O Γ.Εισαγγελέας ζητά άρση της ασυλίας και έναρξη ποινικής δίωξης εναντίον Θεμιστοκλέους

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας αποφάσισε όπως αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο

Βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους

και να ζητήσει την άρση της ασυλίας του βουλευτού Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ώστε να καταστεί δυνατή η ποινική δίωξη του σε σχέση με πρόσφατες σοβαρές εναντίον του καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις.

Η αίτηση για άρση ασυλίας και άδεια έναρξης ποινικής δίωξης, καταχωρήθηκε σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο και θα τεθεί ενώπιον της Πλήρους Ολομέλειας του Δικαστηρίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι εξ αφορμής καταγγελίας, η οποία στάληκε στη Νομική Υπηρεσία τον περασμένο Σεπτέμβριο περί υπέρβασης του ορίου ταχύτητας κατά τη διάρκεια οδήγησης από τον βουλευτή Λεμεσού κ. Ανδρέα Θεμιστοκλέους με ταχύτητα 172 χαω αντί 100 χαω και λόγω αναφορών περί επανειλημμένων και σοβαρών καταγγελιών εναντίον του ιδίου για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ζήτησε όπως συλλεγούν και του υποβληθούν λεπτομερή στοιχεία.

“Από τη μελέτη και αξιολόγηση των υποβληθέντων στοιχείων, προέκυψε η ύπαρξη πολύ μεγάλου αριθμού καταδικών και εξώδικων καταγγελιών εναντίον του βουλευτού, κυρίως για υπερβολική ταχύτητα, μεταξύ άλλων με 141 χαω, 170 χαω, μέχρι και 190 χαω. Περαιτέρω, από τις σχετικές αστυνομικές καταθέσεις, προέκυψε ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο ίδιος βουλευτής επέδειξε απρεπή συμπεριφορά έναντι των αστυνομικών οργάνων, επικαλούμενος τη βουλευτική του ασυλία, όταν επληροφορείτο ότι θα εκαταγγέλλετο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Περαιτέρω διευκρινίζεται ότι λόγω της ιδιότητας του ως βουλευτού, ο οποίος χαίρει ασυλίας από ποινική δίωξη, “πλείστες των καταδικών διαγράφηκαν, μερικές ποινικές υποθέσεις που καταχωρήθηκαν από την Αστυνομία στο Δικαστήριο αναστάληκαν, ενώ σοβαρές άλλες καταγγελίες παρέμειναν αδρανείς μέχρι τη λήξη της θητείας του”.

“Επειδή από το σύνολο των διαθέσιμων στοιχείων προκύπτει η διαπίστωση ότι ο εν λόγω βουλευτής κατ` εξακολούθηση και κατ` επίκληση της βουλευτικής ασυλίας παρουσιάζεται να παραβιάζει το νόμο και τους κανονισμούς, υπό συνθήκες που συνιστούν δημόσιο κίνδυνο, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας αποφάσισε όπως αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο και ζητήσει την άρση της ασυλίας του βουλευτού κ. Θεμιστοκλέους, ώστε να καταστεί δυνατή η ποινική δίωξη του σε σχέση με τις πιο πρόσφατες σοβαρές εναντίον του καταγγελίες. Η αίτηση για άρση ασυλίας και άδεια έναρξης ποινικής δίωξης, καταχωρήθηκε σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο και θα τεθεί ενώπιον της Πλήρους Ολομέλειας του Δικαστηρίου”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανακοίνωση ΔΗΣΥ

Στην ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ  αναφέρει ότι « σέβεται τους θεσμούς και τη λειτουργία της δικαιοσύνης και δεν είναι επιλεκτικός ως προς αυτό το σεβασμό.

Έτσι και τώρα, προσθέτει μπροστά στο θέμα που αφορά τον Βουλευτή ΔΗ.ΣΥ. κ. Αντρέα Θεμιστοκλέους και το αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας για άρση της βουλευτικής ασυλίας, σεβόμαστε τις ανεξάρτητες αρχές και τις διαδικασίες της δικαιοσύνης. Θα αναμένουμε την ετυμηγορία και τις αποφάσεις που θα είναι σεβαστές, όποιες και αν είναι.

Θεωρούμε, ωστόσο, καταλήγει στην ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ κ ότι επειδή πρόκειται για την άρση ασυλίας Βουλευτή, η υπόθεση θα ήταν καλό να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατό.»

Τι λέει ο Θεμιστοκλέους

Σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε  πως εμπιστεύεται πλήρως την δικαιοσύνη της χώρας και ελπίζει η όλη υπόθεση να τελειώσει σύντομα, ώστε να μην συνεχίζεται να αμαυρώνεται το όνομά του.

Ερωτηθείς για την χρονική περίοδο του αιτήματος για άρση της ασυλίας του, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως τους λόγους που γίνεται αυτή η ενέργεια θα τους δώσει η κοινωνία και εναπόκειται στην κρίση του κάθε πολίτη.Ακόμη δήλωσε πως απολογείται σε φίλους και στην οικογένειά του που θα υποστούν μία ταλαιπωρία για την οποία δεν ευθύνεται.

Τέλος, ανέφερε πως σε άλλες περιπτώσεις έπρεπε να είχε  αρθεί η ασυλία πολιτειακών αξιωματούχων και δεν έγινε.