Εντολές Ερντογάν προς Τ/κ: «Ούτε βήμα πίσω από το Σχέδιο Ανάν»

Διέταξε  τη Σιμπέρ να συνεχίσουν να δίνουν «υπηκοότητες στους έποικους»

 

Η τουρκική εφημερίδα ‘Μιλλιέτ’ επικαλούμενη πληροφορίες μετά τη συνάντηση Ερντογάν και της λεγόμενης προέδρου της ψευδοβουλής Σιμπέλ Σιμπέρ, αναφέρει ότι συνέστησε στους Τ/κ να μην υποχωρήσουν από το σχέδιο Ανάν και να μην κάνουν βήμα πίσω. «Σταθείτε όρθιοι», φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος στη Σιμπέρ που επισκέφτηκε την Άγκυρα.erntogan_1-700x418

Μάλιστα αναφέρθηκε και στη Μόρφου, η οποία με βάση το σχέδιο Ανάν παραχωρείται στην ε/κ πλευρά, και φέρεται να είπε ότι δεν πρέπει να δοθεί στους Ε/κ, επειδή είναι από τα πιο εύφορα εδάφη του νησιού.

Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να κούνησε και το χέρι όσον αφορά το θέμα των 10 χιλιάδων Τούρκων, που ζητούν ‘υπηηκοότητα’ στα Κατεχόμενα, ρωτώντας «γιατί δεν τους κάνετε υπηκόους; Πρέπει να κινηθείτε σε αυτό το θέμα», είπε. Η Σιμπέρ φέρεται να απάντησε ότι εξετάζουν το θέμα από νομική άποψη, αλλά ο Ερντογάν δεν πτοήθηκε και απάντησε: «Εμείς στην Τουρκία δεχτήκαμε 2 εκατομμύρια 500 χιλιάδες Σύρους. Γιατί εσείς δεν τους κάνετε πολίτες; Γιατί φοβάστε;»

Στο θέμα αυτό φέρεται να ήταν επικριτικός και ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος όταν ένας από τους λεγόμενους ‘βουλευτές’ της αντιπροσωπείας Σιμπέρ είπε ότι «η ε/κ πλευρά εναντιώθηκε», ο Νταβούτογλου απάντησε «αυτά δεν γίνονται κοιτάζοντας τους άλλους».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός παρότρυνε μάλιστα να δοθεί υπηκοότητα και σε Τούρκους επιχειρηματίες λέγοντας «είστε μικρό κράτος, ανοίξτε τις πόρτες σας».

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο Νταβούτογλου είπε ότι το εδαφικό είναι σημαντικό κεφάλαιο και ότι η Άγκυρα δεν βλέπει θετικά το θέμα των ‘περιορισμών των υπηκοοτήτων’. Η Σιμπέλ Σιμπέρ αντέτεινε πάντως ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχει θετικό κλίμα.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο ψευδοκράτος, ο Ερντογάν ειπε ότι έχει επιβραδυνθεί η διαδικασία και ότι πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα.