Ελ. Θεοχάρους – Γ.Λιλλήκας: Συμφώνησαν για δημιουργία Συνασπισμού Δυνάμεων με συγκλίνουσες θέσεις στο Κυπριακό

Μετά θα συζητηθεί η όποια συνεργασία για βουλευτικές εκλογές!

 

Συνάντηση και με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών είχε αργότερα σήμερα η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους η οποία υποστήριξε την πρόταση της Συμμαχίας για ένα Συνασπισμό Δυνάμεων που θα έχουν συγκλίνουσες θέσεις  στο Κυπριακό .ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ-ΛΙΛΛΗΚΑΣ-490x310

Οπως δήλωσε ο  Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών μετά τη  συνάντηση παρουσίασε «στη φίλη Ελένη, την Πρόταση που έχουμε καταθέσει και που όλοι γνωρίζουν πια, για σύσταση ενός Συνασπισμού δυνάμεων, όσων έχουμε ίδιες ή συγκλίνουσες θέσεις στο Κυπριακό, έτσι ώστε να δυναμώσει η φωνή μας αλλά και να σταλούν τα αναγκαία πολιτικά μηνύματα και εντός και εκτός Κύπρου». Ο κ. Γιώργος Λιλλήκας πρόσθεσε ότι ένας τέτοιος Συνασπισμός δυνάμεων στον οποίο δεν θα ηγείται ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο
Από την πλευρά της η κα. Θεοχάρους δήλωσε ότι καλωσορίζει με όλη τη δύναμη της ψυχής της, την Πρόταση του Γιώργου Λιλλήκα για το Συνασπισμό των δυνάμεων που αγωνιούν για τη σωστή επίλυση του Κυπριακού, και δηλώνει παρούσα σε αυτή την προσπάθεια.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν διαβλέπουν την προοπτική για τη δημιουργία αυτού του Συνασπισμού, η κα. Θεοχάρους απάντησε ότι ένας Συνασπισμός αυτής της μορφής, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν απέξω. Όχι μόνο υφιστάμενα Κομματικά σχήματα αλλά και ομάδες ανθρώπων οι οποίοι αγωνιούν. Από την πλευρά του ο κ. Λιλλλήκας απάντησε ότι είναι δύσκολο σε οποιοδήποτε να απαντήσει αρνητικά σε αυτή την απαίτηση της κοινωνίας. «Θεωρώ ότι είναι δύσκολο κάποιοι να αρνηθούν στο να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική η οποία θα τερματίσει και το δίπολο και το μονοπωλιακό λόγο στο Κυπριακό. Άρα θεωρώ πως με την πάροδο του χρόνου, ωριμάζουν οι συνθήκες για να υπάρξει θετική ανταπόκριση και να δημιουργηθεί αυτός ο Συνασπισμός».Ο Γ.Λιλλήκας χαρακτήρισε παραγωγική και δημιουργική συνάντηση. Όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο,είπε ,  ανταλλάξαμε απόψεις και εκτιμήσεις για το κυπριακό όπου μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και έγνοιες. Μοιραζόμαστε την ίδια προσέγγιση όσον αφορά στην ποιότητα της λύσης, η οποία πρέπει να ανατρέπει τα δεδομένα της κατοχής και της διχοτόμησης και όχι να τα νομιμοποιεί και ασφαλώς να προασπίζεται την Κυπριακή Δημοκρατίας η οποία με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε «ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος».

Ο Γ.Λιλληκας από την πλευρά του είπε πως:« Αυτός ο Συνασπισμός μπορεί να καταστεί ο πρωταγωνιστής των πολιτικών δεδομένων στην πολιτική ζωή της Κύπρου. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Συμμαχία Πολιτών συνεχίζει να είναι έτοιμη για την ανάπτυξη συνεργασιών.»

