Στα €35 εκ. ανέρχεται η φορολογία για το 2003 των καταθέσεων της λίστας Λαγκάρντ

Φορολογίες, το συνολικό ποσών των οποίων ανέρχεται στα περίπου €35 εκατομμύρια, έχουν επιβληθεί από το Τμήμα Φορολογίας, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για το ρυθμό της δουλειάς που διεξάγεται σε ό,τι αφορά το εν λόγω θέμα από τις φορολογικές αρχές.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου παραλαμβάνει αντίγραφο της «Λίστας Λαγκάρντ» από τον Έφορο Φορολογίας κ. Γιαννάκη Λαζάρου, Λευκωσία 18 Σεπτεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Θεσμών όπου συζητήθηκε το θέμα της δυνατότητας φορολογικού ελέγχου Κυπρίων καταθετών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο εξωτερικό, οι φορολογίες που έχουν επιβληθεί αφορούν 88 περιπτώσεις, οι οποίες σχετίζονται με 85 λογαριασμούς που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. Όπως εξήγησε, οι φορολογίες αφορούν το οικονομικό έτος 2003. Υπέδειξε δε την ίδια στιγμή ότι ενδεχομένως να επιβληθούν και άλλες φορολογίες για τα κατοπινά έτη.

Σημείωσε ωστόσο ότι ακόμη δεν έχει εισπραχθεί κάποιο ποσό από τους οφειλέτες, διευκρινίζοντας ότι οι φορολογούμενοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης.

Αναφερόμενος στις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι φορολογικές αρχές σε ό,τι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι έχουν γίνει 3 συγκεκριμένες ενέργειες, πρώτον η λίστα έχει κατατεθεί στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, δεύτερον έχει πραγματοποιηθεί και ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση όσων περιλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα και τρίτον έχει αρχίσει να επιβάλλεται φορολογία.

Όπως εξήγησε, στη λίστα περιλαμβάνονται 490 προφίλ νομικών ή φυσικών προσώπων, Κυπρίων ή ξένων, συνδεδεμένα με την Κύπρο, από τα οποία τα 87 δεν φαίνεται να συνδέονται με κάποιο λογαριασμό, ενώ τα υπόλοιπα 403 προφίλ φαίνεται να συνδέονται με 361 λογαριασμούς οι οποίοι στο μέγιστο τους είχαν υπόλοιπα τα οποία ανέρχονταν στο συνολικό ποσό των €827 εκατομμυρίων.

«Έχει επιβληθεί φορολογία σε 88 φορολογούμενους. Οι φορολογίες σχετίζονται με 85 λογαριασμούς. Είναι φορολογίες που αφορούν το φορολογικό έτος 2003» δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης, εξηγώντας πως πιθανώς για τον ίδιο φορολογούμενο να υπάρξει και νέα φορολόγηση για τα κατοπινά έτη.

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του για το ρυθμό δουλειάς των φορολογικών αρχών, τονίζοντας ότι η οδηγία που έχει δοθεί είναι όπως η δουλειά συνεχιστεί με την ίδια ένταση αλλά και ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του θα βρίσκονται στη διάθεση της Βουλής σε ό,τι αφορά περαιτέρω πληροφόρηση αναφορικά με την εξέλιξη της προόδου.

Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ακόμη ότι το Τμήμα Φορολογίας αξιολογεί τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του και προβαίνει στις ενέργειες του και ότι κατά περίπτωση, εκεί που μπορεί να στοιχειοθετηθεί επαρκής υπόθεση, τότε τα στοιχεία θα διαβιβάζονται στη Νομική Υπηρεσία που είναι και η μόνη αρμόδια αρχή να κρίνει κατά πόσο τα δεδομένα που έχει ενώπιον του το Τμήμα Φορολογίας επιτρέπουν ποινική δίωξη των εμπλεκόμενων ή οποιαδήποτε άλλη διερεύνηση.

«Αλλά αυτά δεν είναι κινήσεις που προαναγγέλλονται και δεν μπορούμε δημοσίως να αναφερόμαστε σε τυχόν επιπρόσθετες κινήσεις ή επιπρόσθετη πληροφόρηση η οποία έχει οιονεί ανακριτικό χαρακτήρα. Δεν διαφημίζεις δημοσίως με ποιόν θα μιλήσεις, ή το πρόσωπο ή την τράπεζα ή φορολογική αρχή κράτους ή υπουργείο οικονομικών κράτους σε μια συνεχή προσπάθεια τα δικά σου δεδομένα και η υπόθεση σου να στέκουν» συμπλήρωσε και ζήτησε επ` αυτού κατανόηση εκ μέρους της Βουλής.

Στο πλαίσιο της σημερινής του παρουσίας στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και γενικά στο θέμα της είσπραξης φορολογιών, επισημαίνοντας ότι την τελευταία δεκαετία τα φορολογικά έσοδα του κράτους ανήλθαν στα €36 δισεκατομμύρια και υπενθυμίζοντας ότι όπως είναι γνωστό υπάρχει ένα ποσό της τάξης των €2 δισεκατομμυρίων που δεν έχει εισπραχθεί.

