«Πολύ παραγωγική» χαρακτήρισε τη συνάντηση του με τον Ακιντζί ο Πρόεδρος

Την παραπέρα πορεία των συνομιλιών εξέτασαν Αναστασιάδης-Ακιντζί, στο πλαίσιο σημερινής τους συνάντησης, έτσι ώστε να επικεντρωθούν σε όλα τα εκκρεμούντα θέματα,

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθεται σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον ηγέτη της Τ/Κ κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, Λευκωσία 7 Ιανουαρίου 2015.

προκειμένου να διαπιστώσουν πού μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις και πού υπάρχουν διαφορές, έτσι ώστε σταδιακά, και με ένα πρόγραμμα εργασίας, στους επόμενους μήνες, να δουν πώς είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τους συνεργάτες του, μετά την 3,5 περίπου ωρών συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε πάρα πολύ παραγωγική.

Ερωτηθείς αν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης ήταν το περιουσιακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: “Όχι. Ήταν μια πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση που μας έδωσε την ευκαιρία να εξετάσουμε την παραπέρα πορεία έτσι ώστε να επικεντρωθούμε σε όλα τα εκκρεμούντα θέματα, προκειμένου να διαπιστώσουμε πού μπορεί να συγκλίνουμε αλλά και πού υπάρχουν οι διαφορές, έτσι ώστε σταδιακά, και με ένα πρόγραμμα εργασίας στους επόμενους των μηνών να δούμε πώς είναι δυνατόν να επιτύχουμε την ποθητή λύση”.

Ερωτηθείς αν με βάση τις θέσεις που κατατίθενται από τις δυο πλευρές, κυρίως στα κεφαλαιώδη ζητήματα, υπάρχουν περιθώρια γεφύρωσης των διαφορών στα θέματα που εκκρεμούν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «αυτό που υπάρχει, και είναι το σημαντικότερο, είναι η αλληλοκατανόηση των δυσκολιών είτε της μιας, είτε της άλλης κοινότητας.”

“Και μέσα σε αυτά τα πλαίσια προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, έτσι ώστε χωρίς να παραγνωρίζονται οι ανησυχίες της μιας (πλευράς), να μην παραβλέπονται την ίδια ώρα βεβαίως και οι ανησυχίες της άλλης”, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως “το όλο κλίμα είναι θετικό, αρκεί εκεί και όπου υπάρχουν θέσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τις βασικές αρχές μιας βιώσιμης, λειτουργικής λύσης, αυτές να ξεπεραστούν με προτάσεις που θα ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα και όχι στα προβλήματα, που αναφύονται από το παρελθόν”.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν περιθώρια να ξεπεραστεί η διάσταση θέσεων σε ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, στο θέμα της πλειοψηφίας πληθυσμού και περιουσιών, στα οποία έχει αναφερθεί σε δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το κάθε τι πρέπει να βασίζεται σε αρχές και όχι σε προκαθορισμένες θέσεις. Και συνεπώς εδώ είναι που επικεντρώνεται και η προσοχή, ώστε να μην δημιουργούνται εικόνες ότι επιβάλλει η μια κοινότητα στην άλλη θέματα που απλά την ενδιαφέρουν την ίδια, αλλά παραγνωρίζουν τις ανησυχίες της άλλης».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Τούρκου Υπουργού αρμόδιου για θέματα ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ περί μετατροπής της λύσης σε πρωτογενές δίκαιο και ερωτηθείς αν έχει συζητήσει το θέμα αυτό με τον κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν έχει ακούσει τη σχετική δήλωση, σημειώνοντας ότι το θέμα δεν συζητήθηκε ποσώς. “Αλλά έχει γίνει κατανοητό ότι πρωτογενές δίκαιο αποτελεί αυτό που επέτρεψε στην Κυπριακή Δημοκρατία να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ. Οποιαδήποτε άλλη ιδέα, έχω την εντύπωση ότι είναι ξένη προς την πραγματικότητα, και αυτό κατά την άποψη μου έχει γίνει κατανοητό από όλους», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν κατά την παραμονή του στο Νταβός, όπου θα μεταβεί εντός Ιανουαρίου για να συμμετέχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα έχει συναντήσεις και με άλλους παράγοντες εκτός του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα αναγγελθούν στην ώρα τους».