Ελένη Θεοχάρους: Η Κυβέρνηση κατάφερε να απομονωθεί στην ΕΕ

Ενόψει των προσπαθειών ανοίγματος πέντε νέων τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων

 

«Η Κυβέρνηση είναι απομονωμένη στην ΕΕ στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κράτη-μέλη για το άνοιγμα πέντε τουρκικών κεφαλαίων.timthumb.php Τα κεφάλαια αυτά είναι το 15 για την ενέργεια, το 23 για την Απονομή Δικαιοσύνης και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, το 24 για τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία, το 26 για την Παιδεία και τον Πολιτισμό και το 31 για την Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια.
Η εξευμενιστική προς την Τουρκία πολιτική και η αθώωσή της μέσα από τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και τη λογική ότι ως τον Μάρτιο θα υπάρξει «λύση» αποδυναμώνει την Κυπριακή Δημοκρατία και την εγκλωβίζει».
Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους με αφορμή τις κινήσεις που γίνονται παρασκηνιακά για το άνοιγμα νέων τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων χωρίς η Τουρκία να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Για να ανοίξει οποιοδήποτε κεφάλαιο, τονίζει η Δρ. Θεοχάρους, η Άγκυρα οφείλει να εκπληρώσει τις «Κυπρογενείς» υποχρεώσεις της, όπως είναι η άρση του εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και αεροσκαφών μας και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πολιτική της Κυβέρνησης με τη συμπαράταξη του ΑΚΕΛ θα οδηγήσει στην άσκηση αφόρητων πιέσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία και θα μας φέρει σε πολύ πιο δύσκολη θέση από αυτήν την οποία βρισκόμαστε σήμερα εντός της ΕΕ, διότι δεν έχουμε καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη και απλώς θεωρείται τρίτο ενδιαφερόμενο μέρος στο Κυπριακό πρόβλημα.
Ακόμη και τώρα η Κυβέρνηση έχει χρόνο να οικοδομήσει συμμαχίες που θα την βγάλουν από την απομόνωση, εξηγώντας ότι η Άγκυρα δεν επιλύει προβλήματα αλλά είναι η πηγή τους. Δυστυχώς επί μακρόν όταν προβάλλαμε τέτοιες θέσεις στην ΕΕ κρατικοί αξιωματούχοι και άλλοι μας τραβούσαν το χαλί κάτω από τα πόδια.