Στην τελική ευθεία ο κατακερματισμός της CYTA και το ξεπούλημα της σε ιδιώτες

Στις 14 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί τελικά στο Υπουργικό το νομοσχέδιο  για τη CYTA που οδηγεί στην αποκρατικοποίηση του οργανισμού  και όχι αύριο . Αυτό ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των συντεχνιών της CYTA, οι οποίοι είχαν το απόγευμα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Όπως δήλωσαν οι συντεχνιακοί, κατέθεσαν στον Υπουργό υπόμνημα με τις εισηγήσεις τους. Ο Υπουργός ανέλαβε να τις μελετήσει γι` αυτό και το νομοσχέδιο δεν θα πάει στις 3 Δεκεμβρίου στο Υπουργικό, αλλά στη μεθεπόμενη συνεδρίαση στις 14 Δεκεμβρίου.

ÅêäÞëùóç äéáìáñôõñßáò ìå óôü÷ï ôçí áíáêïðÞ ôçò ðïñåßáò ðñïò ôéò éäéùôéêïðïéÞóåéò ðñáãìáôïðïßçóáí óÞìåñá ïé ÓõíäéêáëéóôéêÝò Ïñãáíþóåéò ÐÏÁÓ – ÓÇÄÇÊÅÊ-ÐÅÏ – Óõíôå÷íßåò ÐÁÓÅ-ÁÔÇÊ – ÓÇÄÇÊÅÊ-ÁÔÇÊ óôçí ÃÝöõñá ôçò CYTA, Ëåõêùóßá, 24 Éïõíßïõ 2015.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, ΓΓ της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, είπε ότι η σύγχυση και η αβεβαιότητα έχουν επιβεβαιωθεί “γιατί πέρα των τίτλων για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, όταν μπούμε στην ουσία αναφύονται οι μεγάλες διαφορές αντίκρυσης των θεμάτων, όπως της μαζικής μίσθωσης στη νέα ιδιωτική εταιρεία, όπως της μεταφοράς των συναδέλφων στην Δημόσια Υπηρεσία”.

“Ένα είναι να λες κατοχύρωση όλων και όταν μπούμε στην ουσία προκύπτουν σοβαρά θέματα στην υλοποίηση όλων αυτών, προκύπτουν επιπρόσθετα σοβαρά νομικά προβλήματα και υπήρχε και έντονη συζήτηση μεταξύ των νομικών συμβούλων των δύο πλευρών και γι’ αυτό εμείς στο τέλος της συζήτησης έχουμε κάνει παράκληση στον Υπουργό όπως ξανασκεφτεί την όλη πρόταση για αποκρατικοποίηση της Cyta και ίσως φέρει ένα νέο μοντέλο αποκρατικοποίησης, γιατί με αυτό το μοντέλο για δημιουργία νέας εταιρείας και μεταφοράς των υπηρεσιών στη νέα εταιρεία και διασκόρπισης των υπαλλήλων της Cyta, θα υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα σε όλους τους τομείς”, είπε ο κ. Τρυφωνίδης.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο αγώνας ενάντια στην αποκρατικοποίηση είναι το πρώτιστο, γιατί η Cyta, που είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης του τόπου και στήριξης του κράτους “δεν πρέπει να φύγει από το κράτος και να πάει σε ξένα χέρια”.

“Αυτή είναι η ουσία και οι συνάδελφοι κατοχυρώνονται μόνο με αποτροπή της ιδιωτικοποίησης με κανένα άλλο τρόπο και με αυτό τον τρόπο θα έχει συμφέρον ολόκληρος ο κυπριακός λαός”, συνέχισε.

Ερωτηθείς αν θα αποσυρθούν τα μέτρα για κινητοποίηση έξω από το Προεδρικό τη μέρα της συζήτησης του Υπουργικού, είπε ότι η απόφαση όλων των συνδικαλιστικών “είναι να πάμε σε κινητοποίηση έξω από το Προεδρικό με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Η κατάθεση δεν θα γίνει 3/12 αλλά στη μεθεπόμενη συνεδρίαση, γι ` αυτό ισχύει και η απόφασή μας να πάμε στο Προεδρικό στη συνεδρίαση που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, εκτός αν συμβούν άλλες εξελίξεις σε αυτό το μεσοδιάστημα”.

