Το ύστατο χαίρε στον ηθοποιό Μηνά Χατζησάββα

Σύσσωμο το ελληνικό θέατρο την Τετάρτη το μεσημέρι στο Α΄Νεκροταφείο αποχαιρέτησε τον Μηνά Χατζησάββα. Με ένα δάκρυ, ένα λουλούδι, μια αγκαλιά. Η πολιτική κηδεία του δημοφιλούς καλλιτέχνη έγινε σύμφωνα με τις επιθυμίες του. «Να γελάτε. Αυτό ήθελε!» έλεγε ο σύντροφός του, Κώστας Φαλελάκης. Ο τελευταίος θυμήθηκε τις πρώτες ημέρες της γνωριμίας τους, τον Ιούνιο του 1991 στο εξοχικό της αδελφής του Μηνά Χατζησάββα, Βάσως, στα Πολιτικά.newego_LARGE_t_1101_54602926_type12713
Κι άλλες στιγμές, σκόρπιες, της εικοσιπεντάχρονης κοινής ζωής τους μοιράστηκε με τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους ο Κώστας Φαλελάκης και μίλησε για τον έρωτα που κάποια στιγμή φεύγει και για την αγάπη που μένει ζωντανή. Αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετώπησε στο τέλος με όλα τα γραφειοκρατικά, λόγω του ότι η πολιτεία δεν αναγνώριζε επισήμως το δεσμό τους. «Ήμουν ο άνθρωπος του τα τελευταία 25 χρόνια και όμως δεν ήταν αυτονόητο ότι μπορούσα να πάρω εγώ τη σορό του» είπε. «Χρειάστηκαν απίστευτες διαδικασίες, πήγαμε στην αστυνομία με βεβαιώσεις από την γιατρό του για να μπορώ να στέκομαι στο πλευρό του ως ο πιο κοντινός του άνθρωπος. Προσδοκούσε αυτό το σύμφωνο συμβίωσης που δεν έρχεται… Αντί για συλλυπητήρια θα έλεγα ότι υπάρχουν και διαφορετικοί άνθρωποι στην κοινωνία που είναι ομοφυλόφιλοι. Δεν το έκρυψε ποτέ ο Μηνάς αυτό. Δεν ντράπηκε ποτέ γι’ αυτό. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να πεθαίνουμε με αξιοπρέπεια. Δώστε μας αυτή την δυνατότητα επιτέλους» υποστήριξε ο Κώστας Φαλελάκης και χειροκροτήθηκε γι αυτή του την τοποθέτηση.
«Μείζων δε πάντων η αγάπη…» ήταν τα πρώτα λόγια του Γιώργου Κοτανίδη. «Ο Μηνάς εξέπεμπε αυτή την αγάπη. Ήταν η αγάπη. Όλοι γυρω του ανταποδίδαμε αυτό που μας έδινε: αγάπη…Δεν έχω γνωρίσει πιο καλό άνθρωπο στο θέατρο. Ο Μηνάς ήταν το καλύτερο παιδί στη σχολή. Αυτό ήταν αξίωμα. Αλλά και στη συνέχεια, στο Ελεύθερο Θέατρο, στάθηκε έξω από ανταγωνισμούς» τόνισε. Για να προσθέσει ότι «με τη ζωή του και τη στάση του απέδειξε ότι το θέατρο είναι αγάπη και συνεκτικότητα. Δε γίνεται να μην τον κλαίμε… Έδωσε πολλά πράγματα. Εζησε όμορφη ζωή και τα τελευταία 25 χρόνια μια αληθινή σχέση αγάπης με τον Κώστα. Την τίμησε».

Η έξοδος της σορού του Μηνά Χατζησάββα από το Α΄Νεκροταφείο (για να ακολουθήσει η καύση της στο εξωτερικό), το λευκό φέρετρο, συνοδεύτηκε από θερμό χειροκρότημα. Κι ύστερα όλοι «ακούμπησαν το Μηνά στη μνήμη», όπως προέτρεψε ο σύντροφός του. «Μηνά θα λείπεις από τη ζωή, αλλά θα είσαι στην καρδιά μας. Σε αγαπάμε πολύ. Καλό ταξίδι» ήταν τα λόγια αποχαιρετισμού του φίλου του, Γιώργου Κοτανίδη. Το τραγούδι της Nina Simone, «Just say Ι love him» που αγαπούσε πολύ ακούστηκε από τα μεγάφωνα. Κι ύστερα ήλθε το ύστατο χαίρε με τις «Απροσδοκίες» της Κικής Δημουλά από τον σύντροφο της ζωής του, Κώστα Φαλελάκη: «Ὅσο δὲ ζεῖς νὰ μ᾿ ἀγαπᾶς./ Ναὶ ναὶ μοῦ φτάνει τὸ ἀδύνατον».