ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ ζητούν διερεύνηση των αποκαλύψεων Φαλτσιανί για τους φοροφυγάδες της Κύπρου

Την άμεση διερεύνηση των νέων στοιχείων για τη λίστα Λαγκάρντ που προκύπτουν μετά τις  αποκαλύψεις του τραπεζίτη Ερβέ Φαλτσιανί στην κυριακάτικη Σημερινή ότι η κυπριακή λίστα Λαγκάρντ δεν είναι πλήρης ζητούν με ανακοινώσεις τους η ΕΔΕΚ κα το ΕΥΡΩΚΟ  νώ ο ΥΠΟΙΚ Χ.Γεωργιάδης δεν σχολίασε ακόμα  στις αποκαλύψεις  Φαλτσιανί που αφορούν  τους Κυπριους φοροφυγάδες.faltsiani-thelw-na-sunergastw-me-ton-suriza.w_l

Η ΕΔΕΚ απ’ αφορμή τις αποκαλύψεις  Φαλτσιανί στη «Σ» και  σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κανένας από τις αρμόδιες αρχές δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του,  τονίζει ότι αυτό «αυξάνει τις ανησυχίες μας για το κατά πόσον η κυπριακή κυβέρνηση έχει την πραγματική βούληση να ελέγξει πλήρως και σε βάθος όλα τα στοιχεία.»
Η ΕΔΕΚ όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι αναμένει  από την κυβέρνηση:
1. Να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση των κυπριακών αρχών με τον Ερβέ Φαλτσιανί ώστε να παρθούν πρόσθετα στοιχεία και να ζητηθεί η συνδρομή άλλων ευρωπαϊκών αρχών για την ανάκτηση όλων των στοιχείων που περιέχονται στις ύποπτες λίστες.
2. Να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν εικονικοί λογαριασμοί με βάση τα πρόσθετα στοιχεία και να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία αυτά
3. Να ελεγχθεί κατά πόσον τα εκατομμύρια που μετέφεραν εταιρείες και φυσικά πρόσωπα στο εξωτερικό από 1 μέχρι και 15 Μαρτίου 2013 ήσαν φορολογημένα και κατά πόσο η μεταφορά αφορούσε εμπορικές δραστηριότητες
4. Να ελεγχθεί κατά πόσον έγιναν μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό κατά την περίοδο που οι τράπεζες ήταν κλειστές μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ για το κούρεμα καταθέσεων
5. Να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα πολιτικών και πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, κρατικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από το κράτος (π.χ. με φορολογικές απαλλαγές, παρεκκλίσεις κλπ) οι οποίοι περιλαμβάνονται στην πρώτη δέσμη της λίστας Λαγκάρντ.
Ο κυπριακός λαός έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει όλη την αλήθεια ειδικά σε θέματα οικονομικής φύσεως.»

Το ΕΥΡΩΚΟ  αναφερόμενο στα νέα δεδομένα  για τη λίστα Λαγκάρντ αναφέρει;

«Οι ισχυρισμοί του Ερβέ Φαλτσιανί που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» θα πρέπει να τύχουν εμπεριστατωμένης ανάλυσης από τις διωκτικές αρχές.
Ο Ερβέ Φαλτσιανί δηλώνει με βεβαιότητα ότι η λίστα Λαγκάρντ που διερευνούν οι κυπριακές αρχές, είναι ατελής και ότι τα ονόματα που περιλαμβάνονται σε αυτήν αντιπροσωπεύουν μόνο το 1/3 των ονομάτων που σχετίζονται με την Κύπρο.
Η επιμονή της Επιτροπής Θεσμών έχει υποχρεώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους να προχωρήσουν και να ταυτοποιήσουν τους δικαιούχους των λογαριασμών για σκοπούς φοροδιαφυγής. Η μαρτυρία Φαλτσιανί δημιουργεί άλλη διάσταση και νέα δεδομένα.
Καλούμε τη Γενική Εισαγγελία να ακολουθήσει την πρακτική των ελληνικών διωκτικών Αρχών που ζήτησαν και πήραν κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιανί στο Παρίσι.
Ο Φαλτσιανί έδωσε σημαντικές πληροφορίες στις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές για τραπεζικές κινήσεις, λογαριασμούς και εταιρίες που δεν ήταν στην ελληνική λίστα Λαγκάρντ. Η μαρτυρία αυτή βοήθησε για να εντοπιστούν και νέες λίστες με έλληνες καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες πέραν από τη λίστα Λαγκάρντ.
Αναμένουμε, καταλήγει το ΕΥΡΩΚΟ ,  ότι και οι κυπριακές διωκτικές Αρχές θα αντιδράσουν κατά τον ίδιο τρόπο με άλλες χώρες και θα αξιοποιήσουν έναν πολύ σημαντικό «μάρτυρα κλειδί».