Πώς σχολιάζουν τα κόμματα τη συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Sigma

Τα κόμματα σχολίασαν σήμερα τη συνέντευξη που έδωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν.Αναστασιάδης στον τηλεοπτικό σταθμό  ΣΙΓΜΑ.

Για εμπαιγμό και αυταρχισμό κάνει λόγο το ΑΚΕΛ

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης μιλάει σε επίσημο δείπνο που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα (ΔΕΝ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ), στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Λευκωσία, την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015. Ο κ. Α. Τσίπρας πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο όπου θα έχει διμερείς συνομιλίες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/PIO/Χριστος Αβρααμιδης

Το ΑΚΕΛ  δεν κάνει καμιά αναφορά στα του κυπριακού και περιορίζεται μόνο στα της εσωτερικής διακυβέρνησης  και της οικονομίας .

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ  Γιώργος Λουκαΐδης  με δήλωση του αναφέρει:

«Σχήμα οξύμωρο, η κυβέρνηση που θα παραμείνει στην ιστορία ως η πλέον αναξιόπιστη να αυτολιβανίζεται ότι κατέστησε την χώρα μας πιο αξιόπιστη από ποτέ!
Παραμένουν μεν αρεστοί στη τρόικα και στους οίκους αξιολόγησης, όχι όμως ωφέλιμοι για τον λαό!
Εμπαιγμός να παρουσιάζονται ταυτόχρονα υπέρμαχοι των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και αυτοί που τις απέτρεψαν!

Στην ψεσινή του συνέντευξη στο Σίγμα, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσιάστηκε με το ίδιο πολιτικό αφήγημα που ακούμε καθημερινά από την ηγεσία και την Κυβέρνηση του Συναγερμού.
Παρουσίασε εκ νέου το οξύμωρο σχήμα, η κυβέρνηση που θα παραμείνει στην ιστορία ως η πλέον αναξιόπιστη να αυτολιβανίζεται ότι κατέστησε την χώρα μας πιο αξιόπιστη από ποτέ.
Διαγράφοντας τους συνεχιζόμενους ύμνους των Υπουργών του υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, αμφισβήτησε τη σωρεία των αποδεσμεύσεων της κυβέρνησης του, ισχυριζόμενος, αν είναι ποτέ δυνατόν, ότι διασφάλισε μέχρι και τη μη ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ και της CYTA.
Επιχείρησε ξανά να ωραιοποιήσει την κατάσταση στην οικονομία, μη συνειδητοποιώντας ότι αυτή η στάση προκαλεί τα συναισθήματα των πολιτών, ιδιαίτερα εκείνων που υποφέρουν περισσότερο.
Χωρίς να συνειδητοποιεί ότι η υποδούλωση, ο εξευτελισμός και η φτωχοποίηση του λαού μας μπορεί μεν να αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση ώστε οι κυβερνητικές πολιτικές να είναι αρεστές στην τρόικα και στους οίκους αξιολόγησης, αλλά αυτό με κανένα τρόπο δεν τις καθιστά και ωφέλιμες για τον λαό μας.
Όπως επίσης αναμενόταν και σε αντίθεση με τα όσα πρωτοφανή βιώνουν οι πολίτες, ο ΠτΔ δεν εντόπισε κανένα θέμα στις σχέσεις της Κυβέρνησης με τους θεσμούς. Δεν αντιλήφθηκε προφανώς ότι οι άριστοι των αρίστων κατέληξαν σε παύση από το αξίωμα τους για πρώτη φορά στην ιστορία στην ιστορία της Δημοκρατίας, ούτε ότι η κυβέρνηση του ήρθε με δική της ευθύνη σε ευθεία ρήξη με το σύνολο σχεδόν των ανεξάρτητων αξιωματούχων.
Ασφαλώς δεν περιμέναμε παραδοχή ότι ο αυταρχισμός και ο ετσιθελισμός των κυβερνώντων, που κατά τα άλλα θέλουν όσο το δυνατόν λιγότερο κράτος, στόχο έχει να καταστήσει Συναγερμικό όσο κράτος απομείνει και όπως όλοι ανεξαιρέτως συμμορφώνονται με τις κυβερνητικές υποδείξεις.»

