Daily Express:Τζιχαντιστές μεταβαίνουν στη Συρία μέσω Κύπρου

Την Κύπρο ως ενδιάμεσο σταθμό για τη μετάβασή τους στη Συρία έχουν επιχειρήσει να χρησιμοποιήσουν δυνητικοί τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Express.CYPRUS

Η εφημερίδα αναφέρει ότι την τελευταία διετία 18 άτομα έχουν εμποδιστεί από το να μεταβούν στη Συρία μέσω Κύπρου – οκτώ Βρετανοί, επτά Γάλλοι, δύο Σουηδοί και μια Ολλανδή.

Ωστόσο, άλλοι οκτώ Βρετανοί, πέντε Αυστραλοί και δύο Φινλανδοί φέρονται να έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν το ύποπτο ταξίδι, με πολλούς από αυτούς να πιστεύεται ότι ήθελαν να ενταχθούν στην ισλαμιστική οργάνωση, σύμφωνα πάντα με την Express.

Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμο Κύπριο αξιωματούχο που αναφέρει ότι οι προαναφερθείσες περιπτώσεις απασχόλησαν τις αρχές από τις αρχές του 2014 και μετά και ότι η «μεγάλη πλειοψηφία» αυτών των ανθρώπων ήταν «Ευρωπαίοι πολίτες ισλαμικής καταγωγής».

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι κυπριακές αρχές έχουν ενισχύσει τους ελέγχους ασφαλείας στα σημεία διέλευσης στα κατεχόμενα εν μέσω ανησυχιών ότι αυτή είναι μία διαδρομή που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να φτάσουν μέσω Τουρκίας στη Συρία επίδοξοι τρομοκράτες.