Η κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο για το ξεπούλημα της CYTA

Αγνόησαν το ψήφισμα και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων

Το Υπουργικο Συμβούλιο με σημερινή απόφαση του άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για το ξεπούλημα της CYTA ενώ οι μόνοι που μπορούν να ανακόψουν αυτή την επικίνδυνη πορεία ειναι οι βουλευτές.

Οι συντεχνίες των εργαζομένων της Cyta την ώρα που συνεδρίαζε το Υπουργικό δαμαρτύρονταν εξω από το Προεδρικο ενώ  οι επικεφαλής των πέντε συντεχνιών του ημικρατικού οργανισμού, προειδοποιήσαν  με δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί η απόφαση για αποκρατικοποίηση, όπως έγινε και στην περίπτωση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

ÅêäÞëùóç äéáìáñôõñßáò ìå óôü÷ï ôçí áíáêïðÞ ôçò ðïñåßáò ðñïò ôéò éäéùôéêïðïéÞóåéò ðñáãìáôïðïßçóáí óÞìåñá ïé ÓõíäéêáëéóôéêÝò Ïñãáíþóåéò ÐÏÁÓ – ÓÇÄÇÊÅÊ-ÐÅÏ – Óõíôå÷íßåò ÐÁÓÅ-ÁÔÇÊ – ÓÇÄÇÊÅÊ-ÁÔÇÊ óôçí ÃÝöõñá ôçò CYTA, Ëåõêùóßá, 24 Éïõíßïõ 2015.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Αντιπροσωπεία των συντεχνιών επέδωσε στον Προϊστάμενο Διοίκησης της Προεδρίας, Κύπρο Κυπριανού, το ψήφισμα, που τάσσεται κατά της αποκρατικοποίησης της Cyta. Το ψήφισμα εγκρίθηκε στην εκδήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, την ώρα που συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει τα νομοσχέδια που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την αποκρατικοποίηση της Cyta.

Παραλαμβάνοντας το ψήφισμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα διαβιβάσει τόσο το ψήφισμα όσο και το αίτημα για συνάντηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Οικονομικών.

Αν υπάρχει κάτι που έγινε είναι διάλογος, είπε και υπενθύμισε την αναφορά των συντεχνιακών για ένα διάλογο που κράτησε οκτώ μήνες.

«Απ` εκεί και πέρα το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει τις αποφάσεις του και θα έχετε και εσείς την ευκαιρία να πάτε στη Βουλή να συζητήσετε και να ξαναθέσετε τα ζητήματα και βεβαίως να τα ξανασυζητήσετε ενδεχομένως με τον Υπουργό Οικονομικών», είπε.

O ΓΓ της ΕΠΟΕΤ – ΟΗΟ ΣΕΚ, Ηλίας Δημητρίου, προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλα περιθώρια και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου «για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την εργατική ειρήνη», ενώ εξέφρασε δυσφορία γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για κατ` επείγουσα συνάντηση που του ζητήθηκε.

Απέρριψε ότι οι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται μόνο για τα εργασιακά. «Αφού είμαστε καλοπερασάκηδες γιατί κάνουμε διαμαρτυρίες, μας ενδιαφέρει το γενικότερο καλό του τόπου, μας ενδιαφέρει η Cyta να συνεχίσει να προσφέρει ως δημόσιος οργανισμός σε αυτό τον τόπο», είπε.
Ζήτησε όπως το Υπουργικό Συμβούλιο αφαιρέσει από τα προαπαιτούμενα την αποκρατικοποίηση της Cyta όπως έγινε και στην περίπτωση της ΑΗΚ. «Αναμένουμε σήμερα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο να αφαιρέσει ένα τσιμπιδάκι και το προαπαιτούμενο για τη Cyta.

«Απ` εδώ και πέρα οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλα περιθώρια και απ` εκεί και πέρα ότι προκύψει ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει και τις ανάλογες ευθύνες».

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΠΑΣΕΚ ΑΤΗΚ Αλέκκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι είναι πρωτόγνωρο σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα να αποκρατικοποιηθεί και να πάει σε ξένα χέρια η Cyta. Κάλεσε όσους επέκριναν τους εργαζόμενους, και ιδιαίτερα τους πολιτικούς να απολογηθούν για τα απαξιωτικά επίθετα, όπως είπε, καταλόγισαν στους εργαζομένους.

Εκ μέρους της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ο ΓΓ της οργάνωσης Αντώνης Νεοφύτου είπε πως οι εργαζόμενοι δεν ήλθαν εδώ για να υπερασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματα τους, αλλά να μεταφέρουν τη θέλησή τους να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «γιατί εκείνο που τους νοιάζει είναι να προστατέψουν το δημόσιο πλούτο και να προστατέψουν τον οργανισμό τους».

«Αν η Κυβέρνηση δεν αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο τότε θα συνεχίσουν τον αγώνα τους δυναμικά μέχρι να το πετύχουν», πρόσθεσε.

Τέλος, ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία αφού είπε πως η διασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων είναι υποχρέωση και της Κυβέρνησης και της Βουλής, πρόσθεσε πως από την άλλη οι αποφάσεις που σχετίζονται με αποκρατικοποιήσεις κεφαλαιώδους σημασίας όπως η Cyta θα πρέπει να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και σε αυτό λόγο έχουν και οι εργαζόμενοι και οι συντεχνίες τους.

