Αποκαλύψεις Φαλτσιανί στη «Σημερινή»:Μόνο το 1/3 των φοροφυγάδων βρίσκονται στην Κυπριακή λίστα»

 

Σε αποκλειστική συνέντευξη στη «Σημερινή» και συγκεκριμένα στο δημοσιογράφο Κυριάκο Πενηνταέξ , ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο  τραπεζίτης, που έκλεψε το αρχείο της HSBC στην Ελβετία και βοήθησε στην ετοιμασία των λιστών Λαγκάρντ, αναφέρει ότι η λίστα που διερευνά ο Έφορος Φορολογίας είναι ατελής και επεξηγεί τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, για να μην παραμείνουν στο απυρόβλητο φοροφυγάδες.faltsiani_0

Οπως δημοσιεύει στην Κυριακάτικη της έκδοση η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ:

«Τα 500 περίπου ονόματα για τα οποία αναφέρεσαι μπορεί να αντιπροσωπεύουν μόνο το 1/3 των ονομάτων που σχετίζονται με την Κύπρο. Αυτός είναι ο μέσος όρος»

Σύμφωνα με τον 43χρονο, τράπεζες όπως η HSBC έφτιαξαν ένα σύστημα για να πλουτίζουν σε βάρος των πολιτών, διευκολύνοντας τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Χάρη στον Φαλτσιανί, δημιουργήθηκαν οι γνωστές λίστες Λαγκάρντ, που πήραν το όνομά τους από την τότε ο Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και νυν Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Ήταν αυτή που έδωσε τη λίστα σε άλλες κυβερνήσεις, όπως η Ελληνική και η Κυπριακή. Η τελευταία έλαβε τη λίστα μόλις τον περασμένο Αύγουστο και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο διερεύνησης για περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Για τα κίνητρα του Φαλτσιανί έχουν γραφτεί πολλά και αφορούν κυρίως οικονομικά, όμως αυτός επιμένει ότι αποτελούσε μέρος ενός μεγάλου προβλήματος, το οποίο όφειλε να διορθώσει… Μέχρι σήμερα ο πρώην τραπεζίτης βρίσκεται σε πρόγραμμα προστασίας της Γαλλικής Αστυνομίας και βοηθάει άλλες χώρες να ανακτήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από φοροφυγάδες.

Ωστόσο, μετά από δύο μήνες προσπαθειών και ανατροπών η «Σημερινή» ήρθε σε επικοινωνία με τον Ερβέ Φαλτσιανί στη Γαλλία. Αποδέχθηκε να  παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη διά μέσου του διαδικτυακού προγράμματος Skype. Η ενδιαφέρουσα συνομιλία βιντεογραφήθηκε και απόσπασμά της μεταδοθηκε  στις 20:20 στις «Τομές στα Γεγονότα» στο «Σίγμα». Σύμφωνα με το αποακλυπτικό ρεπορταζ του δημοσιογράφου Κυριάκου Πενηνταέξ:« Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, μια ήμερα προτού ο Φαλτσιανί καταδικαστεί ερήμην από ελβετικό δικαστήριο σε πέντε χρόνια φυλάκιση, για παραβίαση της νομοθεσίας περί τραπεζικού απορρήτου. Ο ίδιος θεωρεί τη δίκη ως «παρωδία» και δήλωσε πως θα παραμείνει στη Γαλλία, για να συνεχίσει την αποστολή του για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.»

«Λειψή η κυπριακή λίστα Λαγκάρντ!»

Σύμφωνα πάντα με τη «Σ»:

«Στη συνέντευξη, ο Φαλτσιανί προβαίνει σε μια σημαντική αποκάλυψη σε σχέση με την κυπριακή λίστα Λαγκάρντ, η οποία ετοιμάστηκε με τη συμβολή του ιδίου, προτού την παραλάβει από τις γαλλικές Αρχές ο Έφορος Φορολογίας, τον περασμένο Αύγουστο. Δηλώνει ουσιαστικά ότι η κυπριακή λίστα Λαγκάρντ είναι ατελής!
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ότι η κυπριακή λίστα, αντίγραφο της οποίας δόθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής για να αποφευχθεί τυχόν αλλοίωση ή αφαίρεση ονομάτων, αφορά 490 περιπτώσεις φυσικών ή νομικών προσώπων που έχουν δηλώσει διεύθυνση διαμονής στην Κύπρο. Πρόσφατα, ο Έφορος Φορολογίας δήλωσε πως η έρευνα είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Στη συνέντευξη, όμως, ο Φαλτσιανί αναφέρει πως τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το Τμήμα Φορολογίας αποτελούν μόνο την «πρώτη δέσμη διαθέσιμων πληροφοριών», αφήνοντας να νοηθεί πως αν δεν γίνουν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες, τις οποίες επεξηγεί, κάποιοι Κύπριοι φοροφυγάδες πιθανόν να παραμείνουν στο απυρόβλητο.

