«Τις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου» θα μεταφέρει ο Γ.Γ. ΑΚΕΛ στον ΥΠΕΞ της Τουρκίας

Τις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου θα μεταφέρει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ `Αντρος Κυπριανού στον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επικείμενη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη.

Ενόψει της συνάντησης αυτής, ο κ. Κυπριανού antros-kiprianouείχε το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, συνοδευόμενος από τον διεθνολόγο και επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού της ΚΕ του ΑΚΕΛ Τουμάζο Τσελεπή. Σε δήλωση μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως όπως είχε ανακοινωθεί “κρίναμε σκόπιμο να έχουμε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ανταλλάξουμε απόψεις για τους χειρισμούς που θα κάνουμε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουμε στην Κωνσταντινούπολη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας”.

“Βεβαιώσαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι εκείνο που θα μεταφέρουμε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών είναι οι διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου”, σημείωσε ο κ. Κυπριανού. Ανέφερε εξάλλου πως την ερχόμενη Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τον `Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. “Θεωρώ χρήσιμη μιαν ενημέρωση από τη δική του την πλευρά για τις συζητήσεις που έχει με τον ομόλογό του της Τουρκίας, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων γύρω από τη συνάντηση και γενικότερα γύρω από το Κυπριακό”, επεσήμανε.

Ερωτηθείς αν θα μεταφέρει κάτι γραπτώς στον κ. Τσαβούσοβλου, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν του έχει ζητήσει να μεταφέρει οτιδήποτε γραπτώς. “`Εχουμε απλώς διαγράψει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε, και το οποίο είναι οι διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου”, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν στο επίκεντρο της συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου θα είναι το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Κυπριανού απάντησε πως “η προσπάθεια η δική μας θα είναι συζητήσουμε όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα. Δεν ξέρω ποιά θα είναι η πρόθεση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας. Θα φανεί”, ανέφερε.

Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως “έχουμε ζητήσει μιαν ενημέρωση αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο περιουσιακό, για να γνωρίζουμε πού ακριβώς βρίσκονται τα ζητήματα”.

Ερωτηθείς αν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, ο κ. Κυπριανού απάντησε πως “υπάρχουν δυσκολίες, και θεωρώ ότι είναι μεγάλο λάθος να γίνονται δημόσιες δηλώσεις οι οποίες να λένε ότι είμαστε στο πάρα πέντε ή στο πάρα ένα ακόμα της λύσης. Είμαστε κοντά, αλλά είμαστε και πάρα πολύ μακριά. Υπάρχουν άλυτα σημαντικά ζητήματα που από μόνα τους το κάθε ένα μπορεί να αποτελέσει λόγο για να μην υπάρξει συμφωνία. Είμαστε λοιπόν πάρα πολύ μακριά. `Εχουμε δύσκολο και θα τον χαρακτήριζα και δύσβατο δρόμο να βαδίζουμε, γι` αυτό νομίζω ότι όσο περισσότερο περιοριστούν οι δημόσιες δηλώσεις τόσο το καλύτερο”, ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Νταβός, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως “εάν τηρηθεί η σημειολογία, δηλαδή αν προσέξει ο ΓΓ, και ο ΟΗΕ γενικότερα, πώς θα παρουσιαστεί αυτή η συνάντηση θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Εκείνο που νομίζω ότι ξεκαθαρίζει, και είναι πολύ σημαντικό και για μας, είναι ότι δεν θα γίνει οποιαδήποτε άλλη συνάντηση, ούτε πενταμερής, ούτε τετραμερής, ούτε οτιδήποτε άλλο”, επεσήμανε.