Έκανε λόγο για 2 κατηγορίες φοροδιαφυγής, η πρώτη αφορά φορολογία που επιβάλλεται και δεν καταβάλλεται και η δεύτερη φορολογία που θα έπρεπε να επιβληθεί αλλά για τον οποιοδήποτε λόγο αυτή δεν επιβάλλεται κυρίως επειδή συνήθως τα φορολογούμενα πρόσωπα αποκρύπτουν το εισόδημα τους.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατηγορία, είπε ότι συνήθως τα εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί θα πάρουν κάποια μορφή, είτε πρόκειται για πολυτελείς κατοικίες, είτε για πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη και άλλα είδη πολυτελείας, και εξήγησε ότι στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία του Τμήματος Φορολογίας σε ό,τι αφορά πολυτελείς κατοικίες ενώ θα ακολουθήσει εκστρατεία για τον έλεγχο πολυτελών αυτοκινήτων.

Εξήγησε επίσης ότι τα αδήλωτα εισοδήματα μπορούν επίσης να πάρουν τη μορφή καταθέσεων και έκανε λόγο για την ανάγκη όπως τα κεφάλαια (και όχι μόνο οι τόκοι) των καταθέσεων να είναι φορολογικά δικαιολογημένα. Κάτι που, όπως ανέφερε, ισχύει και για τα €46 δισεκατομμύρια καταθέσεων στην Κύπρο αλλά και τις καταθέσεις που συνδέονται με φορολογικούς κατοίκους Κύπρου και βρίσκονται στο εξωτερικό.

Διευκρίνισε ότι είναι νόμιμη η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό όπως επίσης και η διατήρηση καταθέσεων στο εξωτερικό, φτάνει, όπως εξήγησε, να είναι τα χρήματα αυτά φορολογικά δικαιολογημένα και πρόσθεσε ότι ως εκ τούτου προκύπτει ένα ζήτημα ελέγχου των καταθέσεων στο εξωτερικό φορολογικών κατοίκων Κύπρου.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως σημαντική εξέλιξη στις προσπάθειες του Τμήματος Φορολογίας τη λειτουργία εντός του 2016 της Κεντρικής Αποθήκης Πληροφοριών μέσω της οποίας θα υπάρχει πλήρης εικόνα και διασύνδεση στοιχείων από κυβερνητικά τμήματα όπως το Κτηματολόγιο, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, το Τμήμα Τελωνείων και άλλους οργανισμούς όπως ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών.

Εξήγησε επιπρόσθετα πως για να μπορεί το Τμήμα Φορολογίας να φέρει εις πέρας την αποστολή του θα χρειαστεί νέο μηχανογραφικό σύστημα ενώ είπε ότι εντός του 2016 θα κατατεθεί στη Βουλή και νέα νομοθεσία η οποία θα απλοποιεί και θα βελτιώνει τη φορολογική διαδικασία.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι αυτό που υπήρχε μέχρι σήμερα ήταν η λήψη πληροφοριών σε ό,τι αφορά τους τόκους, με άλλα λόγια εδώ και 10 περίπου χρόνια τα κράτη αλληλοενημερώνονται για τους τόκους που καταβάλλονται στην επικράτεια τους και αφορούν φορολογούμενους άλλων κρατών. Όπως εξήγησε στο πλαίσιο ελέγχων που μπορούσαν να διεξαχθούν με έμμεσο τρόπο την τελευταία δεκαετία ελέγχθηκαν 3.200 φορολογούμενα πρόσωπα και εισπράχθηκαν πέραν από τους τόκους που δηλώνονταν επιπλέον €8 εκατομμύρια.

Σημείωσε δε πως από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα τεθεί σε εφαρμογή από 75 χώρες νέο διεθνές πρότυπο για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών που προνοεί ακριβώς την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς, πρότυπο το οποίο, όπως εξήγησε, καταργεί πλήρως, όχι μόνο το φορολογικό απόρρητο αλλά δίνει τη δυνατότητα πλήρους εικόνας στις φορολογικές αρχές των κρατών σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα καταθέσεων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Νίκος Νικολαΐδης σημείωσε ως θετικό, κατ` αρχή, στοιχείο την επιβολή φορολογίας σε ό,τι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ για το έτος 2003, συνολικού ύψους €35 εκατομμυρίων και χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι εξετάζεται και η πιθανότητα διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Είπε επίσης ότι σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι αρμόδιοι, μέχρι στιγμής δεν έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστούν περαιτέρω στοιχεία έτσι ώστε να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, υποδεικνύοντας πως με βάση την εμπειρία και άλλων χωρών, τα αρχεία που εξασφαλίστηκαν είναι ένα πολύ μικρό μέρος των στοιχείων που υπάρχουν για καταθέσεις στην HSBC και για τα οποία όφειλε μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση να ζητήσει όπως τα εξασφαλίσει όπως έκαναν και άλλες κυβερνήσεις μέσω επαφών που είχαν με τις γαλλικές αρχές.