Ειδικότερα, ο Φαλτσιανί υποστηρίζει ότι οι κυπριακές Αρχές έχουν αποκτήσει μόνο τις πληροφορίες που προκύπτουν μέσα από το δίκτυο των τμημάτων Φορολογίας και πως μπορούν να αποκτηθούν πολύ περισσότερα στοιχεία από το δίκτυο των Νομικών Υπηρεσιών των διαφόρων χωρών, που έχουν διερευνήσει ή διερευνούν την HSBC. «Τα 500 περίπου ονόματα για τα οποία αναφέρεσαι μπορεί να αντιπροσωπεύουν μόνο το 1/3 των ονομάτων που σχετίζονται με την Κύπρο. Αυτός είναι ο μέσος όρος», αποκαλύπτει στη εφημερίδα μας ο 43χρονος.

Ο Ερβέ Φαλτσιανί συμβουλεύει την κυπριακή κυβέρνηση για το ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες ενέργειές της για πλήρη διερεύνηση της πολύπλοκης και δύσκολης αυτής υπόθεσης. Επιπρόσθετα, ο πρώην τραπεζίτης διηγείται με θάρρος την περιπέτειά του, από το χρονικό σημείο που έκλεψε το αρχείο της HSBC μέχρι σήμερα, που άθελά του έχει μετατραπεί σε έναν περιβόητο «τρομοκράτη» των τραπεζών και των φοροφυγάδων.»

«Υπάρχουν και άλλα ονόματα»

Σε υποδειξη του δημοσιογράφου  ότι « Πριν από μερικούς μήνες οι κυπριακές Αρχές παρέλαβαν από τις γαλλικές Αρχές τη λίστα Λαγκάρντ που περιέχει ονόματα προσώπων και εταιρειών που συνδέονται με την Κύπρο και τι γνωρίζετε γι’ αυτό το θέμα» απάντησε:

«Έχω βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο θέμα. Το πρώτο στάδιο για την κάθε χώρα είναι να πάρει την πρώτη δέσμη πληροφοριών, τη γνωστή ως λίστα Λαγκάρντ. Στη συνέχεια, οι Αρχές θα πρέπει να προσπαθήσουν να μάθουν τους διάφορους μηχανισμούς ανάλυσης και είναι εδώ που μπορώ να συμβάλω και εγώ. Εσείς μόλις έχετε αρχίσει και στις πλείστες περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί αυτή η διερεύνηση, κυρίως για πολιτικούς λόγους. Για την Κύπρο είναι κατανοητό να αρχίσει έρευνα…

Παραθέτουμε ένα ακόμα απόσπασμα της συνέντευξης  του δημοσιογράφου της «Σ» που αφορά την Κύπρο:

«Αναφερθήκατε σε «πρώτη δέσμη πληροφοριών». O Κύπριος Υπουργός Οικονομικών ανέφερε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η κυπριακή λίστα Λαγκάρντ περιείχε 490 ονόματα προσώπων και εταιρειών με διεύθυνση την Κύπρο. Υπάρχουν περισσότερα ονόματα στο αρχείο;

Έχετε αποκτήσει μόνο ό,τι προκύπτει από δίκτυο των Τμημάτων Φορολογίας. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες πηγές πληροφόρησης, στις οποίες δεν έχετε απευθυνθεί. Οπόταν, πέραν του δικτύου των Τμημάτων Φορολογίας, θα πρέπει να συνεργαστείτε και με το δίκτυο των Νομικών Υπηρεσιών των άλλων χωρών που διερευνούν την HSBC.

«Έχετε μόνο το 1/3…»

Μπορείτε να υπολογίσετε πόσα ακόμη ονόματα υπάρχουν;

Τα 500 περίπου ονόματα για τα οποία αναφέρεσαι μπορεί να αντιπροσωπεύουν μόνο το 1/3 των ατόμων που σχετίζονται με την Κύπρο. Αυτός είναι ο μέσος όρος το 1/3. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αυτή η λίστα είναι μόνο η αρχή για μια κυβέρνηση που θέλει να πολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Ο κατάλληλος τρόπος για να συνεχιστεί η έρευνα είναι να υπάρξει και μια συνεργασία μαζί μου και με άλλους ειδικούς, που έχουν ασχοληθεί με τέτοιου είδους ζητήματα.

Έχουν ζητήσει τη βοήθειά σας οι κυπριακές Αρχές;

Όχι, καθόλου, δεν έχω έρθει σε επαφή ακόμη, άμεσα ή έμμεσα, με τις κυπριακές Αρχές.

Από τη δική σας εμπειρία, τι είδους πρόσωπα φοροδιάφευγαν μέσω της HSBC στην Ελβετία;

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από τη μελέτη του αρχείου, είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που κρύβονται πίσω από άλλα ονόματα… Για παράδειγμα βρίσκεις (στο αρχείο) έναν απλό μάγειρα ως πελάτη της τράπεζας, αλλά στην ουσία ο πραγματικός πελάτης είναι άλλος που χρησιμοποίησε το όνομά του, χωρίς μάλιστα εκείνος (ο μάγειρας) να το γνωρίζει. Γι’ αυτό και οι έρευνες μερικές φορές κρύβουν παγίδες…»