Ρωσία:«Θέατρο του παράλογου οι δηλώσεις Αμερικανών για την παράνομη διακίνηση πετρελαίου από το Ι.Κ. στην Τουρκία»

Οι πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία βασίζονται σε δύο μέτρα και δύο σταθμά και θυμίζουν “θέατρο του παραλόγου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας Ιγκορ Κονασένκοφ,

epa05051835 Russian military officials attend a briefing on the fight against terrorism in Syria at the National Defense Control Centre of the Russian Federation in Moscow, Russia, 02 December 2015. Russian Deputy Defense Minister Anatoly Antonov accused Turkish top political leadership in involvement in criminal business connected with oil stolen by Islamic State from its lawful Syrian owners. EPA/YURI KOCHETKOV

επισημαίνοντας παράλληλα πως οι ισχυρισμοί Αμερικανών αξιωματούχων ότι δεν έχουν καταγράψει επιχειρήσεις παράνομης διακίνησης πετρελαίου από περιοχές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στην Τουρκία “προκαλούν ένα χαμόγελο”.
“Σε γενικές γραμμές, οι πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπων του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θυμίζουν ένα ‘θέατρο του παραλόγου’, που βασίζονται σε διπλά μέτρα και σταθμά και σε λογοπαίγνια”, τόνισε ο Κονασένκοφ σε συνέντευξη Τύπου. “Αρχικά παρατηρούν τα πάντα, μετά όχι. Διαχωρίζουν την αντιπολίτευση σε μετριοπαθή και μη μετριοπαθή. Ακόμη και οι τρομοκράτες, σύμφωνα με τη δική τους οπτική, είναι κακοί, ή πολύ κακοί”, σχολίασε, ενώ πρόσθεσε πως η Μόσχα επανειλημμένα έχει τονίσει πως η οποιαδήποτε συνεργασία με τρομοκράτες είναι κοντόφθαλμη και θέτει τεράστια απειλή. Την Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες που απεικονίζουν βυτιοφόρα να διασχίζουν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μεταφέροντας παράνομα πετρέλαιο, ως αποδεικτικό στοιχείο του λαθρεμπορίου που πραγματοποιείται από περιοχές που βρίσκονται στον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους προς την Τουρκία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Ανατόλι Αντόνοφ υποστήριξε πως έχει αποδείξεις πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και μέλη της οικογένειας του επωφελούνται από την παράνομη διακίνηση πετρελαίου από περιοχές ελέγχου του ΙΚ. Ο Ερντογάν διέψευσε τις κατηγορίες, διαμηνύοντας πως θα παραιτηθεί από το προεδρικό του αξίωμα, αν βρεθούν αποδείξεις για τέτοιες αγοραπωλησίες. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επίσης ισχυρίστηκε ότι τα ίδια εγκληματικά δίκτυα που παράνομα μεταφέρουν πετρέλαιο στην Τουρκία, επίσης μεταφέρουν όπλα, εξοπλισμό και εκπαίδευση στο ΙΚ και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις. Οι ΗΠΑ απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι η τουρκική κυβέρνηση συμπράττει με τζιχαντιστές για να διακινεί παράνομα πετρέλαιο.