Αναστάτωση στην αγορά από αιτήσεις για εκκαθάριση των γνωστών εταιρειών «Πρίνος» Παλλουριώτισσας και «C.O.Fresh Fruit Co.Ltd

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο και ευρύτερα στην αγορά, μετά τη δημοσιοποίηση αίτησης  προς το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας για εκκαθάριση των γνωστών εταιρειών «Πρίνος Λαχαναγορά Παλουριώτισσας»  και «C.O.Fresh Fruit Co.Ltd».Οι πιο πανω εταιρείεςDSC02638-profile1-300x225 ως θυγατρικές της Agromarkets που είναι η μητρική εταιρεία, εργοδοτούν μια πλειάδα εργαζομένων οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους,  ενώ τροφοδοτούν την αγορά με  τεράστιες ποσότητες φρούτων λαχανικών,φθαρτών  και άλλων προϊόντων όπως τυροκομικά,  αλλαντικά και άλλα είδη  ντόπια και εισαγόμενα .

Σύμφωνα με την αίτηση (αρ.128/2015) δίνεται ειδοποίηση  ότι η εταιρεία Agromarkets Ltd από τη Λευκωσία , καταχώρισε  στις 6/11/2015 στο Επ.Δικαστήριο Λάρνακας , αίτηση  με την οποία εξαιτείται διάταγμα του Δικαστηρίου  για διάλυση  και εκκαθάριση της πιο πάνω εταιρείας (Πρινος Παλλουριώτισσας`)  από το Δικαστήριο Η αίτηση εχει οριστεί για ακρόαση  στις 27/1/16.

Επίσης έχει δημοσιοποιηθεί άλλη  αίτηση (αρ.130/2015) προς το Επ.Δικαστήριο Λάρνακος για διάλυση και εκκαθάριση  της εταιρείας «C.O.Fresh Fruit Co.Ltd» συμφωνα  με την οποία «δινεται ειδοποίηση ότι η εταιρεια Agromarkets Ltd από τη Λευκωσία, καταχώρισε στις 6/11/2015,στο Επ.Δικαστήριο Λάρνακας αίτηση με την οποία εξαιτείται διάταγμα  του δικαστηρίου  για διάλυση και εκκαθάριση της εταιρείας «C.O.Fresh Fruit Co.Ltd»( εκ Πίπης Πυργά).Η πιο πάνω αίτηση  έχει οριστεί για ακρόαση στις 28/1/16 και ωρα 9π.μ. και καλείται οποιοσδήποτε πιστωτης ή εισφορέας της πιο πάνω εταιρείας επιθυμεί ή αντικρούσει  την έκδοση οποιουδήποτε διατάγματος να εμφανιστεί κτα τον χρόνο της ακρόασης.Oπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στις αιτήσεις  για εκκαθάριση -διάλυση με την αίτηση προς το Δικαστήριο:

«Η εταιρεία C. Ο. FRESH FRUIT CO LIMITED  ενεγράφη ή και συστάθηκε στις 14/02/14 με αρ. εγγραφής 329637 ως ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης συμφώνως του Περί Εταιρειών Νόμου Κεφ. 113.Το εγγεγραμμένο γραφείο της εταιρείας ευρίσκεται στην οδό Πίπης, Πυργά, 7648, Λάρνακα ( το οποίο υποστατικό να σημειώσουμε  είναι η οικία και τα γραφεία του γνωστού επιχειρηματία και πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Κωνσταντίνου Λόρδου) .Οι κύριες δραστηριότητες ή και σκοποί της Εταιρείας είναι η εμπορία φρούτων και λαχανικών και δη η εξυπηρέτηση του συμβολαίου που διατηρεί με τις υπεραγορές Carrefour.

Οι Αιτητές, όπως με όλες τις θυγατρικές και άλλες εταιρείες του ομίλου, προμήθευαν κατά τον ουσιώδη χρόνο την εταιρεία με διάφορα προϊόντα ή και εμπορεύματα σχετικώς με τη λειτουργία της εταιρείας.

 

 

Επειδή  από τον Οκτώβριο του 2014, υπήρξαν διαφορές  ή και αντιδικίες μεταξύ των Συμβούλων της Αιτήτριας Εταιρείας καταχωρήθηκε σειρά δικαστικών διαδικασιών  μεταξύ των Συμβούλων Α και των Συμβούλων Β της Αιτήτριας Εταιρείας.

Εκ των διαδικασιών αυτών, καταχωρήθηκε η αγωγή αρ. 2490/15 από τους Συμβούλους/Μετόχους Β εναντίον των Συμβούλων/Μετόχων Α αλλά και όλων των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου της Εταιρείας περιλαμβανομένης αλλά και, εναντίον της αιτήτριας εταιρείας εφόσον η αγωγή αρ. 2490/15 αποτελεί παράγωγη προς όφελος της αιτήτριας εταιρείας αγωγή.

