Guardian: Σχέδια ISIS για ισλαμικό κράτος με σαφή δομή σε Ιράκ και Συρία

Τα σχέδια του ISIS για τη δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους στο Ιράκ και στη Συρία αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Guardian, στην κατοχή της οποίας περιήλθε ένα έγγραφο 24 σελίδων που περιγράφει τη δομή του κράτους αυτού.ImageHandler.ashx__93

Το έγγραφο συντάχθηκε το 2014, φέρει τον τίτλο «Αρχές διοίκησης του Ισλαμικού Κράτους» και αναφέρεται στη σύσταση υπουργείων, όπως ενός Υπουργείου Οικονομικών, την εφαρμογή ενός προγράμματος που θα εξασφαλίζει οικονομική αυτάρκεια, καθώς επίσης σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, εμπορίου, επικοινωνιών και εργασίας. «Εν συντομία, την οικοδόμηση ενός κράτους», σχολιάζει η εφημερίδα.

Το έγγραφο αποτελεί εγχειρίδιο εκπαίδευσης στελεχών της κρατικής διοίκησης και ακολούθησε την ανακήρυξη «χαλιφάτου» στο Ιράκ και στη Συρία από τον ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι στις 28 Ιουνίου 2014.

Σε αυτό περιγράφεται επίσης μεταξύ άλλων πώς θα συσταθούν χωριστά στρατόπεδα εκπαίδευσης για τον τακτικό στρατό και τους βετεράνους μαχητές, οι οποίοι για δύο εβδομάδες κάθε χρόνο θα εκπαιδεύονται «στις νεότερες τέχνες χρήσης όπλων, στρατιωτικού σχεδιασμού και στρατιωτικών τεχνολογιών».

Διατυπώνεται επίσης η πρόθεση εκπαίδευσης ανηλίκων στη χρήση ελαφρών όπλων και στην εκτέλεση περιπολιών και ελέγχων ασφαλείας.

Το εγχειρίδιο φέρεται να έχει γραφτεί από έναν Αιγύπτιο που ονομάζεται Αμπού Αμπντουλάχ. Παραδόθηκε στην εφημερίδα Guardian από τον ακαδημαϊκό ερευνητή Αϊμέν αλ-Ταμίμι, ο οποίος το είχε λάβει από έναν επιχειρηματία που συνεργάζεται με τον ISIS. Η ταυτότητα του επιχειρηματία δεν αποκαλύπτεται για τη δική του προστασία.