Πούτιν :Η Τουρκία θα μετανιώσει ….περισσότερο από μια φορά»

«Αν κάποιος πιστεύει ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα περιοριστεί στις εμπορικές κυρώσεις, πλανάται

«Η Τουρκία δεν θα την γλιτώσει μετά την κατάρριψη, απλώς με ένα εμπάργκο στις ντομάτες».

 

«Η Τουρκία θα μετανιώσει περισσότερο από μια φορά» την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο, προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους που εκφωνεί αυτή την ώρα ενώπιον των βουλευτών, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η Μόσχα δεν θα αγνοήσει την στήριξη της Άγκυρας στους τρομοκράτες.newego_LARGE_t_1101_54606540_type12713

Ο Πούτιν ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων που μάχονται κατά των τρομοκρατών και τόνισε ότι οι χώρες δεν θα πρέπει να έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά απέναντι στην τρομοκρατία, ούτε να χρησιμοποιούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις για δικό τους όφελος.
Τόνισε επίσης ότι αν κάποιος πιστεύει ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα περιοριστεί στις εμπορικές κυρώσεις, πλανάται, αλλά υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η χώρα του δεν θα εμπλακεί σε στρατιωτική κόντρα με την Τουρκία.
«Δεν θα συγχωρήσουμε την πισώπλατη μαχαιριά της Τουρκίας και την χαλαρή της σχέση με τους τρομοκράτες. Η Τουρκία δεν θα την γλιτώσει μετά την κατάρριψη, απλώς με ένα εμπάργκο στις ντομάτες. Θα συνεχίσουμε να τους θυμίζουμε αυτό που έκαναν» δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει δείξει τις ηγετικές της ικανότητες και την υπευθυνότητά της στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.
«Στη Συρία, οι ένοπλες δυνάμεις μας, πρώτα απ’ όλα μάχονται για την Ρωσία. Είναι η ασφάλεια του λαού μας αυτή που υπερασπίζονται» σημείωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη απειλή για την χώρα του προέρχεται από ενόπλους στην Συρία, οι οποίοι «συγκεντρώνουν χρήματα, όπλα, δύναμη. Αν ενισχύονται και κερδίζουν εκεί, αναπόφευκτα θα έρθουν κι εδώ για να σπείρουν φόβο και μίσος, για να ενορχηστρώσουν εκρήξεις, για να σκοτώσουν και να βασανίσουν κόσμο».
Συνεπώς θα πρέπει να παταχθούν μακριά από ρωσικό έδαφος, υπογράμμισε. Γι’ αυτούς τους λόγους, ελήφθη- όπως είπε- η απόφαση για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, βάσει επίσημου αιτήματος από τις συριακές αρχές.
Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε έμφαση στην ανάγκη να συγκροτηθεί ένα ενιαίο, ισχυρό, μέτωπο κατά των τρομοκρατών με βάση το διεθνές δίκαιο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αφού όπως επεσήμανε, «είναι αδύνατον μία χώρα μόνη της να πατάξει την διεθνή τρομοκρατία»

Συνήγορος της Τουρκίας ακόμα μια φορά οι ΗΠΑ

 

Μετά τις καταγγελίες της Ρωσίας ότι η Άγκυρα συναλλάσσεται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους για την παράνομη διακίνηση πετρελαίου, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε διάψευση των στοιχείων αυτών.

«Απορρίπτουμε την υπόθεση η τουρκική κυβέρνηση να συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος για να διακινήσει παράνομα πετρέλαιο. Δεν έχουμε δει κανένα στοιχείο που να στηρίζει αυτές τις κατηγορίες», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ χθες.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος είπε  πως η Τουρκία κάνει βήματα για να βελτιώσει την ασφάλεια στα σύνορά της με την Συρία και συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους με στόχο να διακοπεί το παράνομο εμπόριο του Ισλαμικού Κράτους.