Με δυναμικά μέτρα προειδοποιεί η ΠΑΣΥΚΙ για σύνταξη γιατρών στο 68ο

Έκπληξη εκφράζει η ΠΑΣΥΚΙ για την συζήτηση την ερχόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θέματος που αφορά την παράταση του ορίου αφυπηρέτησης για τους Ιατρούς του Δημόσιου Τομέα Υγείας από το 65ο στο 68ο έτος ηλικίας.nosokomeio_002-thumb-large

Η ΠΑΣΥΚΙ καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα όπως αποσύρουν την προαναφερθείσα πρόταση και ζητά ξεκάθαρες θέσεις από τα κόμματα και το Υπουργείο Υγείας, καθώς και την στήριξη του ΠΙΣ.

Σε περίπτωση προώθησης προς ψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης νόμου η ΠΑΣΥΚΙ δηλώνει ότι θα υποχρεωθεί να αντιδράσει άμεσα με λήψη δυναμικών μέτρων.

Σε ανακοίνωση η ΠΑΣΥΚΙ θυμίζει προηγούμενη τοποθέτηση της η οποία διαμορφώθηκε κατόπιν απόφασης Γενικής Συνέλευσης και η οποία απορρίπτει κάθετα την παράταση του ορίου αφυπηρέτησης των ιατρών του Δημόσιου στο 68ο.

“Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας σε όσους έχουν εγγράψει το θέμα αφού στην τελευταία συζήτηση που έγινε στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής οι ίδιοι οι βουλευτές που είχαν εγγράψει το θέμα προηγούμενος, είχαν δηλώσει ότι αναθεώρησαν την θέση τους. Τίθεται το ερώτημα, γιατί και ποιος επανέφερε το θέμα αυτό και ποιους θέλει να εξυπηρετήσει”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Περαιτέρω η ΠΑΣΥΚΙ καλεί την Κυβέρνηση, “αν δεν επιθυμεί να δώσει τη χαριστική βολή στους επαγγελματίες υγείας στον κρατικό τομέα, να τοποθετηθεί ξεκάθαρα ενάντια στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 68. Σε αντίθετη περίπτωση τα λόγια για μεταρρύθμιση στην υγεία θα είναι χωρίς αντίκρισμα”.

Η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ακόμη ότι η στελέχωση και καλύτερη λειτουργία των κλινικών στα δημόσια νοσηλευτήρια, όσον και των κέντρων υγείας “θα προκύψει με την εφαρμογή των δομών, με την επίλυση των όρων και συνθηκών εργασίας των έκτακτων συναδέλφων για τους οποίους τυχών παράταση του ορίου αφυπηρέτησης θα επιδεινώσει περαιτέρω την εργασιακή αβεβαιότητα που βιώνουν, ενώ την ίδια ώρα νέοι συνάδελφοι θα παραμείνουν στην ανεργία για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μερίδας ιατρών”.

“Η παραβίαση εργασιακών θέσμιων είναι εμφανής καθότι δεν έχει προηγηθεί κανένας κοινωνικός διάλογος αλλά ούτε και ανταλλαγή απόψεων προ της εγγραφής του θέματος”, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΚΙ.