Απόφαση καταπέλτη για συμβόλαια τράπεζας εξέδωσε η Υπηρεσία Ανταγωνισμού

Ôï ìÞíõìá üôé õðÜñ÷ïõí ïé ðñïïðôéêÝò áëëÜ êáé ôá ðëåïíåêôÞìáôá ãéá ôçí êõðñéáêÞ ïéêïíïìßá, áëëÜ èá ðñÝðåé áðü êïéíïý üëïé "íá óçêþóïõìå ôá ìáíßêéá" êáé íá åñãáóôïýìå, ìÝóù åíüò óôñáôçãéêïý ó÷åäéáóìïý, óôÝëëåé ï Ãåíéêüò ÄéåõèõíôÞò ôïõ ÓõíäÝóìïõ Åìðïñéêþí Ôñáðåæþí Ìé÷Üëçò ÊáììÜò, åêöñÜæïíôáò ðáñÜëëçëá ôçí ðåðïßèçóç üôé "áí êÜíïõìå åêåßíá ðïõ ðñÝðåé êáé åöáñìüóïõìå ôï ìíçìüíéï èá ðåôý÷ïõìå Ýíá äåýôåñï ïéêïíïìéêü èáýìá", áíÜëïãï ìå áõôü ðïõ ðåôý÷áìå ôçí ðåñßïäï ìåôÜ ôï 1974.

Ικανοποίηση για την απόφαση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών για τις καταχρηστικές ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις, εκφράζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).

«Η εν λόγω απόφαση, αποτελεί την πρώτη οιονεί δικαστικής φύσεως απόφαση που αποτελεί καταπέλτη εναντίον των τραπεζών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ισχυρό όπλο τόσο σε διαπραγματεύσεις των δανειοληπτών με τις τράπεζες όσο και στις δικαστικές διαδικασίες που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες» αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ γίνεται μνεία για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα.

Προστίθεται ότι όλα όσα ο Σύνδεσμος εδώ και καιρό καταγγέλλει ως απαράδεκτα, καθώς αποτελούν καταχρηστικούς όρους «κρίνονται πλέον επίσημα ως καταχρηστικά και από αρμόδιο οιονεί δικαστικό σώμα».

Όλοι οι όροι, που αποδεδειγμένα πλέον έρχονται σε αντίθεση με τους Περί Καταχρηστικών Ρητρών σε καταναλωτικές συμβάσεις Νόμων του 1996 και 1999, πρέπει να αμφισβητούνται από όλους τους δανειολήπτες οι οποίοι πρέπει να διεκδικούν με όλα τα νόμιμα μέσα και τρόπους το δίκαιο τους, που οι τράπεζες, για χρόνια τώρα καταπατούν, αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Χαρακτηρίζει τέλος την απόφαση εξαιρετικής σημασίας, καθώς «αρκετά δικαστήρια, λανθασμένα για τόσο καιρό θεωρούσαν ότι, αφού ο δανειολήπτης υπέγραψε την σύμβαση, τότε δεσμεύεται από τους όρους της και ότι δεν μπορεί να τους αμφισβητήσει». Πλέον αυτό ανατρέπεται στην ολότητα του, καταλήγει.

Χθες η  Υπηρεσία Ανταγωνισμού εξέδωσε απόφαση καταπέλτη που αφορά τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο για καταχρηστικές ρήτρες σε ό,τι αφορά συμβόλαια για δάνεια.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, δήλωσε ότι η απόφαση “αναφέρεται σε παράπονο δανειολήπτη για οικιστικό δάνειο εξοχικής κατοικίας ύψους 124 χιλιάδων και 500 ευρώ” το οποίο παράπονο αφορά, “έλλειψη διαφάνειας σε συμβόλαιο, μετατροπή του σε ελβετικά φράγκα χωρίς την ενημέρωση του δανειοληπτή, δικαίωμα διακοπής του συμβολαίου χωρίς να ενημερώνεται ο δανειολήπτης και χωρίς κανονισμούς, παράνομα επιτόκια υπερημερίας και έλλειψη κανονισμών για το πώς η Τράπεζα θα απαντά στο αίτημα του δανειολήπτη για κυμαινόμενο ή σταθερό επιτόκιο”.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση αναφέρεται και “σε παραβίαση της διαφάνειας με την εφαρμογή της διαίρεσης για 360 μέρες και την επιβολή του τόκου σε 365 μέρες, γεγονός που επιβαρύνει τον δανειολήπτη, σε διαχείριση των εξόδων που φορτώνονται στο λογαριασμό χωρίς να υπάρχουν κανονισμοί και ενημέρωση του δανειολήπτη” αλλά και στο γεγονός ότι “εάν ο δανειολήπτης απαιτήσει να πληρώσει όλο το ποσό ή μέρος του ποσού να έχει το δικαίωμα μόνο η Τράπεζα να το κάνει αποδεκτό ασχέτως της θέλησης του δανειολήπτη”.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε, επίσης, ότι η απόφαση αφορά και το ό,τι, εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ Τράπεζας και δανειολήπτη, στην περίπτωση που αυτός που έχει διαφορά είναι ο πελάτης, η υπόθεση να εκδικάζεται μόνο στα κυπριακά δικαστήρια ενώ στην περίπτωση που είναι η Τράπεζα που έχει παράπονο, να μπορεί να πάρει τον πελάτη σε οποιοδήποτε δικαστήριο σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Ανέφερε ότι “η απόφαση εκδόθηκε χθες, έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εμπορίου – Υπηρεσία Ανταγωνισμού και είναι καταπέλτης”.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι “η Βουλή είχε απόλυτο δίκαιο για τις καταχρηστικές ρήτρες εις βάρος των δανειοληπτών και η δήλωση γίνεται σήμερα για να γίνουν γνώστες οι αποφάσεις στους δανειολήπτες οι οποίες αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη Τράπεζα που είναι όλα της τα συμβόλαια έτσι”.

Πρόσθεσε ότι η υπόθεση οδηγείται στα Δικαστήρια ενώ καταλήγοντας σημείωσε ότι “με αυτά τα συμβόλαια ο δανειολήπτης είναι έρμαιο της όρεξης της κάθε Τράπεζας”.