Αζερμπαϊτζάν: Φόβοι ότι οι 29 αγνοούμενοι από πυρκαγιά σε πετρελαϊκή εξέδρα είναι νεκροί

Η κρατική εταιρεία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν SOCAR εξέφρασε σήμερα τον φόβο ότι είναι νεκροί οι 29 εργάτες των οποίων η τύχη αγνοείται μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου στην Κάσπια στην οποία εργάζονταν και ο πρόεδρος της χώρας Ιλχάμ Αλίεφ κήρυξε τη σημερινή «ημέρα εθνικού πένθους».exedra-petrelaiou

Η SOCAR ανακοίνωσε πως ένας εργάτης έχασε τη ζωή του και 33 διασώθηκαν, από τους 62 που βρίσκονταν πάνω στην πετρελαϊκή εξέδρα όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

«Συνεχίζουμε την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης … Θεωρούμε αγνοούμενους αυτούς που δεν έχουν βρεθεί έως τώρα … Πιστεύουμε ότι ο Θεός θα τους βοηθήσει, παρόλο που είναι ενδεχομένως αδύνατον», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρώτος αντιπρόεδρος της SOCAR, ο Χόσμπαχ Ουσιφζάντε.

Ο κ. Ουσιφζάντε πρόσθεσε πως οι διασώστες αναζητούν επίσης άλλους τρεις εργάτες τους οποίους παρέσυρε η θάλασσα την Παρασκευή από μια άλλη πετρελαϊκή εξέδρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η πυρκαγιά δεν έχει ακόμη κατασβεστεί πλήρως, αλλά ελπίζει ότι αυτό θα έχει συμβεί μέχρι το τέλος της ημέρας.

Η ημερήσια παραγωγή της εξέδρας αυτής ήταν 920 τόνοι πετρελαίου και 1,08 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου.

«Οι αριθμοί αυτοί είναι οι απώλειες στην παραγωγή μας μέχρι στιγμής», είπε.

Ο κ. Ουσιφζάντε είπε ακόμη ότι η εταιρεία θα επανεξετάσει τα μέτρα ασφαλείας στις πετρελαϊκές εξέδρες της, πολλές από τις οποίες έχουν κατασκευαστεί την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.