Ο ΓΓ της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ ΣΕΚ Ηλίας Δημητρίου είπε ότι έγινε σοβαρή, σε βάθος συζήτηση, γιατί ακριβώς ήταν η τελευταία συνάντηση που θα καθόριζε την πορεία του ν/σ για το Υπουργικό της Πέμπτης. Ωστόσο, ο ΥΠΟΙΚ ζήτησε πολλές εξηγήσεις πάνω στο έγγραφο για να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα και το ν/σ φαίνεται ότι μεταφέρεται στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας.

“Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη, δεν θέλουμε ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα, απλώς θέλουμε να γίνει ένα αντίγραφο όλων των ωφελημάτων μας, όπως είναι σήμερα σε διάφορα έγγραφα να μπουν στο ν/σ και να πάνε στη Βουλή σε αυτό είπε (ο Υπουργός) ότι δεν έχει κανένα λόγο να αρνηθεί τα δικαιώματα τα οποία έχουμε σαν εργαζόμενοι”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, παράλληλα έχει κλείσει το θέμα του πλεονάζοντος προσωπικού και αυτό προνοεί, αν δεν εφαρμοζόταν, ομαδικές απολύσεις σε περίπτωση που γινόταν οποιαδήποτε άλλη διαδικασία. Πρόσθεσε ότι έχει συμφωνηθεί το θέμα του συνταξιοδοτικού το οποίο και αυτό είναι σημαντικό, το ότι δηλαδή το διαχειρίζεται και το εγγυάται το κράτος.
“`Εχει συμφωνήσει ο ΥΠΟΙΚ σήμερα και σε ένα τρίτο σημείο της μιας επιλογής της εθελούσιας εξόδου το οποίο τονίζει ότι το σχέδιο θα είναι το ίδιο ή καλύτερο από αυτό που έχει εφαρμοστεί το 2014 -2015. Ζήτησε εξηγήσεις όσον αφορά στην επιλογή της μετακίνησης του προσωπικού στη Δημόσια Υπηρεσία από τη μια, όπου έχει αναφέρει ότι δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα όσον αφορά την οργανική δομή”, ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα , τι θα απογίνονταν δηλαδή οι συνάδελφοι οι οποίοι θα προτιμούσαν να πάνε στο δημόσιο, πού θα τους έβαζαν, με τι καθήκοντα, σε ποιο επίπεδο και τι δραστηριότητα και ρόλο θα είχαν. Ο Υπουργός είχε ξεκαθαρίσει, όπως είπε ο κ. Δημητρίου, ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αντιδιαστολή με τους κυβερνητικούς υπαλλήλους, γιατί ακριβώς αυτοί που θα πάνε στο δημόσιο θα πάνε με το βαθμό και το ρόλο και την ιδιότητα που έχουν.

Επίσης ο ΥΠΟΙΚ, όπως ανέφερε ο ΓΓ της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ ΣΕΚ, έχει ζητήσει να δει πώς αντιλαμβάνονται οι συντεχνίες τη μαζική μίσθωση και εκεί έχουν δοθεί εξηγήσεις. “Αναμένουμε πραγματικά ότι ο Υπουργός είδε με κατανόηση τα θέματα εξού και η μεγάλη συζήτηση που έγινε, έχει πει ο ίδιος ότι δεν θα πάει την Πέμπτη το όλο θέμα στο Υπουργικό, θα ζητήσει να το αφαιρέσει ο γραμματέας του Υπουργικού, και θα το συζητήσει στις 14 του μήνα”, είπε.