«Δεν έχουμε πειστεί ότι μέσα από τις προωθούμενες διεργασίες εξυπηρετείται κατ` απόλυτο τρόπο δημόσιο συμφέρον», κατέληξε.

ΥΠΟΙΚ: Διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στη Cyta, αλλά και η εθνική ασφάλεια

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε δηλώσεις του μετά την αόφαση είπε  ότι :

«Η Κυβέρνηση διασφαλίζει με απόλυτο τρόπο τόσο τα δικαιώματα των εργαζομένων στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της Cyta και ρυθμίζει τις δυνατότητες παρέμβασης του κράτους για σκοπούς εθνικής ασφάλειας, λέγοντας  πως ανοίγει ο δρόμος για τη Βουλή να εξετάσει και να εγκρίνει το νομοσχέδιο που προνοεί την ίδρυση νέας εταιρείας που θα οδηγηθεί σε αποκρατικοποίηση.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο αλλά και πλαίσιο κανονισμών, το οποίο διασφαλίζει με ένα τρόπο απόλυτο και ξεκάθαρο τα δικαιώματα των εργαζομένων σε περίπτωση αποκρατικοποίησης της Cyta», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας.

Όπως είπε, «μισθοί, συντάξεις, μονιμότητα, προοπτικές ανέλιξης και συλλογική σύμβαση είναι διά νόμου και σε κάθε περίπτωση διασφαλισμένες».

Ανακοίνωσε ταυτόχρονα πως «το Υπουργικό Συμβούλιο έχει επίσης εγκρίνει νομοσχέδιο, το οποίο ρυθμίζει τις δυνατότητες παρέμβασης και ελέγχου του κράτους στην εταιρεία ακόμη και μετά την έλευση στρατηγικού συνεργάτη- επενδυτή για μια σειρά λόγων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια».

«Θεωρούμε πως με αυτό τον τρόπο, με τη διπλή διασφάλιση, από τη μια των εργασιακών δικαιωμάτων και από την άλλη των θεμάτων εθνικής ασφάλειας ανοίγουμε το δρόμο για τη Βουλή να εξετάσει και να τοποθετηθεί επί της προτεινόμενης μεταρρύθμισης που από τον περασμένο Αύγουστο ή Σεπτέμβριο εκκρεμεί ενώπιον του σώματος και το οποίο ρυθμίζει ή προβλέπει την ίδρυση εταιρείας που σε αρχικό στάδιο θα ανήκει αποκλειστικά στο κράτος με προοπτική βεβαίως σε ένα κατοπινό στάδιο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την έλευση ενός στρατηγικού συνεργάτη – επενδυτή στην Cyta», είπε.

«Σκοπός, βεβαίως, η απαλλαγή του Οργανισμού από τα βαρίδια του κρατισμού και των παρεμβάσεων που έχουν ζημιώσει διαχρονικά τον οργανισμό, τη διασφάλιση σύγχρονης και αποτελεσματικής διοίκησης, την πραγματοποίηση μιας σημαντικής επένδυσης σε ένα ζωτικό τομέα των υπηρεσιών», είπε, επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί η Cyta να είναι ο τελευταίος τηλεπικοινωνιακός σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο που να λειτουργεί ακόμη και σήμερα ως προέκταση του κράτους».

Όπως είπε, «δομές και διαδικασίες, θα έλεγα και νοοτροπίες, των περασμένων δεκαετιών δεν υπηρετούν τα συμφέροντα ούτε του οργανισμού, ούτε των εργαζομένων και βεβαίως ούτε της οικονομίας».

Σε ερώτηση αν στη νέα εταιρεία το κράτος θα διατηρήσει ένα σημαντικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι αυτό είναι μια παράμετρος την οποία ήδη έχουμε ανακοινώσει, ότι βεβαίως το κράτος θα διατηρήσει σημαντική συμμετοχή στην εταιρεία ακόμη και μετά την έλευση του στρατηγικού επενδυτή.

Ερωτηθείς για την αντίδραση της Κυβέρνησης με δεδομένη την τοποθέτηση των συντεχνιών αλλά τη στάση των κοινοβουλευτικών κομμάτων κατά της αποκρατικοποίησης, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη αντιδράσει με τις αποφάσεις της, με την επιμονή της στην οδό του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων.

«Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους εργαζομένους, έχουμε διασφαλίσει τους εργαζομένους και προβλέπουμε στην κοινοβουλευτική διαδικασία», είπε για να καταλήξει: «Όμως έχουμε αντιδράσει, επαναλαμβάνω, ή τοποθετηθεί με τις πράξεις μας εμμένοντας στην οδό του εκσυγχρονισμού και των αλλαγών διασφαλίζοντας ταυτόχρονα όλα όσα πρέπει να διασφαλιστούν».

Με τη σημερινή έγκριση του νομοσχεδίου για τα δικαιώματα των εργαζομένων της Cyta, αλλά και των κανονισμών που ρυθμίζουν τα όρια παρέμβασης του κράτους, ολοκληρώνεται το νομικό πλαίσιο που θα διέπει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του κρατικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, αφού ενώπιον της Βουλής εκκρεμεί το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση νέας εταιρείας στην οποία θα μεταφερθούν οι αμιγώς τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες. Η έγκριση του νομοσχεδίου αυτού από τη Βουλή, όπως και η έγκριση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά από το Υπουργικό, βρίσκονται στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της ένατης και τελευταίας δόσης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.