Ενδιαφέρον Κίνας για τα κυπριακά λιμάνια

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ είχε συνάντηση και συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, κατά την οποία συζήτησαν σειρά θεμάτων, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην εμβάθυνση της πρακτικής συνεργασίας Κύπρου-Κίνας, και στην ενδυνάμωση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών.

epa04978719 Foreign Minister of China Wang Yi speaks during his press conference in Sofia, Bulgaria, 15 October 2015. Wang Yi arrived on a one-day official visit in Bulgaria. EPA/VASSIL DONEV

Ο κ. Wang αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους τομείς που μπορεί να υπάρξει εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, και στάθηκε ιδιαίτερα στην συνεργασία στα λιμάνια, στον τομέα των υποδομών, των υδρογονανθράκων, του τουρισμού και των αγροτικών προϊόντων.

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η Κύπρος στηρίζει την πρωτοβουλία της Κίνας για τον δρόμο του μεταξιού, και βλέπει συγκεκριμένες προοπτικές συνεργασίας.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε πως το πρωί ο κ. Wang Yi ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και υπογραμμίστηκε ο ουσιώδης ρόλος του ΣΑ του ΟΗΕ στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων που θα περιλαμβάνονται στην ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Οπως σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, η Κίνα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη διαχρονική στάση αρχών της χώρας του υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της μίας κυριαρχίας την Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, η Κύπρος επαναβεβαίωσε την προσήλωσή της στην πολιτική της «Μίας Κίνας», θέση την οποία επαναλαμβάνουμε σε διεθνή φόρα και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Κασουλίδης είπε πως στις διαβουλεύσεις που είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην εμβάθυνση της πρακτικής συνεργασίας Κύπρου – Κίνας και στην ενδυνάμωση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας των λαών. Επί τούτου, σημείωσε, κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει η πρωτοβουλία της Κίνας για το Δρόμο του Μεταξιού, το “One Belt – One Road”, την οποία η Κύπρος στηρίζει και διαβλέπει συγκεκριμένες προοπτικές συνεργασίες.

“Απτό δείγμα της δέσμευσής μας στην πρωτοβουλία είναι η υποβολή αίτησής μας να καταστούμε περιφερειακό μέλος της Asian Infrastructure and Development Bank που ελπίζουμε ότι σύντομα θα τελεσφορήσει”, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Κασουλίδης είπε πως οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας, που φέτος συμπληρώνουν 40 χρόνια, αποτελούν επίσης σημαντικό ζήτημα των σημερινών διαβουλεύσεων. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα προοπτικών, ανέφερε, όπως για παράδειγμα η ολοκλήρωση και η υπογραφή της Συμφωνίας ΕΕ-Κίνας στον Τομέα των Επενδύσεων την οποία στηρίζει η Κύπρος. Παράλληλα, υπάρχει πρόσφορο έδαφος συνεργασίας στην Αφρική μέσω εξεύρεσης συνεργειών στους τομείς της Ανάπτυξης, της Διαχείρισης Κρίσεων.

Ο ΥΠΕΞ δήλωσε πως οι δύο τους θα ανταλλάξουν απόψεις σε περιφερειακά θέματα, λαμβάνοντας υπόψη και τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και στους G7, τους οποίους θα προεδρεύει το 2016. “Σίγουρα το θέμα της Συρίας θα τύχει ιδιαίτερης σημασίας λόγω και της προχθεσινής υιοθέτησης του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πολιτική μετάβαση στη χώρα”, είπε.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Wang Yi είπε πως η Κίνα πάντοτε υποστηρίζει την ισότητα μεταχείρισης μεταξύ των μεγάλων και των μικρών χωρών και για αυτό αποδίδει μεγάλη σημασία στις διμερείς σχέσεις με την Κύπρο. Ανέφερε πως ο κύριος σκοπός της επίσκεψής του είναι η εδραίωση της παραδοσιακής φιλίας, η εμβάθυνση της αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης, η προώθηση της πρακτικής συνεργασίας και η πραγματοποίηση κοινής ανάπτυξης. Υπογράμμισε επίσης, τις πολύ φιλικές και εις βάθος συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής αλλά και με τον ομόλογό του.

Ο κ. Wang σημείωσε τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας λέγοντας πως αυτό της παρέχει μοναδικό πλεονέκτημα, ενώ καλωσόρισε την ολοκληρωμένη συμμετοχή της Κύπρου στην κινεζική πρωτοβουλίας της Μίας Ζώνης-Ενός Δρόμου.

Στο Κυπριακό, ο Κινέζος ΥΠΕΞ είπε πως η χώρα του ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ παρακολουθεί την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και υποστηρίζει την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Παράλληλα, χαιρετίζει τη θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και προσβλέπει σε μια κοινά αποδεκτή λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, και ως μόνιμο μέλος του ΣΑ η Κίνα, διαβεβαίωσε, θα συνεχίσει να διαδραματίζει θετικό ρόλο.