*Οι Πέτρος Σιακόλας και Γιάννης Νεοφύτου είναι οι Διοικητικοί Σύμβουλοι Β της Αιτήτριας Agromarkets Ltd  και μέτοχοι αυτής ανά 25% σύνολο 50%. Η Μαρίνα Σιακόλα είναι επίσης εκτελεστική διοικητικός Σύμβουλος Β.

*Οι Σύμβουλοι Α είναι οι Κωνσταντίνος Λόρδος,(ο γνωστος επιχειρηματίας  και πρώην στέλεχος και βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ) Γιώργος Λόρδος ( γιός του Κων.Λόρδου) και Δημήτρης Γεωργίου. Η μέτοχος Α ανά 50% είναι η εταιρεία GDLTrading LTD η οποία είναι συμφερόντων και ιδιοκτησίας αποκλειστικά των Συμβούλων Α.

Στα πλαίσια της ως άνω αγωγής αρ. 2490/15 καταχωρήθηκε αίτηση δια έκδοση απαγορευτικού διατάγματος εναντίον των Εναγομένων στην εν λόγω αγωγή όπου, αναφέρθησαν τα ακόλουθα:

–  Παρά τις γραπτές συμφωνίες στη βάση των οποίων οι Συμβούλοι Α κατέστησαν μέτοχοι των σχετικών εταιρειών, περί το 2008 παραβίασαν αυτές και λειτούργησαν με δόλιες και επιθετικές τακτικές προκαλώντας τη διάσπαση, υπόθαλψη και εξοστρακισμό των Συμβούλων Β με απώτερο σκοπό τη χειραγώγηση των σχετικών εταιρειών ούτως ώστε, εις βάρος των Συμβούλων Β αλλά και των ιδίων των εταιρειών, να τις χρησιμοποιούσουν προς εξυπηρέτηση των δικών τους αποκλειστικά σκοπών και συμφερόντων.

 

 

Εφόσον δε τα δόλια σχέδια τους πέτυχαν εν μέρει αλλά όχι ολικά και, δεν πέτυχαν την υφαρπαγή του ελέγχου της μητρικής εταιρείας αλλά μόνο των θυγατρικών, το επόμενο στάδιο του σχεδίου τους ήταν η καταστροφή της μητρικής Agromarkets Ltd Αφού η απόπειρα διεύρυνσης του δικού της συμβουλίου και απόκτηση πλήρους ελέγχου αυτής απέτυχε, η μόνη «σοφή» για τους Συμβούλους Α επιλογή κατέληξε να είναι η καταστροφή της.

».. Οι τρόποι δε δια των οποίων προσπαθούν να πετύχουν τους στόχους τους είναι, μεταξύ άλλων, ο αποκλεισμός της από τις θυγατρικές, ο παραγκωνισμός της και απαγόρευση/παρεμπόδιση της να διεξάγει εργασίες/παραδίδει εις τις θυγατρικές, η αποστέρηση ρευστού με διάφορους δόλιους τρόπους όπως η ανυπόστατη των άρνηση να επιτρέψουν την καταβολή οφειλομένων περί των €2,000,000.00 στη μητρική από τις θυγατρικές παρόλο που τα εν λόγω οφειλόμενα είναι αδιαμφισβήτητα και λοιπές άλλες δόλιες ενέργειες τους.