Η Ελένη Θεοχαρους  ανέφερε ότι «η σημερινή συνάντηση η οποία έγινε μετά από δικό μου αίτημα αλλά με πάντοτε τη δεδομένη κοινή βούληση να συναντηθούμε και να συζητήσουμε το Κυπριακό. Συμφωνούμε στις εκτιμήσεις μας, όσον αφορά στις τραγικές συνθήκες μέσα στις οποίες βρίσκεται η Κύπρος και πόσο κινδυνεύει, παρόλο που θα καλωσορίζαμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και θα τη στηρίζαμε. Δυστυχώς αυτό το δεδομένο δεν μοιάζει να είναι πιθανόν με βάση τις προσεχείς εξελίξεις.
Καλωσορίζω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου την Πρόταση του Γιώργου Λιλλήκα για το Συνασπισμό των δυνάμεων που αγωνιούν για τη σωστή επίλυση του Κυπριακού, και δηλώνω παρούσα σε αυτή την προσπάθεια Συνασπισμού δυνάμεων που θα σταθούν ανάχωμα στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη μετατροπή της σε ένα υβριδικό μόρφωμα το οποίο θα θέτει σε κίνδυνο την παρουσία του Ελληνισμού στον τόπο μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία εμείς επιδιώκουμε να εφαρμοστούν χωρίς καμία διάκριση για όλους τους κύπριους σε όλη την επικράτεια του νησιού μας και με τη σωστή εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.»

Σε ερώτηση   δημοσιογράφου από ποιά θέση θα είναι παρούσα στο Συνασπισμό δυνάμεων , απάντησε: Ως επικεφαλής του Κινήματος Αλληλεγγύη.Απέφυγε ωστοσο να απαντήσει  πότε θα ανακοίνωσει επίσημα  το κίνημα.
Ο Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε  πως «  Από το διάλογο και τις επαφές που έχουμε με τους πολίτες, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό αποτελεί απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας. Απαιτούν από τα πολιτικά Κόμματα, τα Κινήματα τα οργανωμένα σύνολα που έχουν συγκλίνουσες απόψεις στο Κυπριακό, να δημιουργήσουν ένα Συνασπισμό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε τις όποιες αρνητικές εξελίξεις και να τροχοδρομήσουμε την πορεία του Κυπριακού προς μια δίκαιη λύση . Τονίζω το δίκαιη, μια λέξη που τελευταία επαλείφθηκε από τις τοποθετήσεις κάποιων άλλων.»Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής Ελ. Θεοχάρους ανέφερε ότι :« Ενώ υπάρχει εναλλακτική συγκροτημένη Πρόταση όχι μόνο από εμένα, ή τον Γιώργο Λιλλήκα ή άλλους ηγέτες άλλων Κομματικών σχηματισμών, αυτή φαίνεται να φυλλοροεί και να μην έχει την πολιτική παρουσία με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως η μοναδική και κυρίαρχη λύση η συνεχής υποχώρηση στις θέσεις μας. Επιτέλους, είπε , πρέπει με τη συγκεκριμένη Πρόταση να σταθούμε ανάχωμα στην περαιτέρω έκπτωση της πορείας του Κυπριακού.»Ο Γιώργος Λιλλήκας απαντώντας στο ερώτημα  αν είναι εφικτό, απάντησε θετικά  λέγοντας  πως θεωρεί  ότι είναι δύσκολο σε οποιοδήποτε να απαντήσει αρνητικά σε αυτή την απαίτηση της κοινωνίας. Θεωρώ ότι είναι δύσκολο κάποιοι να αρνηθούν στο να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική η οποία θα τερματίσει και το δίπολο και το μονοπωλιακό λόγο στο Κυπριακό. Άρα θεωρώ πως με την πάροδο του χρόνου, ωριμάζουν οι συνθήκες για να υπάρξει θετική ανταπόκριση και να δημιουργηθεί αυτός ο Συνασπισμός.

Τέλος στο ερώτημα κατα πόσο στη   συνάντηση συζητήθηκε καθόλου και το θέμα των Βουλευτικών ανέφεραν πως αυτό αφέθηκε για το μέλλον  ενώ εκείνο  που προέχει «είναι να μπουν οι βάσεις ώστε να δημιουργηθεί ο Συνασπισμός.»