Σχεδιάζει εισβολή στη Συρία ο Ερντογάν

ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΥΡΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗ ΜΕΘΟΡΙΟ

Η Ρωσία ανησυχεί σφόδρα ότι σύντομα μπορεί να ξεσπάσει θερμή σύγκρουση στην Μέση Ανατολή με εμπλεκόμενες χώρες την Τουρκία, την Σ.Αραβία και το Ιράν, αν δεν τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος με τους ισλαμιστές. Δεν πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες στην Γενεύη θα φέρουν αποτέλεσμα”.Sergei Soigou (3)

Αυτό τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού στον Σύρο ομόλογο του στρατηγό Fahd Jaasim Al-Furayj κατά την διάρκεια του,  πολεμικού συμβουλίου που έλαβε χώρα στην Μόσχα με την συμμετοχή ολόκληρης της στρατιωτικής ηγεσίας της Συρίας .

Ο Σ.Σοιγκού είπε πως αναμένει να ξεσπάσει μεγαλύτερος πόλεμος και η Ρωσία θέλει να το καταστήσει σαφές στην Συρία στο ανώτατο επίπεδο.

Για το λόγο αυτό τόνισε πως πρέπει να δημιουργηθεί μια δεύτερη ομάδα συντονισμού για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές κινήσεις στα βόρεια.

Ο Σ.Σοιγκού ενημέρωσε τον Σύρο ομόλογο του ότι η Ρωσία δεν αναμένει τίποτα από τις συνομιλίες στην Γενεύη, αντίθετα θα ενισχύσει την παρουσία της στην Συρία και θα εντατικοποιήσει τις επιχειρήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί συντριπτικο κτύπημα στους ισλαμιστές πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής επιτήρησης, αλλά και ανθρώπινες πηγές (HUMINT) των υπηρεσιων πληροφοριών που είναι απλωμένες σε ολόκληρη την τουρκική επικράτεια, έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες ότι βόρεια της Jarablus και της Al-Manbij εκεί όπου οι κουρδικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει την επέλαση τους κατά του ISIS θα δεχθούν επίθεση από τα τουρκικά στρατεύματα

 

Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται ότι είναι καθοριστικός στις τοθρκικές κινήσεις

Οι Ρώσοι έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν έχει πειστεί από την Σ.Αραβία ότι θα αποζημιωθεί για όλες τις οικονομικές απώλειες από την σύγκρουση με την Ρωσία, άρα θα συνεχίσει την πορεία σύγκρουσης με την Μόσχα.

Αυτό περιπλέκει το σκηνικό καθώς όπως είπε ο Σ.Σοϊγκού αν εμπλακεί η Σ.Αραβία το Ιράν θα απαντήσει…

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στα τουρκοσυριακά σύνορα

Στο μεταξύ  και ενώ οι  Κούρδοι ελέγχουν πλέον την πόλη Καμισλί, όπου κατασκευάζουν στρατιωτικό αεροδρόμιο με τη βοήθεια των Ρώσων  την ίδια ώρα, , στο έδαφος εκατέρωθεν των τουρκοσυριακών συνόρων, οι δύο πλευρές δείχνουν να «οχυρώνονται» ενισχύοντας τις στρατιωτικές θέσεις.Οι μεν Ρώσοι υπέρ των Κούρδων της βόρειας Συρίας, και οι δε Τούρκοι ενάντια στη ρωσοκουρδική προσέγγιση.

Ο Πάτρικ Κόκμπερν, αναλυτής του βρετανικού «Independent», με βαθιά γνώση σε θέματα Μέσης Ανατολής, «βλέπει» πλέον το ενδεχόμενο τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στη Συρία.
Σε ανάλογο πνεύμα, και οι «Times» του Λονδίνου «βλέπουν» την πιθανότητα «ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ Ρώσων και Τούρκων στο έδαφος της Συρίας». Τα συγκεκριμένα σενάρια μπορεί επί του παρόντος να φαντάζουν «τραβηγμένα» ή «υπερβολικά». Μέχρι και πριν από δύο μήνες ωστόσο, οι περισσότεροι θα απέρριπταν ως «τραβηγμένη» και την πιθανότητα να καταρρίψουν οι Τούρκοι ένα ρωσικό μαχητικό…
Πίσω στο παρόν, η έντονη στρατιωτική κινητικότητα που παρατηρείται εκατέρωθεν των συνοριακής γραμμής Τουρκίας-Συρίας γεννάει ανησυχίες… για εξελίξεις στο έδαφος.
Κοινό μέτωπο
Οι Ρώσοι από την πλευρά τους φέρονται πλέον να έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας. Φέρονται συγκεκριμένα να έχουν στείλει 200 δικούς τους στρατιώτες στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους πόλη Καμισλί στα βορειοανατολικά, δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία, και να κατασκευάζουν εκεί στρατιωτικό αεροδρόμιο.
Οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας από την άλλη (οι λαϊκές πολιτοφυλακές YPG του Κόμματος της Δημοκρατικής Ενωσης PYD που θεωρείται αδελφή παράταξη του PKK) φέρονται να ετοιμάζουν, με την υποστήριξη των Ρώσων και κάτω από τη μύτη των Τούρκων, επίθεση για την κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς στα σύνορα με την Τουρκία. Καταλαμβάνοντας την Τζαραμπλούς, οι Κούρδοι περνούν δυτικά του ποταμού Ευφράτη και επεκτείνουν σημαντικά την κυριαρχία τους στα εδάφη της βόρειας Συρίας προς το Χαλέπι (ενώ αυτοί ήδη ελέγχουν πάνω από το 50% της μεθορίου με την Τουρκία), δίνοντας έτσι τροφή και σε σενάρια για δημιουργία de facto κουρδικού θύλακα υπό ρωσική προστασία.
Μια τέτοια εξέλιξη δεν υπάρχει βέβαια περίπτωση να γίνει δεκτή «αμαχητί» από την Αγκυρα. Αντιθέτως, οι Τούρκοι δείχνουν να ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο (ακόμη και για το ενδεχόμενο εισβολής), καθώς ενισχύουν (και αυτοί) τη στρατιωτική τους παρουσία στην τουρκική πλευρά των συνόρων απέναντι από την Τζαραμπλούς.
Ο Ερντογάν έχει διαμηνύσει πως πιθανή μετακίνηση των Κούρδων δυτικά του Ευφράτη αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία και πως η ρωσική παρουσία στο Καμισλί «δεν θα γίνει ανεκτή». «Η Τουρκία αντιμετωπίζει τώρα στρατιωτικές εξελίξεις στη βόρεια Συρία που συνιστούν πολύ πιο σοβαρή απειλή για τα συμφέροντά της από ό,τι η όποια προσωρινή παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Πάτρικ Κόκμπερν.