Στη Βουλή τα νομοσχέδια για την ανάκαμψη και εξυγίανση των τραπεζών

Στην Ολομέλεια της Βουλής για έγκριση οδηγούνται την επόμενη Πέμπτη τα έξι νομοσχέδια για τη θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου για την ανάκαμψη και εξυγίανση των τραπεζών (BRRD).

Îåêßíçóå óÞìåñá ç óõæÞôçóç ôïõ ðñïûðïëïãéóìïý ôïõ êñÜôïõò ãéá ôï 2015 óôçí ÊïéíïâïõëåõôéêÞ ÅðéôñïðÞ Ïéêïíïìéêþí óôçí ðáñïõóßá ôïõ Õðïõñãïý Ïéêïíïìéêþí ×Üñç ÃåùñãéÜäç, Ëåõêùóßá 17 Ïêôùâñßïõ 2014.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Άγγελος Βότσης, η Επιτροπή ολοκλήρωσε τη συζήτηση των νομοσχεδίων, που αφορούν την εξυγίανση και ανάκαμψη τόσο τραπεζικών ιδρυμάτων όσο και των Κυπριακών Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ), αλλά και την προστασία των εγγυημένων καταθέσεων (κάτω των €100.000).

Ο κ. Βότσης είπε ότι υπήρξε «μεγάλη πίεση» στην Επιτροπή για την έγκριση των νομοσχεδίων αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Κυπριακή Δημοκρατία για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών είχε υποβάλει αίτημα για έγκριση και των έξι νομοσχεδίων την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαρακτήρισε ψίχουλα τα €120 εκατομμύρια που είχαν συγκεντρωθεί για το ταμείο εγγύησης καταθέσεων που συστάθηκε για τα τραπεζικά ιδρύματα και τάχθηκε κατά της έγκρισης νομοθεσίας που προνοεί απομείωση καταθέσεων.

«Δεν μπορεί ο καταθέτης να επωμίζεται τις ευθύνες τραπεζιτών και πολιτικών. Δεν θα νομιμοποιήσουμε μια τέτοια αδικία» είπε.