Ελλάδα: Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών με πανευρωπαϊκή δραστηριότητα και κέρδη που ξεπερνούν τα 10.000.000 ευρώ εξαρθρώθηκε από τη Europol σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και άλλες διωκτικές ευρωπαϊκές Αρχές.

Μετανάστες και πρόσφυγες στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα της Ειδομένης. Την κατασκευή μεταλλικού φράκτη στα σύνορά της με την Ελλάδα στο σημείο της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, το οποίο διασχίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που κατευθύνονται προς τη δυτική Ευρώπη, πραγματοποίησε ο στρατός της ΠΓΔΜ. Ειδομένη, Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Στην Ελλάδα συνελήφθηκαν σε συνδυασμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, 12 Έλληνες, ένας Σύρος και ένας Τυνήσιος, ενώ σε ταυτόχρονες έρευνες στη Σουηδία συνελήφθησαν δύο Σύροι και στην Αυστρία πέντε ομοεθνείς τους.Ο εγκέφαλος της σπείρας ήταν Παλαιστίνιος και συνελήφθη στη Μεγάλη Βρετανία.

Η δράση των δουλεμπόρων ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, που συνέβαλε καθοριστικά στην εξάρθρωση του κυκλώματος. Τα μέλη της διακινούσαν μετανάστες προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω Θεσσαλονίκης και ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τουλάχιστον 144 μετανάστες διακινήθηκαν με αυτό τον τρόπο, ενώ εκτιμάται μετά βεβαιότητας η διακίνηση πολλαπλάσιου αριθμού μεταναστών.

Αναφορικά με το χρηματικό ποσό, ο κάθε μετανάστης κατέβαλε για τη μεταφορά του μέχρι τη Σερβία το ποσό των 1.500 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που επιθυμούσε να συνεχίσει την πορεία του σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούτο να καταβάλει πρόσθετο χρηματικό ποσό, ιδίου ύψους.

Οι συλληφθέντες στην Ελλάδα οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.