 

ΕΔΕΚ :Το Εθνικό Συμβούλιο έχει ξεφύγει
από το ρόλο και την αποστολή του

Η ΕΔΕΚ  με ανακοίνωση της για το θέμα της διαρροής εγγράφου από το Ε.Συμβούλιο αναφέρει:

«Σκόπιμα γίνεται πολύς θόρυβος τις τελευταίες ημέρες για ένα έγγραφο το οποίο εκτός από τα Ηνωμένα Έθνη το κατείχε και η τουρκική πλευρά και ως εκ τούτου δεν αποκάλυπτε ούτε τη θέση μας ούτε την τακτική μας.
Ο θόρυβος γίνεται από το Προεδρικό και όσους υποστηρίζουν την πολιτική του Προέδρου για να αποφευχθεί η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο για τη συνδιαμόρφωση γραμμής αλλά πολύ περισσότερο για να μην ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και κατ’ επέκταση ο λαός στο τι μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προτείνει ως θέση της πλευράς μας.
Δυστυχώς το Εθνικό Συμβούλιο έχει ξεφύγει από το ρόλο και την αποστολή του.
Αντί να συζητά για τη διαμόρφωση των θέσεων και την τακτικής της δικής μας πλευράς ενόψει προσπαθειών για την επίλυση του κυπριακού στην ουσία ενημερώνεται πάντοτε εκ των υστέρων για το τι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συμφωνήσει ή και έχει προτείνει στο τραπέζι των συνομιλιών.»

Συμμαχία Πολιτών:Ξεκάθαρη θέση για τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Συμμαχία Πολιτών με δήλωση εκπροσώπου της αναφέρει τα πιο κάτω:
«Ο ΠτΔ να απαιτήσει μια ξεκάθαρη θέση για τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα καταγράφεται ρητά στα έγγραφα των συνομιλιών. Στα διεθνή ζητήματα όταν υπάρχουν ασαφείς όροι υπερισχύει πάντα η ερμηνεία του πιο ισχυρού. Και δυστυχώς στη δική μας περίπτωση θα υπερισχύσει η ερμηνεία της Τουρκίας.
3 Φεβ. 16
Οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνέντευξη του στο Sigma περί μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακούγονται ωραίες, αλλά δυστυχώς οι πραγματικότητες τον διαψεύδουν. Είναι σωρεία οι πρόσφατες δηλώσεις των αξιωματούχων της τουρκικής Κυβέρνησης οι οποίοι μιλούν για δυο κυρίαρχα Κράτη και δυο λαούς στην Κύπρο. Είναι σωρεία οι ξεκάθαρες και προκλητικές δηλώσεις και πράξεις του κ. Ακιντζί που ανατρέπουν τα όσα ισχυρίζεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ο κ Ακιντζί μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο σε δηλώσεις του είπε: « η Κυπριακή Δημοκρατία θα μετατραπεί σε ελληνοκυπριακό «συνιστών κράτος» το οποίο μαζί με την «τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου ως τουρκοκυπριακό «συνιστών κράτος» θα δημιουργήσουν ένα νέο συνεταιριστικό κράτος» Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι ο κ. Ακιντζί, αρνήθηκε να παραστεί στη δεξίωση του Γερμανού Υπ. Εξωτερικών γιατί δεν θα προσφωνήτο ως Πρόεδρος κράτους. Με το ίδιο σκεπτικό αρνήθηκε να συναντήσει τον κ. Λαβρόφ γιατί η συνάντηση δεν θα γινόταν στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο του ψευδοκράτους.
Επειδή η διατήρηση και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ύψιστης σημασίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να ρυθμιστεί με ασάφειες και όρους που επιτρέπουν πολλαπλές ερμηνείες. Έχει υποχρέωση να απαιτήσει μια ξεκάθαρη θέση που θα καταγράφεται ρητά στα έγγραφα των συνομιλιών. Όπως είναι γνωστό, στα διεθνή ζητήματα όταν υπάρχουν ασαφείς όροι και διατυπώσεις, υπερισχύει πάντα η ερμηνεία του πιο ισχυρού. Και δυστυχώς στη δική μας περίπτωση θα υπερισχύσει η ερμηνεία της Τουρκίας.»