Ερωτηθείς σχετικά με νέες συμφωνίες για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών, ο κ. Wang Yi είπε πως μια πολύ σημαντική και νέα συμφωνία είναι η κοινή οικοδόμηση της πρωτοβουλίας για το Δρόμο του Μεταξιού, η οποία, όπως σημείωσε, θα συμβάλει στην εμβάθυνση των σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Οπως είπε, η κατάσταση της διμερούς συνεργασίας είναι σε καλό επίπεδο, όμως ακόμα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη. Όπως σημείωσε, κατά τις συναντήσεις του σήμερα, ο ίδιος πρότεινε συνεργασία σε σημαντικούς τομείς, λαμβάνοντας θερμή και θετική απάντηση.

Συγκεκριμένα, ο Κινέζος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε έξι τομείς, με τον πρώτο να αφορά τη συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας. “Η Κύπρος είναι μια μεγάλη ναυτιλιακή χώρα και υπάρχει ανάγκη και ζήτηση από την κινεζική αγορά και είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε πιο στενή τη συνεργασία”, είπε. Ως δεύτερο τομέα συνεργασίας έθεσε τον τομέα των λιμανιών καθώς η χώρα του, όπως είπε, έχει πλούσια εμπειρία στη διαχείριση τους.

“Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε τη συνεργασία στα λιμάνια και να βοηθήσουμε σε κάποιο βαθμό τα κυπριακά λιμάνια να αναβαθμιστούν και να παίξει η Κύπρος καλύτερα το ρόλο του κόμβου”, είπε και συμπλήρωσε ως συναφή τομέα την ανάπτυξη βιομηχανικών περιοχών γύρω από τα λιμάνια.

Ο κ. Wang είπε πως ο τρίτος τομέας αφορά τη συνεργασία στα θέματα υποδομών και εξέφρασε την ελπίδα πως με την επίλυση του Κυπριακού ή όσο πλησιάζει αυτή, Κύπρος και Κίνα μπορούν να συζητήσουν την περαιτέρω συνεργασία καθώς στον τομέα αυτό η χώρα του έχει μεγάλη εμπειρία. Ο τέταρτος τομέας που μπορεί να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία, συνέχισε, είναι αυτός των υδρογονανθράκων αφού και οι δύο χώρες έχουν κοινές ανάγκες.

Όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, ο Κινέζος ΥΠΕΞ ανέφερε πως φέτος 120 εκ συμπατριώτες του ταξίδεψαν στο εξωτερικό για τουρισμό, και αν από αυτό τον αριθμό επισκεφθεί την Κύπρο μόλις το 1%, τότε 1,2 εκ θα επισκεφθούν την Κύπρο.

Ο έκτος και τελευταίος τομέας που ο ίδιος πρότεινε για εμβάθυνση της συνεργασίας αφορά τα αγροτικά προϊόντα και σημείωσε πως το ελαιόλαδο, το κρασί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν μεγάλη ζήτηση στην Κίνα.

Σε ερώτηση προς τον κ. Κασουλίδη για το τι ζητάει η Κίνα σε σχέση με τη διαχείριση των λιμανιών και αν συμπεριλαμβάνονται και διευκολύνσεις για το στόλο της, ο Υπουργός σημείωσε αρχικά πως νέες και μεγάλες προοπτικές ξανοίγονται προς όφελος και των δύο χωρών και ευχήθηκε όπως κινέζικες εταιρείες πετύχουν, μέσω των διεθνών διαγωνισμών, προς αυτή τη κατεύθυνση.

Οσον αφορά στα λιμάνια, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως ενημέρωσε τον ομόλογό του ότι τα κυπριακά λιμάνια είναι ανοικτά και ότι ο κινεζικός στόλος και τα πολεμικά πλοία είναι ευπρόσδεκτα, υπενθυμίζοντας πως στην επιχείριση για καταστροφή των χημικών όπλων από τη Συρία, η Κύπρος φιλοξενούσε κινεζικό πολεμικό πλοίο.

Ερωτηθείς εαν έχει συζητηθεί ενδεχόμενος νέος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα σε ένα νέο σύστημα εγγυήσεων, ο κ. Κασουλίδης είπε πως ο κ. Wang άκουσε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη θέση της χώρας μας για το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το ΣΑ του ΟΗΕ τόσο προς την κατεύθυνση της επίτευξης της λύσης όσο και προς την επίβλεψη για την εφαρμογή της.

“Πιστεύω ότι υπάρχει κατανόηση στο θέμα αυτό αλλά διαφαίνεται ότι το πώς θα καταλήξει τελικά το ΣΑ θα είναι θέμα διαβούλευσης μεταξύ των μελών του και ιδιαίτερα μεταξύ των μονίμων μελών του”, κατέληξε.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο

Νωρίτερα ο Κινέζος ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , ο οποίος αναφέρθηκε στην κοινή επιθυμία Κύπρου – Κίνας για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων, κυρίως στον τομέα των επενδύσεων.Σημείωσε  επίσης τη σημασία της συνεργασίας των δυο χωρών, στο πλαίσιο του Δρόμου του Μεταξιού, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε τον Κινέζο ΥΠΕΞ σήμερα το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.