Σιζόπουλος – Ελ.Θεοχάρους μαζί για την αποτροπή μιας κακής λύσης

Τον κοινό τους στόχο για ματαίωση μιας κακής λύσης του κυπριακού προβλήματος υπογράμμισαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και η επικεφαλής του Κινήματος “Αλληλεγγύη”, Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, ύστερα από συνάντησή τους στο πρωί σταtheocharoussizopoulos__607_364_577_324 γραφεία της ΕΔΕΚ στη Λευκωσία.

Παράλληλα επεσήμαναν πως θα αγωνιστούν για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η κ. Θεοχάρους ανέφερε πάντως, απαντώντας σε ερώτηση, πως δεν συζήτησαν για οποιαδήποτε συνεργασία τους σε εκλογές.

Η κ. Θεοχάρους είπε πως είχαν μια πολύτιμη ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Σιζόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε “παλιό φίλο και συναγωνιστή”. Ανέφερε πως αλληλοενημερώθηκαν και έδωσαν ο ένας στον άλλο πολύτιμες πληροφορίες από τους διαφορετικούς χώρους από όπου τους οποίους αντλούν πληροφόρηση και στους οποίους δραστηριοποιούνται, η ίδια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο κ. Σιζόπουλος από την κυπριακή πολιτική σκηνή.

“`Εχουμε συμφωνήσει ότι είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε για να προκαλέσουμε εκείνη την ρήξη και την ανατροπή που θα παρεμποδίσει να επιβληθεί στο λαό μας μια κακή λύση του Κυπριακού προβλήματος η οποία ενδεχομένως να περάσει και από δημοψηφίσματα γιατί θα επικαλυφθεί με τη φενάκη του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα ζαχαρωθεί το χάπι”, σημείωσε.

Είπε πως “είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο ούτως ώστε η λύση να πληροί τις προδιαγραφές που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για κάθε Ευρωπαίο πολίτη για τα οποία είναι χρόνια που αγωνίζεται αυτός ο λαός και έχει κάνει τρομακτικές θυσίες”.

Μια τέτοια λύση θα την καλοδεκτούμε και θα την στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιτύχει. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη συζήτηση και από τη συνάντηση που είχα με τον κ. Σιζόπουλο, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως το πιο σημαντικό είναι ότι κατέληξαν στη διαπίστωση ότι “θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρξει μια δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, η οποία να διασφαλίζει τη φυσική και τη εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού” και την ίδια στιγμή θα κατοχυρώνει για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κύπρου τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους σε ολόκληρη την επικράτεια, χωρίς εκπτώσεις και ακρωτηριασμούς, καθώς επίσης και την πλήρη και σωστή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ώστε οι Κύπριοι πολίτες να το απολαμβάνουν, όπως όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Εάν και εφόσον μέσα από τις συζητήσεις η τελική κατάληξη δεν θα κατοχυρώνει και δεν θα διασφαλίζει αυτά τα δεδομένα, αλλά θα προωθείται μια λύση συνομοσπονδίας, μια λύση η οποία ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος της Τουρκίας εδώ δεκαετίες, στο πλαίσιο του τουρκικού επεκτατισμού, και την ίδια στιγμή θα δίνει στην Τουρκία κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο κηδεμονευτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του κυπριακού κράτους, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ματαιώσουμε αυτή τη λύση και αυτό το ενδεχόμενο”, είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Σε ερώτηση αν η συνάντηση ήταν απλά μια συνάντηση αλληλοενημέρωσης για το Κυπριακό ή υπάρχει και το ενδεχόμενο συνεργασίας είτε σε επερχόμενες εκλογές είτε σε μετέπειτα εκλογές, η κ. Θεοχάρους ανέφερε πως “η συνεργασία η οποία μας απασχολεί αυτή τη στιγμή οφείλεται κυρίως στην αγωνία μας η οποία μας διακατέχει για το μέλλον του τόπου μας για επερχόμενες κατακλυσμιαίες εξελίξεις, οι οποίες μπορούν να επισυμβούν ανά πάσα στιγμή και σε απρόβλεπτο χρόνο”.

“Λαμβάνω πάρα πολύ σοβαρά υπόψη μου τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από το πιο επίσημο βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η λύση του Κυπριακού θα επέλθει το πρώτο εξάμηνο του 2016. Δεν είναι μια δήλωση την οποία μπορούμε να αγνοήσουμε, ούτε οι δηλώσεις των Τούρκων οφείλονται σε μπλόφες. Οι Τούρκοι μας λένε πάντα τις αλήθειες και μας λένε αυτό που πραγματικά συμβαίνει”, πρόσθεσε η κ. Θεοχάρους.