Σε ερώτηση αν ισχύουν οι κινητοποιήσεις που εξαγγέλθηκαν, ο κ. Δημητρίου είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να υπάρχει κινητοποίηση και για ποιο θέμα. “Αναμένουμε ότι αυτά που έχουμε καταθέσει θα μελετηθούν, η πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι εκεί, ότι είμαστε εναντίον των αποκρατικοποιήσεων, μέσα στο πνεύμα των διαφόρων εκδηλώσεων που έχουμε συμφωνήσει θα προχωρήσουμε, αλλά δεν υπάρχει κάτι σήμερα το οποίο βγαίνουμε από εδώ και λέμε ότι αύριο πηγαίνουμε σε απεργία ή οτιδήποτε άλλο”, ανέφερε.
Ο Δώρος Θεοδώρου ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ CYTA δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση οι συντεχνίες να συναινέσουν με τις ιδιωτικοποιήσεις “όποιο και να είναι το περιεχόμενο του οποιουδήποτε νομοσχεδίου φέρει μπροστά μας ( η Κυβέρνηση) για τα εργασιακά”.

“Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πούμε ότι είμαστε σύμφωνοι με την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού μας, έγινε μια συζήτηση στα σχόλια τα οποία είχαμε αποστείλει σήμερα το μεσημέρι στον Υπουργό, τα σχόλια ήταν αρκετά και για το λόγο αυτό ο Υπουργός δεν προτίθεται να πάρει το νομοσχέδιο στο Υπουργικό στις 3 του μήνα όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά το πιο πιθανό θα το πάρει στις 14 του μήνα”, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν αυτό γίνεται με σκοπό να ενσωματώσει στο ν/σ κάποιες από τις εισηγήσεις των συντεχνιών, ο κ. Θεοδώρου ανέφερε πως ο Υπουργός τους είπε ότι θα μελετήσει τις εισηγήσεις μαζί με τους νομικούς του συμβούλους και θα επανέλθει είτε με ερωτήσεις, είτε με τοποθετήσεις. Σε άλλη ερώτηση αν υπήρξε μια καταρχήν τοποθέτηση του Υπουργού στις παρατηρήσεις των συντεχνιών, απάντησε “όχι”.

“Φαίνεται να καταλαβαίνει και ο ίδιος ο Υπουργός ότι είναι αρκετά περίπλοκο το θέμα και φαίνεται ότι πιο περίπλοκο από όλα είναι η επιλογή που προσφέρεται στους εργαζόμενους ότι όσοι επιθυμούν θα αποσπώνται στη Δημόσια Υπηρεσία, και φαίνεται ότι εκεί περιπλέκονται αρκετά τα πράγματα, ίσως να υπάρχει πρόβλημα και στην ίδια την ΔΥ με αυτό το σενάριο και είναι κάτι γύρω από το οποίο έγινε αρκετή συζήτηση όπως και γύρω από το θέμα της μαζικής εργοδότησής μας στη νέα εταιρεία, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πηγαινοέρχεται εδώ και αρκετούς μήνες και φαίνεται να μην υπάρχει κατάληξη”, ανέφερε.

Ο Ανδρέας Καρυόλαιμος, Πρόεδρος της ΑΣΕΤ CYTA ανέφερε ότι θεωρεί πως η συζήτηση έγινε σε ένα θετικό κλίμα, με τον Υπουργό να αποδέχεται αρκετά από τα σημεία που του έχουν υποβάλει οι συντεχνίες μέσα από το υπόμνημά τους. “Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό πλαίσιο για να καταλήξουμε ίσως σε κάποια λύση”, είπε.

Σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις έξω από το Προεδρικό, ο κ. Καρυόλαιμος είπε ότι “μετά την εξέλιξη τη σημερινή και τη μετακίνηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τις 14/12, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, θα διαβουλευθούμε ξανά, το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, θα περιμένουμε τις τροποποιήσεις του Υπουργού και θα επανέλθουμε ξανά να συζητήσουμε το νομοσχέδιο με την ελπίδα ότι θα αποφευχθούν λύσεις που θα ταλαιπωρήσουν και την κοινωνία και τον οργανισμό”.