Θα δοθούν όλα τα έγγραφα με τις θέσεις της ε/κ πλευράς στα μέλη του Ε.Συμβουλίου

Υπό τον όρο να μην υπάρξουν διαρροές

Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου  αποφασίστηκε σήμερα να δοθούν έγγραφα με θέσεις της ε/κ πλευράς, για τα θέματα που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και να γίνει συγκεκριμένη συζήτηση με θεματικές.23111709_nikxristodoylidi_1.limghandlerΑυτό δηλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδηςενω πρόσθεσε  ότι υπήρξε δέσμευση των μελών του Εθνικού να μην γίνουν διαρροές, σημειώνοντας παράλληλα πόσο επιζήμιο θα ήταν αυτό για τη διαδικασία, αλλά και τη διαπραγματευτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι σήμερα στο Εθνικό έγινε μια ενδελεχής ενημέρωση.Σύμφωνα με τον ίδιο, από την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, μεσολάβησαν 5 συναντήσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες και 13 συναντήσεις ανάμεσα στους διαπραγματευτές.

«Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις συναντήσεις και τα αποτελέσματα των συναντήσεων του στο Νταβός, καθώς επίσης και για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης με το Ισραήλ και κάποιους άλλους μελλοντικούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις τριμερείς συναντήσεις», είπε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι «έγινε ενημέρωση από τον κ. Κυπριανού, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, για τις συναντήσεις του στην Τουρκία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε, «απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, έγινε συζήτηση και αποφασίστηκε όπως μετά την 11η Φεβρουαρίου, ημερομηνία που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει, όπως γνωρίζετε, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα συγκληθούν θεματικές, θα έλεγα, συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου, θα δοθούν και έγγραφα με στόχο να υπάρξει και πιο συγκεκριμένη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων».

«Ευελπιστούμε ότι εν μέσω διαπραγματεύσεων, αντιλαμβάνεστε, τα όποια έγγραφα δοθούν και η πολύ συγκεκριμένη συζήτηση που θα γίνει δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας γιατί θα δυσχεράνουν το στόχο επίλυσης του Κυπριακού και την ίδια στιγμή θα επηρεάσουν αρνητικά και τη διαπραγματευτική ισχύ της ε/κ πλευράς».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ότι κάποιοι αρχηγοί έκαναν λόγο για συσκότιση, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι «έγινε ενδελεχής ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Μάλιστα, πρόσθεσε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει δώσει και το έγγραφο που ανέγνωσε στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών το οποίο αναφέρεται σε πολύ συγκεκριμένες πτυχές του Κυπριακού, και θέματα ουσίας και θέματα διαδικασίας».

Τα κόμματα, πρόσθεσε, «συμμετέχουν στη διαπραγματευτική ομάδα, η πλειοψηφία των κομμάτων για να είμαι ακριβοδίκαιος και μάλιστα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου είχε και έγγραφο το οποίο συζητείται στις διαπραγματεύσεις».

Άρα, επεσήμανε, «δεν τίθεται θέμα συσκότισης ή οτιδήποτε διαφορετικό». Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «θα ενημερώσει και ολόκληρο το σώμα στις 11 Φεβρουαρίου και αμέσως μετά θα προχωρήσει και σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ακριβώς για να ενημερωθεί και ο κυπριακός λαός».

Σε ερώτηση για τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να δοθούν τα έγγραφα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «έγινε μια εισήγηση για πιο συγκεκριμένη συζήτηση, κάτι που θα είναι επωφελές και για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Είναι κάτι, συμπλήρωσε, «το οποίο επιζητούμε, είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε». Θα γίνει αυτή η προσπάθεια, ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει «να γίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έτσι ώστε να μην επηρεαστεί και η όλη προσπάθεια, αλλά και να μην αδυνατίσει σε καμιά περίπτωση η διαπραγματευτική ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Γιατί αντιλαμβάνεστε, εξήγησε, «όλα τα θέματα είναι ανοιχτά, βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση, αν γίνονται γνωστές θέσεις της δικής μας πλευράς δημόσια θα επηρεαστεί και η διαπραγματευτική μας ισχύ».

Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι «δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη σειρά, αλλά θα αφορά όλες τις πτυχές των κεφαλαίων που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σε ερώτηση αν τα κόμματα συμφώνησαν στο απόρρητο είπε ότι «συμφώνησαν φυσικά».

Η συζήτηση θα ξεκινήσει μετά την 11η Φεβρουαρίου, ανέφερε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ενώ σε σχόλιο ότι θα γίνονται σε τακτική βάση, είπε «ακριβώς, ευελπιστούμε επαναλαμβάνω από τα αποτελέσματα από τη συζήτηση και πολύ περισσότερο να μην υπάρξουν διαρροές που θα επηρεάσουν αρνητικά την όλη προσπάθεια, να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος επί όλων των κεφαλαίων».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι το θέμα των διαρροών συζητήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας «έγινε προβληματισμός, αν θέλετε, υπήρξε δέσμευση από όλους ότι δεν θα γίνουν οι όποιες διαρροές».

Είμαι σίγουρος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε το αρνητικό των διαρροών σε σχέση με τη διαπραγματευτική ισχύ της ε/κ πλευράς, είπε, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε στην πράξη να το δούμε».Είναι κάτι, επανέλαβε, «το οποίο επιδιώκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί θα ενισχυθεί και η δική του προσπάθεια».Εμείς, σημείωσε, «δεν θεωρούμε ότι είμαστε σε αντιπαράθεση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη». Αντίθετα, πρόσθεσε, θεωρούμε ότι «μόνο αν είναι συλλογική η προσπάθεια μας και ενισχυθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούμε να έχουμε και στο τέλος της ημέρας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».