Υπό 6ήμερη κράτηση οι 4 ύποπτοι για το σκάνδαλο στο Τμ. Εμπορικής Ναυτιλίας

Δεν έφεραν ένσταση στην κράτηση των πελατών τους, για 6 ημέρες, οι δικηγόροι των τεσσάρων προσώπων που συνελήφθησαν σε σχέση με το σκάνδαλο με την κατακύρωση προσφορών σε ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούσε η ΕΕ, στο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας.

Δικαστήριο - Σφυρί- Ζυγαριά - Βιβλία

Η 36χρονη σύζυγος του 42χρονου υπαλλήλου του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, που επίσης είχε συλληφθεί χθες, αφέθηκε τελικά ελεύθερη.

Στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού οδηγήθηκαν το πρωί ο 42χρονος, που ήταν υπεύθυνος για την προκήρυξη, συντονισμό και κατακύρωση προσφορών, καθώς και τρεις γυναίκες, μια 33χρονη από την Πολωνία, μια 25χρονη από τη Λιθουανία και μια 34χρονη από τη Τσεχία, οι οποίες φέρεται να ενεργούσαν για λογαριασμό εταιρειών του πρώτου υπόπτου και να κέρδιζαν, με τις υποδείξεις του, τους διαγωνισμούς για εκτέλεση σειράς ερευνητικών προγραμμάτων, με το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης να ανέρχεται σε 72 χιλιάδες ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, τα 8 συνολικά αδικήματα που διερευνώνται, φέρεται να διαπράχθηκαν την περίοδο 2013-2015 και αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, κατάχρηση εξουσίας, δόλο και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, αδικήματα κατά παράβαση του Νόμου περί της παρεμπόδισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αδικήματα με βάση του περί της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ποινικοποίηση της διαφθοράς, αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου, αδικήματα κατά παράβαση του περί του συντονισμού των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων προμηθειών, έργων και υπηρεσιών και αδικήματα κατά παράβαση του νόμου για τον συντονισμό των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης δόθηκαν οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία μετά από έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών και συγκεκριμένα ερευνήθηκαν 8 περιπτώσεις διαγωνισμών, κάποιους εκ των οποίων αποδείχθηκε ότι κέρδισαν εταιρείες συμφερόντων του 42χρονου αλλά και μια εκ των υπαλλήλων του, ως φυσικό πρόσωπο.

Οι τέσσερις αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση και φέρουν κάποιους ισχυρισμούς που διερευνώνται, ενώ δεν υπήρξε οποιαδήποτε ένσταση στο αίτημα της Αστυνομίας για κράτηση τους για περίοδο 6 ημερών.

Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών ανακριτών βρίσκονται έγγραφα και δεδομένα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές που παραλήφθηκαν από τα υποστατικά των εταιρειών που φέρεται να εμπλέκονται καθώς και από το γραφείο του 42χρονου.

Στο πλαίσιο των ερευνών αναμένεται να γίνουν εξετάσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς των υπόπτων, ενώ σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, φαίνεται να έγιναν εμβάσματα χρημάτων που εξασφαλίστηκαν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, σε τράπεζες του εξωτερικού.