«Μακρύς ο δρόμος προς τη λύση » εκτιμούν τα κόμματα

Γενική σχεδόν είναι η διαπίστωση των κομμάτων μετά τη συνεδρία σήμερα του Εθνικού Συμβουλίου πως ειναι μακρύς ακόμα ο δρόμος για λύση του κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, Λευκωσία 1 Φεβρουαρίου 2016.

Μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλία οι αρχηγοί των κομμάτων προέβησαν σε δηλώσεις.

ΔΗΣΥ:Πρόοδο σε αρκετά ζητήματα
Την εκτίμηση ότι επιτεύχθηκε πρόοδος σε αρκετά ζητήματα αλλά ότι υπάρχουν και προβλήματα εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας παράλληλα ότι αν ήμασταν κοντά σε λύση, δεν θα ετοιμάζονταν όλοι για τις βουλευτικές εκλογές.

«Δεν είμαι εδώ για να απαντώ στον οποιοδήποτε πολιτικό αρχηγό, είμαι εδώ για να πω τις θέσεις ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και τι έχω παρακολουθήσει», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου εξερχόμενος από το Προεδρικό και απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι κάποιοι αρχηγοί ανέφεραν ότι δεν υπάρχει πρόοδος και άλλοι ότι δεν υπήρξε ενημέρωση.

«Ο Πρόεδρος έκανε μια ενδελεχή ενημέρωση για τις επαφές που είχε, τις σημαντικές, στο Νταβός, για την τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδος αλλά και το πού βρίσκεται ο διάλογος ο δικοινοτικός», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ «υπήρξε εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών μια θέση όσον αφορά τα έγγραφα».

Διευκρίνισε ότι «πέραν της ενημέρωσης του Προέδρου, το κάθε κόμμα έχουμε δώσει από την αρχή της έναρξης της διαδικασίας εκπρόσωπό μας τεχνοκράτη, καταρτισμένο νομικό και με γνώση στα συνταγματικά για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ομάδα του Προέδρου της Δημοκρατίας». Άρα, πρόσθεσε, «η ετοιμασία των οποιωνδήποτε εγγράφων κατατίθενται εκ μέρους της δικής μας πλευράς είναι αποτέλεσμα της ομάδας στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων».

Πρόσθεσε ότι «όλα τα κόμματα πέραν της ενημέρωσης του Προέδρου, πέραν της παρουσίας εκπροσώπου μας στη διαπραγματευτική ομάδα υπάρχει και η δυνατότητα να επισκεπτόμαστε το Προεδρικό και να μελετούμε τα έγγραφα που κατατίθενται, όχι μόνο της δικής μας πλευράς, αλλά και έγγραφα που έχουν κατατεθεί από άλλους, της άλλης πλευράς ή την οποιαδήποτε γραπτή ενημέρωση υπάρχει στο Προεδρικό».

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, «επανατέθηκε το θέμα κατά πόσον να μην παίρνουν τα κόμματα τα γραπτά κείμενα που έχουν κατατεθεί». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε, «προχώρησε και σ` αυτό το βήμα και είπε ότι θα δοθούν και θα ξεκινήσουμε από διάφορα ζητήματα και με βάση θεματικές».

«Επανέλαβε και σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κρατήσουμε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τη μίνιμουμ σοβαρότητα για να μην υπάρξουν διαρροές που θα τραυματίσουν και θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην όλη διαδικασία. Εύχομαι να παραμείνουμε σοβαροί», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.

Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι είμαστε κοντά σε λύση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «αν ήμασταν κοντά σε λύση, δεν θα ετοιμάζονταν όλοι για τις βουλευτικές εκλογές. Ξεκίνησαν τα όργανα εδώ και μήνες όλοι.”

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «με τα όσα έχω ενημερωθεί ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, με τα όσα μέσα από τις διάφορες επαφές μου και με διπλωμάτες, έχουμε πρόοδο σε αρκετά ζητήματα όπως είναι η διακυβέρνηση, τα θέματα οικονομίας τα θέματα ΕΕ». Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου «υπήρξε, και να μην το υποβαθμίζουμε, πρόοδος στο ότι αναγνωρίστηκε το ατομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στο πιο δύσκολο κεφάλαιο που είναι το περιουσιακό».

Σημειώνουμε ότι, “παρόλο που η Τουρκία λέει ότι θέλει να παραμείνει ως εγγυήτρια δύναμη, καταγράφεται και μέσα από τη ρητορική της ότι συζητά για πρώτη φορά από την ύπαρξη του κυπριακού προβλήματος, συζητείται το θέμα εγγυήσεων και δεν το αποκλείουν εκ των προτέρων ούτε η Τουρκία, ούτε οι Τ/κ, με αλλαγή του τρόπου για τα θέματα της ασφάλειας». Θεωρώ, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ότι «είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος».

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, «θα κριθούν, επαναλαμβάνω, στα δύσκολα που είναι το περιουσιακό, το εδαφικό και η τελική κατάληξη, το θέμα των εγγυήσεων που είναι γνωστή η θέση όλων μας – ανεξαρτήτως αν κάποιοι το λένε δέκα φορές την ημέρα και κάποιοι το λέμε μία φορά την εβδομάδα – δεν θα δεχθούμε τουρκικές εγγυήσεις και την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη ότι «αυτά όλα που λέμε, να γνωρίζουμε ότι εάν δεν πετύχουμε λύση του Κυπριακού, όχι μόνο θα μείνει το στάτους κβο αλλά και αυτό που υπερασπιζόμαστε καθημερινά και σωστά την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει ένα Σύνταγμα που κουβαλά μαζί του και τουρκικές εγγυήσεις και μονομερή δικαιώματα επέμβασης, και ΤΟΥΡΔΥΚ, και Τ/κ Αντιπρόεδρο που εκλέγεται με ρατσιστικό τρόπο μόνο από Τ/Κ».

Άρα, πρόσθεσε, «να προσπαθήσουμε μέσα από την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, να έχουμε ένα κράτος με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του λαού μας».

ΑΚΕΛ:Φραστική η μετακίνηση της Τουρκίας

Εκκληση προς όλους όπως συναισθανθούν τις ευθύνες τους απέναντι στον τόπο και το λαό, απηύθυνε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι του ζητήθηκε και ενημέρωσε το Σώμα για τις επαφές που είχε το ΑΚΕΛ στην Κωνσταντινούπολη. Είναι προφανές, είπε, ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Είπε ότι υπάρχει μια φραστική μετακίνηση της Τουρκία από θέσεις που είχε στο παρελθόν, αλλά θα πρέπει να δούμε αυτή τη φραστική αλλαγή να αντικατοπτρίζεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε για τις επαφές που είχε από την προηγούμενη συνεδρία του Σώματος το Δεκέμβρη, καθώς επίσης και για τις διαπραγματεύσεις από την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μέχρι σήμερα.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχει ληφθεί μια σημαντική απόφαση που εάν τηρηθεί στα σωστά πλαίσια θα βοηθήσει να γίνεται πιο ουσιαστική η συζήτηση.

Αποφασίστηκε, είπε, ότι θα δοθούν κάποια έγγραφα σε θεματικές ενότητες, τα οποία θα μελετήσουν τα κόμματα και θα επανέλθουν με συγκεκριμένες προτάσεις, με μια προϋπόθεση, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν διαρροές, οι οποίες θα υποσκάπτουν τη διαπραγματευτική ικανότητα της ε/κ πλευράς. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος είπε ότι εάν κάτι τέτοιο συμβεί τότε θα τερματιστεί η διαδικασία.

Ο κ. Κυπριανού απηύθυνε έκκληση προς όλους, ανεξάρτητα με τις θέσεις και τις απόψεις που έχουν σε ό,τι αφορά την ουσία του Κυπριακού, να συναισθανθούν τις ευθύνες τους και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, δίδοντας τη δυνατότητα να γίνει μια όσον το δυνατό πιο ουσιαστική συζήτηση.

“Νομίζω ότι θα μας βοηθήσει και εμάς, τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο. Ελπίζω να μην επικρατήσουν υστερόβουλες σκέψεις είτε για να υποσκαφτεί η διαδικασία, είτε για να υπάρξει ένα πάρε – δώσε με ΜΜΕ και αυτή η προσπάθεια να τερματιστεί”, είπε.

Είναι προφανές, είπε, ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν διαφωνίες, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να φανούμε συνεπείς στα όσα έχουμε αποφασίσει διαχρονικά, εάν θέλουμε να δώσουμε την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

“Εμείς επιμένουμε ότι υπάρχει το συμφωνημένο πλαίσιο, πρέπει να επιμείνουμε στις αρχές της λύσης, και από εκεί και πέρα να δείξουμε ευελιξία σε ό,τι αφορά την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί”, σημείωσε.

Είναι σημαντικό, κατέληξε, όπως ο Πρόεδρος, προτού καταθέσει κάποιες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να ξέρει ποιες είναι οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων. με την προϋπόθεση ότι όλοι λειτουργούμε προς την ίδια κατεύθυνση.»

Ν.Παπαδόπουλος:Μετά από παρέμβαση του ΔΗΚΟ η ενημέρωση

Μετά από παρέμβαση του ΔΗΚΟ πάρθηκε η απόφαση για ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις και για ειδικές θεματικές συζητήσεις του σώματος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι κατά τη σημερινή συνεδρία επικράτησε συσκότιση για τις θέσεις της ε/κ πλευράς.

«Είχαμε σήμερα ακόμη μια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που δυστυχώς επικράτησε ακόμα μία φορά η συσκότιση γύρω από τις θέσεις της ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε στις δηλώσεις του εξερχόμενος του Προεδρικού ο κ. Παπαδόπουλος.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «για ακόμη μια φορά ζήσαμε το φαινόμενο να μιλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για περίπου μια ώρα, χωρίς να αναφέρεται σε καμία στιγμή σε οτιδήποτε έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού».

«Είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που εμείς για ακόμα μία φορά θέσαμε θέμα παρουσίασης όλων των σχετικών εγγράφων του Κυπριακού και των διαπραγματεύσεων που έχει η άλλη πλευρά στα χέρια της στη διάθεση των πολιτικών κομμάτων, γιατί θεωρούμε ότι με τη σωστή δική μας πληροφόρηση θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε καλύτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς θα μπορούμε να τον συμβουλεύουμε επί συγκεκριμένων θεμάτων», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ συνέχισε λέγοντας ότι «σήμερα, σε αντίθεση με άλλες φορές, ο Πρόεδρος φάνηκε να είναι διατεθειμένος να παρουσιάσει και να δώσει αυτά τα έγγραφα στα κοινοβουλευτικά κόμματα, γεγονός που αν μετουσιωθεί και στην πράξη, εμείς θα το χαιρετίσουμε».

Ως επίσης, είπε, «έχει αποφασιστεί ότι κάποια ζητήματα που είναι πολύ σημαντικά αλλά και ιδιαίτερα περίπλοκα θα πρέπει να συζητηθούν σε μεμονωμένες και ειδικές συνεδρίες, όπως για παράδειγμα οι οικονομικές πτυχές της λύσης, συνταγματικά ζητήματα».

«Και σε αυτό τα θέματα εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων για το τι συζητείται στις διαπραγματεύσεις, ποιες είναι οι θέσεις της ε/κ πλευράς, πού υπάρχουν συγκλίσεις, ποιες είναι οι θέσεις της τ/κ πλευράς για να μπορούμε ακριβώς να έχουμε παραγωγικές συζητήσεις», ανέφερε. Γιατί αυτό που γίνεται σήμερα, πρόσθεσε, «απλά γίνεται για το θεαθήναι».

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος δεν ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Παπαδόπουλος είπε «όχι, οτιδήποτε άλλο εκτός από τις διαπραγματεύσεις». Σε επιπρόσθετη ερώτηση αν δεν ήταν για το Κυπριακό η σημερινή συνεδρία, απάντησε ότι «ήταν για ζητήματα που αφορούν και το Κυπριακό, ήταν για τις επαφές του Προέδρου, για το Νταβός, για διάφορα άλλα πράγματα».

Αλλά, πρόσθεσε, «επαναλαμβάνω δεν είναι αυτό που έχει σημασία, είναι καλοδεχούμενη η ενημέρωση και για άλλα θέματα, δεν κάνω παράπονο».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο «θα πρέπει να συζητάμε τα θέματα που θα καθορίσουν τα δικαιώματα του πληθυσμού μας, των παιδιών μας, των εγγονιών μας».

Δεν είναι δυνατόν το 2016, τον 21ο αιώνα, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, συνέχισε, «κάποιοι να θεωρούν ότι θα συντάξουν το Σύνταγμα του κράτους μας πίσω από κλειστές πόρτες, θα μας φέρουν ένα δοτό Σύνταγμα σε μια διαδικασία αιφνιδιασμού και θα μας απειλήσουν τότε και θα μας εκφοβίσουν ότι πρέπει να το δεχτούμε ειδάλλως θα ακολουθήσει η μικρασιατική καταστροφή».

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα «κάποιοι να έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος». Έχουμε, πρόσθεσε, «μια ευρωπαϊκή χώρα, πρέπει να υπάρχει δημοκρατία σ` αυτό το διάλογο, σε όλα τα συνταγματικά ζητήματα πρέπει να έχει εμπλοκή ο λαός». Είναι τα δικά μας δικαιώματα που συζητάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι τα δικά του, είπε, προσθέτοντας ότι «το Κυπριακό αφορά όλους, όχι μια μικρή ομάδα».

Σε ερώτηση για το πόσο κοντά είμαστε σε λύση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι «δεν ξέρω αν είμαστε κοντά σε λύση ή όχι επειδή δεν έχουμε επαρκή ενημέρωση. Αν κρίνουμε από τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Ακιντζί φυσικά δεν είμαστε κοντά σε λύση και θα πρέπει να μας εξηγήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί επιδίωξε να δημιουργήσει την εικόνα της προόδου σε όλα τα κεφάλαια, όπως για παράδειγμα ο ίδιος επανέλαβε σε πάρα πολλές περιπτώσεις».

«Αν αυτά τα πράγματα που λέει δημόσια ο κ. Ακιντζί τα λέει και στις διαπραγματεύσεις, τότε σημαίνει ότι όχι μόνο δεν έχει υπάρξει πρόοδος, υπάρχει υπαναχώρηση και χειροτέρευση των θέσεων της τ/κ πλευράς σε συγκεκριμένα ζητήματα», είπε.

Άρα, πρόσθεσε, «θα πρέπει να μας εξηγήσουν αυτοί που διαπραγματεύονται γιατί δημιούργησαν αυτή την επίπλαστη εικόνα, γιατί απο-ενοχοποίησαν την Τουρκία, γιατί έχουν αναδείξει την αδιαλλαξία του κ. Ακιντζί σε ένα θετικό κλίμα ενώ στην πραγματικότητα άλλα πράγματα είναι που διατυπώνονται στις διαπραγματεύσεις, με καταστροφικά αποτελέσματα, όπως βλέπουμε καθημερινά, τις προσπάθειες υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, της αναβάθμισης του ψευδοκράτους, το φιάσκο του Νταβός, τις συναντήσεις Ακιντζί με τον κ. Κάμερον, με τον κ. Μπάιντεν».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο «για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας συναντιέται με αρχηγούς κρατών».

«Όλα αυτά οφείλονται στη στρατηγική και την τακτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επί της ουσίας δεν έχουμε πρόοδο, αλλά επί των εντυπώσεων το ψευδοκράτος έχει αναβαθμιστεί και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποβαθμιστεί», είπε.

Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι «είναι μετά από δική μας παρέμβαση που αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να γίνει σωστή ενημέρωση, να δοθούν τα έγγραφα και να γίνουν θεματικές επί συγκεκριμένων θεμάτων».

«Ελπίζουμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τηρήσει αυτή του τη δέσμευση, όχι όπως τις άλλες», ανέφερε καταληκτικά.

ΕΔΕΚ:Δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος

Από τη σημερινή ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο δεν προκύπτει να υπάρχει σημαντική πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν, στα θέματα τα οποία συζητούνται στις συνομιλίες για το Κυπριακό και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε σύγκλιση πάνω στα βασικά θέματα στα οποία η τουρκική πλευρά πρέπει να αποδώσει οφέλη στην ελληνοκυπριακή, όπως για παράδειγμα το θέμα του εδαφικού, το θέμα των εγγυήσεων, και το θέμα της ασφάλειας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αμέσως μετά τη συνεδρία του σώματος.

“Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η αισιοδοξία, την οποία κάποιοι κύκλοι, εντός και εκτός Κύπρου, επιχειρούν να καλλιεργήσουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία ή σε ακτίνα λύσης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος.

Πρόσθεσε πως η ΕΔΕΚ θα καταθέσει σύντομα με έγγραφο όλες τις θέσεις και τις απόψεις της στο Εθνικό Συμβούλιο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θέματα στα οποία έχουν μέχρι στιγμής σύγκλιση οι δυο πλευρές, καθώς επίσης και για την ουσία του Κυπριακού.

“Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι οι επόμενες συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου θα επικεντρωθούν σε πιο ουσιαστικά ζητήματα των διαπραγματεύσεών για να μπορέσουμε να είμαστε πιο παραγωγικοί σε αυτή τη διαδικασία”, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Ερωτηθείς εάν οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νταβός έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως ο χρόνος είναι αυτός που θα το αποδείξει.

“Υπήρξε μια ενημέρωση και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτό το θέμα και από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη. Ομως νομίζω ότι τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα επιβεβαιώσουν αν αυτές οι συναντήσεις ήσαν εποικοδομητικές ή όχι”, ανέφερε.

“Αλλά ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις”, πρόσθεσε. “Η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει οποιαδήποτε καλή θέληση στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού. Απόδειξη είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα προς αυτή την πλευρά”.

“Αρα λοιπόν όσοι ευελπιστούν ή πιστεύουν ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται πρέπει πρώτα να δείξει η Τουρκία έμπρακτα ότι ακριβώς προχωρεί προς αυτή την κατεύθυνση”, κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος.

ΕΥΡΩΚΟ:Η πληροφόρηση πρέπει να είναι τέτοια που να μπορούμε να βοηθήσουμε
Τη θέση ότι η πληροφόρηση που θα λάβουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα πρέπει να είναι τέτοια που να μπορούν να βοηθήσουν με εισηγήσεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα τα όσα συζητούνται να συνάδουν με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού του 2009 και να μην γίνονται υποχωρήσεις έναντι τουρκικών θέσεων για χάριν των συγκλίσεων.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι «η σημερινή ενημέρωση ήταν γενικότερης μορφής θα έλεγα. Δεν έχουμε πάρει πιο συγκεκριμένη πληροφόρηση για συγκεκριμένα ζητήματα».

Είναι γι αυτό, πρόσθεσε, «που παρέστη και η ανάγκη να λεχθεί ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση θεματική ίσως με περισσότερα στοιχεία για να μπορούμε να πούμε απόψεις».

Μέχρι σήμερα μένω σε τρία πράγματα, ανέφερε.

Πρώτον, είπε, «ελπίζω όσα συζητούνται ή γίνονται αποδεκτά από δικής μας πλευράς να συνάδουν με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009».

Δεύτερον, πρόσθεσε, «ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο να υποχωρούμε εμείς έναντι τουρκικών θέσεων για να έχουμε συγκλίσεις για χάριν των συγκλίσεων και για χάριν ενός κλίματος προόδου που μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Και τρίτον, συμπλήρωσε, «η πληροφόρηση που έχουμε πρέπει να είναι τέτοια για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε με εισηγήσεις».

«Από εκεί και πέρα, όλα απλώς βοηθούν μια συσκότιση, μια μη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την έννοια να συμβουλεύει τον Πρόεδρο και αν αυτό δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα δεν υπάρχει έννοια να συζητούμε», ανέφερε ο κ. Συλλούρης.

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι αυτό έχει αλλάξει τώρα είπε ότι «δεν είναι μόνο να πάρουμε θέσεις πριν κατατεθούν και αυτές που κατατέθηκαν πρέπει να συζητηθούν και οι πιθανές συγκλίσεις ολικές ή μερικές πρέπει να συζητηθούν, διότι κανένας δεν μπορεί να θεωρεί παραδείγματος χάριν δεδομένο ότι θα γίνεται μια συζήτηση, θα ξέρουν όλοι πλην ημών και θα θεωρούμαστε και δεδομένοι στο τέλος της ημέρας για το τι θέση θα πάρουμε».

Λιλλήκας: Εγινε ένα σημαντικό βήμα στο Εθνικό Συμβούλιο

Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα που μπορεί να καταστήσει το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου χρήσιμο και παραγωγικό ως συμβουλευτικό Σώμα προς τον Πρόεδρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Λιλλήκας χαιρέτισε την υιοθέτηση από μέρους του Προέδρου “της εισήγησης που καταθέσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο όπως γίνουν θεματικές συζητήσεις, δηλαδή ειδικές συνεδρίες, όπου θα συζητούνται ξεχωριστά η κάθε πτυχή του Κυπριακού και με τον τρόπο αυτό θα μπορούν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να καταθέτουν τις δικές τους εναλλακτικές προτάσεις και εισηγήσεις στον Πρόεδρο”.

Υπάρχουν, είπε ο κ. Λιλλήκας, διαφωνίες με τον ΠτΔ και αυτό αποτελεί μέρος της δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι “εμείς δεν αναμένουμε ούτε και απαιτούμε ότι ο Πρόεδρος θα πρέπει κατ` ανάγκη να υιοθετεί τις δικές μας προτάσεις, όμως οι δικές μας προτάσεις θα είναι εποικοδομητικές και θα αποσκοπούν στο να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο πώς να διασφαλίσει με τον καλύτερο τρόπο μια δίκαιη λύση του Κυπριακού που να διασφαλίζει τα πραγματικά συμφέροντα της Κύπρου και των νόμιμων κατοίκων της, Εκ και Τκ”.

Πρόσθεσε ότι εναπόκειται στον ίδιο τον Πρόεδρο να αποφασίσει εάν θα υιοθετήσει κάποιες ή όλες ή μέρος από τις προτάσεις που θα καταθέτουν.

“Ομως, σήμερα θεωρώ ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα που μπορεί να καταστήσει το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου χρήσιμο και παραγωγικό ως συμβουλευτικό Σώμα προς τον Πρόεδρο” κατέληξε.

Περδίκης: Η υπεραισιοδοξία   καταρρέει

Λόγο για φρούδες ελπίδες και υπεραισιόδοξα μηνύματα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό έκανε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, καλώντας όσους ενήργησαν με αυτόν τον τρόπο να απολογηθούν.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Περδίκης είπε ότι αυτό που προκύπτει από την ενημέρωση είναι ότι ουσιαστικά η υπεραισιόδοξη αντίληψη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό καταρρέει, προσθέτοντας ότι υπάρχουν από ό,τι φάνηκε από την ενημέρωση, πολύ σοβαρά προβλήματα και κωλύματα στις συζητήσεις.

Αυτό βέβαια, είπε, προφανώς δεν απογοητεύει τον Πρόεδρο, ο οποίος θα συνεχίσει την προσπάθειά του, “αλλά το βέβαιο είναι ότι όσοι επιχείρησαν να παίξουν με την αισιοδοξία, πουλώντας στον κυπριακό λαό φρούδες ελπίδες, βρίσκονται σήμερα πλέον εκτεθειμένοι απέναντι στις πραγματικότητες. Υπάρχει πολύς δρόμος και πολλές διαφωνίες ακόμη στη συζήτηση για το Κυπριακό”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι θα γίνονται θεματικές συζητήσεις για διάφορες πτυχές του Κυπριακού και ερωτηθείς εάν οι θεματικές αφορούν κεφάλαια που δεν έχουν συζητηθεί ακόμη, είπε “όχι, υπάρχουν θέματα που έχουν ξανασυζητηθεί όπως το περιουσιακό, για το οποίο υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες, πληροφορίες για το τι τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από τους Τούρκους αλλά και από την ε/κ ηγεσία, υπάρχει το θέμα της οικονομικής πτυχής του Κυπριακού ποιοι είναι οι όροι εντολής των εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ”, προσθέτοντας ότι έχει ξεκαθαριστεί ότι “δεν πρόκειται να βρεθεί, όπως είναι σήμερα οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία, κάποιος να σου δώσει δωρεάν βοήθεια”.

“Ακούγονται διάφορα σενάρια τα οποία κάποια είναι βάσιμα, κάποια είναι απλές ιδέες, πρέπει να τα συζητήσουμε, να ενημερωθούμε τι συζητείται, με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτηθεί όχι μόνο η λύση, αλλά και το πώς θα λειτουργήσει αυτό το κράτος, ένα κράτος το οποίο από ό,τι φαίνεται θα είναι υδροκέφαλο και θα έχει φοβερό κόστος για τη λειτουργία του. Υπάρχουν τα θέματα που αφορούν τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί από το ψευδοκράτος, τα συντάγματα, υπάρχουν πολλά θέματα, που βγάζουν τελικά την εικόνα ότι είναι ένας τεράστιος όγκος ακόμη θεμάτων που δεν έχουν λυθεί, τα οποία οι πολιτικοί αρχηγοί ζητούν να τα συζητήσουν θέμα προς θέμα”, είπε.

Κατέληξε λέγοντας ότι το τελικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μεγάλος δρόμος μπροστά, πάρα πολλά ζητήματα ανοικτά και ότι “όσοι έχουν σπείρει φρούδες και υπεραισιόδοξες ελπίδες οφείλουν να απολογηθούν στο κυπριακό λαό γιατί δημιούργησαν μια αναστάτωση που δεν βοηθά τελικά στη διαμόρφωση ενός καλού κλίματος εσωτερικά στον κυπριακό λαό και στις πολιτικές ηγεσίες”.