Με τον Τ/κ ηγέτη καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε να επιτύχουμε μια λύση, είπε ο ΠτΔ

Με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί καταβάλλουμε

Καθεδρικός Ναός Παναγίας Χαρίτων Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απευθύνει χαιρετισμό μετά τη λειτουργία για τη γιορτή του Αγίου Μάρωνα. // Cathedral Church of Our Lady of Graces The President of the Republic, Mr. Nicos Anastasiades, delivers an address after the mass on Saint Maronas’ celebration day.

 

προσπάθεια, ώστε να επιτύχουμε μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, αλλά και τις ανησυχίες του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Λατίνων, Αρμενίων, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Μια λύση που θα βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ, αλλά και ως χώρα μέλος της ΕΕ να σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των συμπολιτών μας. Χωρίς να θέλω να καλλιεργώ ανεδαφική αισιοδοξία, αυτό που επισημαίνω είναι πως όντως έχει καταγραφεί σε μια σειρά από κεφάλαια που άπτονται σημαντικών πτυχών του κυπριακού προβλήματος, πρόοδος. Όπως και θέλω να καταγράψω πως υπάρχουν ακόμη διαφορές σε ουσιώδη θέματα, ενώ παραμένουν προς διαπραγμάτευση τα σημαντικά κεφάλαια των εδαφικών αναπροσαρμογών, των χρονοδιαγραμμάτων αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και των θεμάτων που άπτονται της ασφάλειας δια των εγγυήσεων. Θέλω να ελπίζω ότι με αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα τεχνοκρατικά προαπαιτούμενα για να πετύχουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση μέσα στο 2016», πρόσθεσε.

Σε χαιρετισμό του για τον εορτασμό Αγίου Μάρωνα στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας των Χαρίτων, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι εκφράζει το βαθύτατο του σεβασμό στη σημερινή ιερή αυτή ημέρα κατά την οποία τιμάτε και γιορτάζετε τον ιδρυτή και προστάτη της Συρο-Μαρωνιτικής Εκκλησίας της Αντιοχείας.

«Σε πνεύμα αδελφοσύνης θέλω να σας μεταφέρω την εκτίμηση μου για όσα προσφέρατε όλα αυτά τα χρόνια στον τόπο, αλλά και στην κοινωνία μας. Μιλώντας σε αυτό τον ιερό χώρο και ενώπιον του Προέδρου της Ιεράς Συνόδου των Ανατολικών Εκκλησιών στο Βατικανό, Καρδιναλίου Λεονάρντο Σάντρι, δεν έχω παρά να εκφράσω την αμέριστη μου στήριξη στο έργο που η Εκκλησία σας επιτελεί είτε καταπραΰνοντας τον πόνο είτε προσφέροντας ευκαιρίες διαλόγου σε ένα περιβάλλον που το διακρίνουν τα αδιέξοδα”.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος απευθύνθηκε στον Καρδινάλιο Λεονάρντο Σάντρι, καλωσορίζοντάς τον. “Ενθυμούμε την τελευταία σας επίσκεψη τον Ιούλιο του 2012 και ιδιαιτέρως τα θερμά λόγια σας με τα οποία τιμήσατε την Κύπρο. Είχατε μιλήσει τότε «για τη φυσική έφεση της νήσου προς την ειρήνη, την αδελφοσύνη και τη συμφιλίωση». Αυτές οι αξίες, τις οποίες εκ βάθους καρδίας ενστερνιζόμαστε, θα παρέμεναν απλά σχήματα λόγου εάν δεν επιδιώκαμε να τις μετατρέπουμε καθημερινά σε πολιτική πράξη», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ζούμε σε μία περιοχή που διψά για ειρήνη και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος, το αίμα και η προσφυγιά πληγώνουν καθημερινά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους σε απόγνωση.

«Είναι για αυτό το λόγο που η χώρα μας, παρά το μικρό της μέγεθος, έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια μία ειλικρινή προσπάθεια να γεφυρωθούν διαφορές και να καθιερωθούν γέφυρες φιλίας και συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής μας. Προωθούμε συνέργειες με τις χώρες της Μέσης Ανατολής που ουσιαστικά τείνουν να οδηγήσουν σε σύγκλιση τα εθνικά συμφέροντα, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι κρίσεις και να υπερισχύσει η ειρήνη και η ευημερία των λαών. Θέσαμε τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής πάνω σε τρεις βασικούς άξονες με πρώτο και κύριο το σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Ο δεύτερος είναι οι συνέργειες μας να συγκλίνουν προς το κοινό όφελος και ο τρίτος άξονας είναι το γεγονός ότι οι συνεργασίες μας δεν θα στρέφονται εναντίον των συμφερόντων άλλων χωρών», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε πως τα τελευταία χρόνια έχουμε βελτιώσει σημαντικά τις προϋπάρχουσες πάντα καλές σχέσεις μας με μια σειρά χωρών του Αραβικού Κόλπου, ενώ έχουμε εμβαθύνει και ενισχύσει τις παραδοσιακές μας σχέσεις με τις χώρες της περιοχής μας.
«Αξιοποιούμε τον εντοπισμό φυσικού αερίου στην περιοχή, αλλά και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αναδεικνύοντας το γεφυρωτικό μας ρόλο και το δημιουργικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία περιοχή με τα χαρακτηριστικά της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε.

Όπως είπε, «πρόκειται για μια περίοδο που αναπτύσσονται, πέραν από τις διμερείς, και τριμερείς συνεργασίες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε παραδοσιακές πολιτικές και κάνω ιδιαίτερη αναφορά για την πρόσφατη τριμερή συνάντηση με το Ισραήλ και την Ελλάδα για να τονίσουμε πως ουδέποτε θα ήταν δυνατόν αυτή η συνεργασία μας να στραφεί εναντίον των Παλαιστινίων ή των βασικών αρχών πολιτικής που διέπουν την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος, βασισμένης πάντοτε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και βεβαίως στο σεβασμό της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ, αλλά και στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους».
Αποτελεί πεποίθησή του, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πως η ασφάλεια και η σταθερότητα σε μία χώρα συνιστούν το βασικό παράγοντα ευημερίας.

«Για αυτό και από τον περασμένο Μάιο έχουμε εμπλακεί σε ένα νέο κύκλο εντατικών διαπραγματεύσεων με απώτερο στόχο τον οριστικό τερματισμό της απαράδεκτης από το 1974 επικρατούσας κατάστασης. Οι Μαρωνίτες της Κύπρου – έτσι τους θεωρούσαμε πάντοτε – αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολυπολιτισμικής χώρας μας. Εδώ και 14 αιώνες εκπροσωπούν μια δυναμική κοινότητα, που προσφέρει στην ανάπτυξη και στην πολιτισμική πολυμορφία της Κύπρου. Είναι παράλληλα ένα κομμάτι της χώρας μας που δέχτηκε εξίσου σοβαρότατο πλήγμα από την τουρκική εισβολή. Σας διαβεβαιώνω πως λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη και τις δικές σας προσδοκίες, ενώ την ίδια ώρα θέλω επίσης να σας καθησυχάσω για τυχόν ανησυχίες που προκαλούνται από αβάσιμες πληροφορίες που ανεύθυνα κάποιοι τρίτοι, όχι Κύπριοι, μεταφέρουν», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι υιοθετεί πλήρως και προωθεί σε κάθε περίσταση πάγια αιτήματα των Μαρωνιτών τα οποία έχουν στόχο την επικράτηση της ειρήνης στον τόπο μας, όπως το απολύτως επιβεβλημένο αίτημα τους για την επιστροφή και των τεσσάρων μαρωνιτικών χωριών στους νομίμους κατοίκους τους, ως ένα διοικητικό σύμπλεγμα.

«Στο μέτρο των δυνατοτήτων της, η Κυβέρνηση θα είναι πάντοτε σταθερός συμπαραστάτης για όλες τις ανάγκες της κοινότητας των Μαρωνιτών. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση της ξεχωριστής σας ταυτότητας, το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την καταγραφή και κωδικοποίηση της Μαρωνιτικής γλώσσας. Πρόκειται πραγματικά για μία φιλόδοξη προσπάθεια που έχει στόχο τη δημιουργία Αρχείου προφορικής παράδοσης για την Κυπριακή Μαρωνιτική – Αραβική Γλώσσα, η οποία απειλείται με εξαφάνιση. Παρουσιάστηκε πρόσφατα το αποτέλεσμα της τρίτης φάσης αυτής της πολύχρονης προσπάθειας, την οποία, όπως γνωρίζετε, η Κυπριακή Δημοκρατία χρηματοδοτεί και στηρίζει. Στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στη διατήρηση της ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιδιαίτερα της γλώσσας, η οποία συνιστά το βασικότερο κώδικα επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ταυτότητας ενός λαού», πρόσθεσε.