Πρόσθετα οι Συμβούλοι Α, δεν αρκέστηκαν στον αποκλεισμό και παραγκωνισμό της μητρικής αλλά, προχώρησαν και ένα βήμα παραπέρα επιχειρώντας την πλήρη υποκατάσταση της και υφαρπαγή των δικών της εργασιών. Τούτο δε αυτονομώντας τις θυγατρικές ούτως ώστε να παρακάμπτουν τη μητρική εταιρεία και να εισάγουν από μόνες τους και εμπλέκοντας την εταιρεία GDL- εταιρεία δικών τους συμφερόντων – στην όλη κατάσταση και επιχειρώντας όπως «μεταφέρουν» τις αντιπροσωπείες και προμηθευτές της μητρικής εταιρείας σε αυτή. Τούτα δε τα σχέδια τους, ενόσω εξελίσσοντο καλώς για τους ιδίους, τα «εμπλούτισαν» με διάφορους τρόπους. Μεταξύ των και η κακόβουλη επί σχεδίου κωλυσιεργία πληρωμών της μητρικής με στόχο πάντα την αποστέρηση ρευστότητας και οι αθέμιτες δόλιες επικοινωνίες των με προμηθευτές της μητρικής αλλά και, ο δελεασμός αυτών με όρους ταχύτερης πληρωμής. Ουσιαστικά δηλαδή αφού «έφθαραν» πρώτα τη ρευστότητα και δυνατότητα πληρωμών εκ μέρους της μητρικής, αργότερα, χρησιμοποίησαν αυτό το γεγονός για να δελεάσουν και υφαρπάξουν τους προμηθευτές της. Δηλαδή, πρώτα επεδίωξαν και πέτυχαν σχεδόν την πλήρη αποστράγγιση της μητρικής ούτως ώστε αυτή να δυσκολεύεται να πληρώνει τους προμηθευτές της και να διεξάγει τις εργασίες και, ακολούθως, επιδεικτικά «υπέδειξαν» τούτο στις αντιπροσωπείες/προμηθευτές της μητρικής παράλληλα υποσχόμενοι ταχύτερες πληρωμές τις οποίες οι ίδιοι εγγυούντο ούτως ώστε να τους δελεάσουν και, βέβαια, εν τέλει υφαρπάξουν άνευ οποιουδήποτε ανταλλάγματος. Περαιτέρω δε συνέπεια αυτής τους της συμπεριφοράς είναι η αποστέρηση της ρευστότητας όχι μόνο της μητρικής αλλά και, των θυγατρικών εταιρειών. Πληρώνοντας ταχύτερα ή και άμεσα με την παραλαβή προϊόντων αποστερούν μια σημαντικότατη πίστωση χρόνου που είχε εξασφαλίσει η μητρική στη βάση αρίστων σχέσεων της με τους προμηθευτές της. Αυτή δε η πίστωση χρόνου περί πληρωμής, εξασφάλιζε ρευστότητα πολύτιμη για ένα όμιλο εταιρειών που ουσιαστικά «αγοράζει και πουλεί». Παρείχε δηλαδή το χρόνο να πουλήσουν τα προϊόντα που εισήγαγαν ή να πουλήσουν σημαντικό μέρος αυτών και, με τις πωλήσεις αυτές να τα πληρώσουν. Η αποστέρηση αυτής της πίστωσης χρόνου είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί σοβαρότατα η ικανότητα αποπληρωμής γενικών υποχρεώσεων των εταιρειών καθώς και λειτουργικών εξόδων αυτών. Εν ολίγοις, δημιούργησαν καθεστώς παράλυσης των εταιρειών με μοναδικό σκοπό βέβαια το παράνομο και προσωπικό δικό τους κέρδος.

* Οι δε πιο πάνω ενέργειες τους λαμβάνουν χώρα πεισματικά και επίμονα και κατ’ αδίστακτο τρόπο αφού, οι αγορές και εισαγωγές στις οποίες προβαίνουν όχι μόνο αποστερούν τη μητρική εταιρεία των εργασιών της αλλά, είναι ζημιογόνες και για τις θυγατρικές εταιρείες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπροστά στην υλοποίηση των δολίων σχεδίων τους τίποτα δεν φαίνεται να τους ενδιαφέρει. Εξ ου και αγοράζουν και πωλούν ή και μεθοδεύουν την αγορά και πώληση τόσο ακριβότερων όσο και κακής ποιότητας προϊόντων από τις θυγατρικές από τα προϊόντα τα οποία εξασφαλίζοντο μέσω και, από τη μητρική εταιρεία. Φαίνεται δηλαδή ότι πρόκειται για άτομα αδίστακτα αλλά και συγκεντρωμένα σε ένα και μόνο στόχο. Την πάση θυσία καταστροφή της μητρικής αδιαφορώντας για τις συνέπειες που αυτό θα έχει για την ίδια εφόσον τούτο, για τους ίδιους, είναι αδιάφορο. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η αποχώρηση από το «σκηνικό» της μητρικής ούτως ώστε να ολοκληρώσουν την υφαρπαγή των εργασιών της μέσω της εταιρείας των δικών τους αποκλειστικά συμφερόντων GDL και του ομίλου Λόρδος,

»… Αποτέλεσμα δε συνολικό των πιο πάνω ενεργειών τους, πέραν της ζημιάς της μητρικής τόσο οικονομικής όσο και σε σχέση με την εμπορική της εύνοια, η ζημιά και στις θυγατρικές οι οποίες, ενώ εν έτει 2014 και στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης παρουσίαζαν κέρδη ικανοποιητικά, το 2015 και έτος ανάκαμψης οικονομικής τουλάχιστον σε σχέση με το 2014, παρουσιάζουν εμφανή ζημιά»

Αποδεκτά από το Ε.Δ.Λευκωσίας

Περαιτερω επισημαίνεται  τα πιο πάνω έγιναν αποδεκτά απο το Επ.Δικαστήριο Λευκωσίας  και κατα συνέπεια εξεδόθησαν  και κατέστησαν απόλυτα στα πλαίσια της πιο πάνω αγωγής αρ.2490/15 τα ακόλουθα διατάγματα:

Α. Διάταγμα το οποίο διατάζει  και εμποδίζει  τους Εναγομένους 2-12 (Λόρδος και άλλοι) προσωπικά και μέσω αντιπροσώπων να λαμβάνουν οποιοδήποτε μέτρο, απόφαση ή να προβίνουν σε οποιαδήποτε ενέργεια  δια απευθείας εισαγωγή  και ή αγορά  και ή την προμήθεια  απο αυτούς φρούτων λαχανικών  τυριών και άλλων προϊόντων  που προμηθεύονταν από την Εναγομένη 1 εταιρεία (Πέτρος Σιακόλας και άλλοι)παρα μόνο μέσω  της Εναγομένης 1 εταιρείας  και ή με την προηγούμενη ενυπόγραφη έγκριση των Εναγόντων μέχρι νεωτέρας διαταγής τυ Δικαστηρίου.

Β.Διάταγμα εμποδίζον  τους Εναγομένους 2-12 (Λόρδος και άλλοι ) προσωπικά και μέσω αντιπροσώπων ή και συνεργατών να ενεργούν με οποιονδήποτε τρόπο  για να προμηθεύονται εμπορεύματα  που εμπορευόταν και ή εμπορεύεται η Εναγομένη 1 εταιρεια(Πέτρος Σιακόλας και άλλοι)  που αναφέρονται πιο κάτω…Στο σημείο αυτό παρατίθεται μια πλειάδα εταιρειών ξένων και Κυπριακών  που είναι οι προμηθευτές της εταρείας 1.

Γ.Διάταγμα εμποδίζον  τους Εναγομενους 2-12  (Λόρδος και άλλοι ) συμπεριλαμβανομένων προσωπικά και ή μέσω αντιπροσώπων ή και συνεργατών να λαμβάνουν οποιοδήποτε μέτρο, απόφαση ή ενέργεια  καθ’οιονδήποτε τρόπο ώστε:

α) να προωθούν τη μεταφορά εργασιών  της μητρικής εταιρείας Εναγομένης 1 Agromarkets Ltd (Πέτρος Σιακόλας και αλλοι)  σε οποιανδήποτε ή άλλη θυγατρική εταιρεία χωρίς να προηγηθεί νομότυπη απόφαση του Ιοικητικού Συμβουλίου της Εναγομένης 1 μητρικής εταιρείας (Πέτρος Σιακόλας και άλλοι)

Β) να παρακωλύουν καθ’οιονδήποτε τρόπο την είσπραξη οφειλομένων από τις θυγατικές ετιρείες ποσών  προς όφελος της Μητρικής Εναγομένης 1 εταιρείας (Πέτρος Σιακόλας και άλλοι) και

γ) να παρεμποδίζουν καθ’οιονδήποτε τρόπο την ομαλή λειτουργία των εργασιών  της Μητρικής Εναγομένης 1 Εταιρείας  κατά τον συνήθη τρόπο λειτουργίας και διεξαγωγή των εργασιών της

Τελος να σημειώσουμε πως ενώπιον του Δικαστηρίου Λάρνακας εκκρεμεί για οδηγίες που ορίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου  άλλη αίτηση για εκκαθάριση της εταιρείας Πρίνος Λαχαναγορά Λτδ (ιδιοκτήτρια δύο καταστημάτων σε Λάρνακα και Λευκωσία) ως αι της θυγατρικής Agromarkets(Larnaca) Ltd)   από τους Πέτρο Σιακόλα, Γιάννη Νεοφύτου   και Μαρίνα Σιακόλα

Στις 15 Δεκεμβρίου επίσης στη Λάρνακα  έχει οριστεί η δίκη για ακύρωση διαταγμάτων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας καθότι ο δικαστής Χρ. Φιλίππου όπως γράψαμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ εξαιρέθηκε μετά που έγιναν παραδεκτες οι καταγγελίες ότι ο αδελφός  του είχε εμπλοκή στην αντιδικία μεταξύ των μετόχων Β’ και Α’  και φέρεται να ενήργησε κατόπιν οδηγιών του Κων.Λόρδου.

Πάντως είναι άγνωστο πότε θα πάρει τέλος αυτή η διαμάχη για την  εκβαση της οποίας επιδεικνύεται μεγάλο ενδιαφέρον  τόσο από πλευράς πιστωτών και προμηθευτών αλλά κυρίως από λευράς εργαζομένων καθότι τον τελευταίο καιρό έχει απολυθεί ένας μεγάλος αριθμός εξαιτίας αυτής της έκρυθμης και ασταθούς κατάστασης που επικρατεί.