Aπορρίφθηκε ως μη συμφέρουσα η πρόταση της Vitol

Περίπου δύο χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμού της ΔΕΦΑ για την ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου, η κυβέρνηση απέρριψε  ως μη συμφέρουσα την πρόταση της ολλανδικής Vitol.
Η απόφαση λήφθηκε στο πλαίσιο χθεσινής ευρείας σύσκεψης 640x392_78499_240224στο Προεδρικό, υπό την προεδρία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και με συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, του γενικού διευθυντή Στέλιου Χειμώνα και αντιπροσώπων της ΡΑΕΚ, της ΔΕΦΑ και της ΑΗΚ.

Η οριστική απόρριψη της πρότασης της Vitol έγινε μετά από την υπαναχώρηση της ολλανδικής εταιρείας, η οποία αξίωσε να κλείσει η συμφωνία με ποσότητες αερίου κατά περίπου 25% μεγαλύτερες από τις βασικές ποσότητες που προέβλεπαν οι όροι της προσφοράς. Ενδεχόμενη αύξηση των ποσοτήτων θα βελτίωνε μεν την οικονομία κλίμακας υπέρ της Vitol (θα απέφερε αύξηση των εσόδων και του κέρδους της), αλλά θα μεγιστοποιούσε για την Κυπριακή Δημοκρατία τον κίνδυνο να μείνουν αδιάθετες ποσότητες φυσικού αερίου, τις οποίες όμως θα είχε υποχρέωση να χρυσοπληρώσει ακόμα και αν δεν της κατανάλωνε στην ηλεκτροπαραγωγή. Επιπλέον, υπήρχε ορατός κίνδυνος να προσφύγουν στη δικαιοσύνη άλλοι προσφοροδότες, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκαν όροι του διαγωνισμού υπέρ των Ολλανδών.

Η υπαναχώρηση της Vitol συνέβη πριν περίπου έναν μήνα, δηλαδή μετά που κρίθηκε από τη ΔΕΦΑ ως ο προτιμητέος προσφοροδότης στον διαγωνισμό και μετά την αποχώρηση/αποκλεισμό της ελληνοολλανδικής κοινοπραξίας M&M (σε συνεργασία με την Trafigura), η οποία είχε παραπλήσια προσφορά, ελαφρώς υποδεέστερη στο τελικό στάδιο.
Η ισχύς του διαγωνισμού της ΔΕΦΑ για ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου λήγει, μετά από πολλές παρατάσεις που δόθηκαν, στις 12 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε, η ΔΕΦΑ θα ετοιμάσει λεπτομερές σημείωμα με όλες τις παραμέτρους που οδηγούν σε απόρριψη της πρότασης της Vitol και θα το αποστείλει στο υπουργείο Ενέργειας, ώστε η τελική  απόφαση να ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.