Ο Νίκος Νικολαΐδης είπε ακόμα ότι δεν δόθηκαν πληροφορίες σε σχέση με πιθανή εμπλοκή, τουλάχιστο σε ό,τι αφορά τις 88 περιπτώσεις όπου έχει επιβληθεί φορολογία, πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων ενώ εξέφρασε και απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν υπάρχει, όπως είπε, καμία πληροφόρηση σε σχέση με τις εκροές καταθέσεων κατά την περίοδο του κουρέματος και για το κατά πόσο έγινε η όποια προσπάθεια ταυτοποίησης των στοιχείων που αφορούν αυτές τις εκροές. «Είναι ένα μέγα θέμα το οποίο παραμένει ανοιχτό και θα πρέπει να υπάρξει πληροφόρηση και της Βουλής αλλά και ευρύτερα του κοινού σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα» δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αριστοτέλης Μισός εξήρε τις προσπάθειες τόσο του Υπουργού Οικονομικών όσο και του Εφόρου Φορολογίας σε ό,τι αφορά το ρυθμό διεκπεραίωσης των φορολογικών ελέγχων στους Κύπριους καταθέτες τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ιδρύματα του εξωτερικού.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη δρόμος, αναφέροντας την ίδια στιγμή ότι με τις διαβεβαιώσεις που έχουν ληφθεί τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Σημείωσε επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 θα τεθεί σε εφαρμογή το πρότυπο για άμεση ανταλλαγή πληροφοριών, το οποίο ουσιαστικά καταργεί, όπως είπε, το φορολογικό και τραπεζικό απόρρητο και θα μπορούν έτσι οι αρμόδιες φορολογικές αρχές να επιβάλλουν τις ανάλογες φορολογίες.

Ζήτησε τέλος «να μην μείνει μόνο η υπόθεση Χριστόδουλου Χριστοδούλου η μόνη περίπτωση στην ιστορία όπου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης για αδήλωτα εισοδήματα ή για δόλια φοροδιαφυγή και όσες περιπτώσεις έχουν διερευνηθεί και έχει διαφανεί ότι υπάρχει δόλια φοροδιαφυγή, με τον ίδιο τρόπο και για σκοπούς ισονομίας να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη».

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι από τη λίστα Λαγκάρντ υπάρχουν δυνητικά έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία ύψους €35 εκατομμυρίων μόνο για το 2003 και υπενθύμισε ότι «από πλευράς Προέδρου του ΔΗΣΥ κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια υποβάθμισης της αξίας της λίστας με δηλώσεις του τύπου ότι `πρόκειται απλά για ένα παράρτημα μιας τράπεζας` παραλείποντας τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, η οποία έστησε το μεγαλύτερο δίκτυο φοροφυγάδων».

Ανέφερε ακολούθως ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά των κρατικών υπηρεσιών για επαφή με το πρώην στέλεχος της HSBC Ερβέ Φαλτσιάνι, προκειμένου να διευκρινιστεί κατά πόσο η λίστα ήταν πλήρης ή αν μπορούν να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες προκειμένου να ενισχυθεί το έργο εντοπισμού των φοροφυγάδων.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ακόμη ότι εγείρεται και το ερώτημα κατά πόσο τα ποσά αυτά αφορούν νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μίζες ή χρήματα που έφυγαν από την Κύπρο μετά το τραπεζικό σκάνδαλο, προσθέτοντας ότι οι καταθέσεις που εντοπίστηκαν είναι κατ` αναλογία με το μέγεθος της Κύπρου τεράστιες. «Ως εκ τούτου θα πρέπει να δούμε τι γίνεται και σε ποινικό επίπεδο, αν ενημερώθηκε η ΜΟΚΑΣ και αν γίνονται ενέργειες προς την κατεύθυνση τεκμηρίωσης ποινικών αδικημάτων για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Διερωτήθηκε ακολούθως γιατί με τις εκροές καταθέσεων κατά την περίοδο του κουρέματος δεν έγινε η ίδια σε βάθος διερεύνηση και μέχρι σήμερα συζητείται το θέμα της ταυτοποίησης και εξακρίβωσης.

Ο Βουλευτής και Πρόεδρος τέλος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε ικανοποίηση για τη δουλειά που γίνεται από το Τμήμα Φορολογίας μέχρι σήμερα αλλά και την πολιτική εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ.

Ζήτησε ταυτόχρονα «περαιτέρω αξιοποίηση και διεύρυνση της ίδιας προσέγγισης για τις εκροές καταθέσεων που έγιναν πριν από το κούρεμα του Μαρτίου του 2013», τόσο μέσα από τα στοιχεία που η ίδια η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών έδωσε αλλά και από άλλα στοιχεία που μπορούν οι υπηρεσίες του κράτους, πολύ πιο εύκολα από τη Βουλή, να βρουν και να εξετάσουν.