Υπουργικό: Ενέργειες του Γεν. Ελεγκτή εκφεύγουν των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων

Στήριξη στον Υπουργό Εσωτερικών δίνει με απόφαση του το Υπουργικό ενώ αφήνει εκτεθειμένο το Γενικό Ελγκτή για τον οποίο αναφέρει  ότι σειρά ενεργειών του εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του και υπονομεύουν τη σοβαρότητα του.10602-0.xasikosgeniele.17e5714b6ae74eb20edba678c0ffb002-770x439_c

Στην ανακοίνωση του το Υπουργικό η οποία προκάλεσε ήδη αντιδράσεις αναφέρει:

«Σειρά ενεργειών του Γενικού Ελεγκτή, που είτε εκφεύγουν των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων, είτε συνιστούν παρεμβολή στο ρόλο και στο έργο άλλων ανεξάρτητων αξιωματούχων ή εμπλοκή του στο ρόλο της εκτελεστικής εξουσίας, διαπιστώνει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο του καταλογίζει «δημόσιες συμπεριφορές που υπονομεύουν την σοβαρότητα και αξιοπιστία του θεσμού».

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την κατάθεση της ετήσιας έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, και την οποία ανέγνωσε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, το Υπουργικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τον πλήρη σεβασμό στο θεσμό του Γενικού Ελεγκτή και αναγνωρίζει το σημαντικό του ρόλο στη βάση των προνοιών του Συντάγματος.

Γι` αυτό το λόγο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η παρούσα Κυβέρνηση έχει ενισχύσει σημαντικά την στελέχωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τους κράτους, αλλά και έχει καθιερώσει ολοκληρωμένο πλαίσιο ελέγχου που, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει και τη σύσταση μονάδων ελέγχου εντός όλων των Υπουργείων.

«Παρόλα αυτά», τονίζει η ανακοίνωση, «το Υπουργικό Συμβούλιο διαπιστώνει σειρά ενεργειών του Γενικού Ελεγκτή που είτε εκφεύγουν των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων, είτε συνιστούν παρεμβολή στο ρόλο και στο έργο άλλων ανεξάρτητων αξιωματούχων ή συνιστούν εμπλοκή του στο ρόλο της εκτελεστικής εξουσίας».

Ταυτόχρονα, συμπληρώνει η ανακοίνωση, «διαπιστώνονται δημόσιες συμπεριφορές εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή, που υπονομεύουν τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία του θεσμού».

Το Υπουργικό καταλήγει επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του σε αξιόπιστες διαδικασίες διαφάνειας, ελέγχου και δικαιοδοσίας.