαν τις προβλέψεις της Τουρκίας για το Συριακό πριν πέντε χρόνια. “Μακάρι να σας ακούγαμε, μας είπαν. Εγώ βάζω στοίχημα ότι και στο θέμα των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας PYD και οι ΗΠΑ και κάποιες χώρες οι οποίες λένε λάθος πράγματα θα δουν την πραγματικότητα”, πρόσθεσε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Τουρκία είχε προτείνει την δημιουργία ζώνης ασφαλείας όπου θα εγκαθίσταντο οι Σύριοι και σε αυτή θα υπήρχε απαγόρευση πτήσεων. “Τώρα δεν υπάρχει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην περιοχή και η Ρωσία έρχεται και βομβαρδίζει. Η Ρωσία βομβαρδίζει και τι γίνεται; Οι άνθρωποι έρχονται σε μας και εμείς παίρνουμε αυτούς τους ανθρώπους”, είπε τέλος.