Γι’ αυτούς τους λόγους, σημείωσε, “η πολύ μεγάλη αγωνία που έχουμε, η έλλειψη πλήρους ενημέρωσης για το τι πραγματικά συμβαίνει στις συνομιλίες και οι αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες νομίζω ότι δεν επιτρέπουν σε κανένα σώφρονα πολίτη αυτού του τόπου να σκέφτεται τα πάρα πέρα χωρίς πρώτα να διασφαλιστεί ότι αυτό που θα γίνει πρώτο, θα αντιμετωπιστεί”.

“Αν είναι καλό να το καλοδεχτούμε, αν είναι κακό να το αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό το λόγο δεν θεωρήσαμε σκόπιμο να συζητήσουμε ούτε για εκλογές, ούτε για δημαρχιακές, ούτε για τίποτα”, κατέληξε η κ. Θεοχάρους.

H Ελ.Θεοχάρους  από την πλευρά της είπε ότι έχουν συμφωνήσει ότι «είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε για να προκαλέσουμε εκείνη τη ρήξη και την ανατροπή που θα εμποδίσουμε να επιβληθεί στο λαό μας μια κακή λύση του κυπριακού προβλήματος η οποία ενδεχομένως να περάσει και από δημοψηφίσματα γιατί θα επικαλυφθεί με τη φενάκη του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα ζαχαρωθεί το χάπι. Από την άλλη είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πρέπει αγωνιστούμε με κάθε τρόπο ώστε η λύση να πληροί τις προδιαγραφές που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για κάθε Ευρωπαίο πολίτη για τα οποία για χρόνια αυτός ο λαός αγωνίζεται και έχει κάνει τρομακτικές θυσίες. Μια τέτοια λύση θα τη στηρίξουμε και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιτύχει. Αυτά και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη συζήτηση και από τη συνάντηση που είχα με τον κ. Σιζόπουλο.»

Ο Μ.Σιζόπουλος ανέφερε ότι : «Το πιο σημαντικό της συνάντησης είναι ότι έχουμε καταλήξει σε δύο διαπιστώσεις. Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρξει μια δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό η οποία να διασφαλίζει τη φυσική και τη εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά την ίδια στιγμή που να κατοχυρώνει σε όλους τους νόμιμους πολίτες της Κύπρου τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα τους χωρίς εκπτώσεις και ακρωτηριασμούς καθώς επίσης και την πλήρη και σωστή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε οι Κύπριοι πολίτες να το απολαμβάνουν όπως όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν και εφόσον μέσα από τις συζητήσεις η τελική κατάληξη δεν θα κατοχυρώνει και να διασφαλίζει αυτά τα δεδομένα, αλλά θα προωθείται μια λύση συνομοσπονδίας, μια λύση η οποία ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος της Τουρκίας εδώ δεκαετίες στο πλαίσιο του τουρκικού επεκτατισμού και την ίδια στιγμή θα δίνει στην Τουρκία κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο κηδεμονευτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του κυπριακού κράτους, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ματαιώσουμε αυτή τη λύση και αυτό το ενδεχόμενο.»

Σε ερώτηση αν  συζητήθηκε ενδεχόμενο συνεργασίας  στις βουλευτικές , η Ελένη Θεοχάρους  απάντησε πως « Η συνεργασία η οποία μας απασχολεί αυτή τη στιγμή και μας διακατέχει οφείλεται κυρίως στην αγωνία μας για το μέλλον του τόπου μας για επερχόμενες κατακλυσμιαίες εξελίξεις οι οποίες μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και σε ανύποπτο χρόνο. Λαμβάνω πάρα πολύ σοβαρά υπόψη μου τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το πιο επίσημο βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η λύση του κυπριακού θα επέλθει το πρώτο εξάμηνο του 2016. Δεν είναι μια δήλωση την οποία μπορούμε να αγνοήσουμε, ούτε οι δηλώσεις των Τούρκων οφείλονται σε μπλόφες. Οι Τούρκοι μας λένε πάντα τις αλήθειες και μας λένε αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Γι’ αυτούς τους λόγους η πολύ μεγάλη αγωνία που έχουμε, η έλλειψη πλήρους ενημέρωσης για το τι πραγματικά συμβαίνει στις συνομιλίες και οι αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες δεν επιτρέπουν σε κανένα σώφρονα πολίτη αυτού του τόπου να σκέφτεται τα πάρα πέρα χωρίς πρώτα να διασφαλιστεί ότι αυτό που θα γίνει πρώτο, θα αντιμετωπιστεί. Αν είναι καλό να το καλοδεχτούμε, αν είναι κακό να το αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό το λόγο δεν θεωρήσαμε σκόπιμο να συζητήσουμε ούτε για εκλογές, ούτε για δημαρχιακές, ούτε για τίποτα.»