Ευννοήθηκαν πολιτικά εκτεθειμένα άτομα με τις αλλαγές πολεοδομικών ζωνών

 

Για αυθαιρεσίες κάνει λόγο η έκθεση του Γ.Ελεγκτή

Σοβαρές αυθαιρεσίες εντοπίζονται στην η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2014 σε ό,τι αφορά στην τροποποίηση των Σχεδίων Ανάπτυξης και την αλλαγή πολεοδομικών ζωνών από το Κράτος, που, σύμφωνα με τα ευρήματα ευνόησαν, μεταξύ άλλων, πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.Μαύρου1

Στην έκθεση παρατίθενται έξι περιπτώσεις και στη σύνοψη των ευρημάτων του ελέγχου που διενεργήθηκε, ο Γενικός Ελεγκτής εγείρει ερωτηματικά ως προς την αμεροληψία των αποφάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν Υπουργός ήταν η Ελένη Μαύρου, επί διακυβερνήσεως Χριστόφια – ΑΚΕΛ.

Σε 4 περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι η Υπουργός, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, υπέβαλλε στο Υπουργικό Συμβούλιο συστάσεις που διαφοροποιούνταν από τις εκθέσεις των αρμοδίων οργάνων τις οποίες είχε ενώπιόν της.Σε 2 περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι η έγκριση ενστάσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν αντίθετη από τις αντίστοιχες εισηγήσεις της Επιτροπής Μελέτης Ενστάσεων και της Υπουργού Εσωτερικών.

Στα ευρήματά του, ο Γενικός Ελεγκτής διαπιστώνει ότι από την τροποποίηση πολεοδομικών ζωνών ευνοήθηκαν Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, όμως, δεν παραθέτει ονόματα φυσικών προσώπων.

Ανάμεσα σε αυτούς, που επωφελήθηκαν, περιλαμβάνονται ακόμη και τοπικοί άρχοντες, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμμετείχαν στη διαδικασία διαμόρφωσης των Τοπικών Σχεδίων. Η αξία της περιουσίας τους αυξήθηκε και μαζί με αυτούς επωφελήθηκαν και ανώνυμοι.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις στο Γέρι, Άγιο Τύχωνα, Πάνω Πολεμίδια, Γερμασόγεια και Τρεμιθούσα.Στον Άγιο Τύχωνα ευνοείτο Πολιτικώς Εκτεθειμένο Πρόσωπο, ενώ στην περίπτωση των Πολεμιδιών την αίτηση για ανάπτυξη του τεμαχίου που ευνοήθηκε, υπεβλήθη από πολιτικό μηχανικό, ο οποίος ήταν Δημοτικός Σύμβουλος

Καί για τις 6 περιπτώσεις ζητήθηκαν τα σχόλια της Ελένης Μαύρου. .Η τέως υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τον Γενικό Ελεγκτή ότι, στην περίπτωση του Αγίου Τύχωνα και των Πολεμιδιών, η απόφαση ελήφθη μεν από το Υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης Χριστόφια, αλλά δεν υλοποιήθηκε επειδή το (τότε) Υπουργικό δεν ήθελε να δεσμεύσει στην τελευταία του συνεδρία τη νέα κυβέρνηση. Η απόφαση, όπως ανέφερε, υιοθετήθηκε και υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών της παρούσας κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά στον χειρισμό του όλου ζητήματος από δω και πέρα, το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι προτίθεται να προβεί σε σειρά διορθωτικών μέτρων, μεταξύ των οποίων, περιλαμβάνεται ο χαρακτηρισμός ορισμένων περιοχών (στις οποίες κακώς –σύμφωνα με την Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας- έγιναν τροποποιήσεις πολεοδομικών ζωνών) ως «λευκών ζωνών», γεγονός που δεν θα επιτρέπει οποιαδήποτε ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να δοθεί χρόνος για περαιτέρω εξέταση του θέματος.

Παρ’ όλα αυτά, η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί ότι, λόγω της νομικής πολυπλοκότητας του θέματος, θα πρέπει να ληφθεί σχετική καθοδήγηση από τον Γενικό Εισαγγελέα προτού το Υπουργείο προχωρήσει σε οποιαδήποτε διορθωτικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ελέγχου θα προχωρήσει σε έρευνα, που θα καλύπτει τα τελευταία 20 χρόνια.