ΕΔΕΚ: Άμεση απογραφή κι ενιαία ψηφοφορία σε περίπτωση δημοψηφίσματος για λύση

Την άμεση απογραφή πληθυσμού Ελληνοκύπριων και Τουρκοκυπρίων, από ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό και υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και της ΕΕ σε περίπτωση δημοψηφίσματος για τη λύση του Κυπριακού, προτείνει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.CNA_Me65e04437d69438f8defec6db91f5abb

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η πρόταση της ΕΔΕΚ γίνεται στη βάση της τελευταίας ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την καταρχήν συμφωνία για διατήρηση της σημερινής αναλογίας 4 προς 1 σε περίπτωση λύσης του κυπριακού.

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, η ΕΔΕΚ προτείνει να γίνει άμεση απογραφή πληθυσμού Ελληνοκύπριων και Τουρκοκυπρίων από ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό και υπό την εποπτεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “ώστε να γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσοι θα είναι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα κληθούν να ψηφίσουν σε μια ενδεχόμενη συμφωνία”.

Επίσης, συνέχισε, σε περίπτωση δημοψηφίσματος, η καταμέτρηση ψήφων θα πρέπει να είναι ενιαία όπως γίνεται σε κάθε δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος “και όχι διαχωριστική ή φυλετική”.

Ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε την ελπίδα όπως η Κυβέρνηση αξιοποιήσει τις προτάσεις της ΕΔΕΚ και δεν θα αποδεχτεί “a priori, άμεσα ή έμμεσα και προτού υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία, τη νομιμοποίηση του εποικισμού”.

Τέλος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι οι προτάσεις της ΕΔΕΚ ενισχύουν τις προσπάθειες για μια δημοκρατική λύση του κυπριακού και συμβάλλουν στο κοινό μέλλον “που θέλουμε να οικοδομήσει ο κυπριακός λαός, χωρίς διαχωρισμούς εθνικούς, φυλετικούς και θρησκευτικούς”.