Απέναντι στον εχθρό της ανθρωπότητας που λέγεται ISIS, δύο επιλογές υπάρχουν: είτε ενάντια, είτε μαζί του

Ολοι   γνωρίζουν (ακόμη και όσοι δημόσια σιωπούν ) από τον Γιούνκερ μέχρι τον τελευταίο αξιωματούχο της ΕΕ, ότι η Τουρκία είναι χρηματοδότης και συντηρητής του ISIS, αλλά ζυγίζουν τις δικές τους πολιτικές επιδιώξεις

 

Του Κώστα Μαυρίδη*

Δεκαεφτά δευτερόλεπτα παραβίασης εναέριου χώρου της (όπως ισχυρίζεται με άλλα που αποδείχτηκαν ψέματα), ήταν αρκετά για την Τουρκία να καταρρίψει το ρωσικό αεροσκάφος. Αυτά τα 17 δευτερόλεπτα που αιτιολόγησαν τέτοια αντίδραση στην παραβίαση των συνόρων της, πως συγκρίνονται με 41 χρόνια παραβίασης των συνόρων mavridesενός κράτους-μέλους της ΕΕ από την Τουρκία; Αυτή η φράση (ή παραπλήσια) ανακυκλώθηκε ηλεκτρονικά τις τελευταίες μέρες για να αναδείξει την υποκρισία της Τουρκίας και όσων την ανέχονται να παραβιάζει για 41 χρόνια τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Κύπρου. Παρεμπιπτόντως, χιλιάδες παραβιάσεις εναέριου χώρου διαπράττει η Τουρκία για χρόνια στο Αιγαίο. Θα μπορούσε λοιπόν η φράση νάναι μέρος μιας εκστρατείας της Κύπρου που αξιοποιεί τη συγκυρία για να αναδείξει την κατοχή από την Τουρκία. Μιας παραβίασης των συνόρων μας που δεν είναι διάρκειας μερικών δευτερολέπτων, αλλά ωμή και συνεχιζόμενη για 41 χρόνια. Όταν όμως στο Προεδρικό επικρατεί … μέθη ευφορίας για τον Ακκιντζί, πώς να αναδειχθεί η παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία; Πως;
Ζούμε μια φάση στην ανθρώπινη Ιστορία που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα καθώς η καθεστηκυία τάξη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αντικαθίσταται από νέα κατάσταση συμμαχιών, αναδιανομής εξουσίας και πλούτου, αλλά και συνόρων. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι απέναντι στον εχθρό της ανθρωπότητας που λέγεται Ισλαμικό Κράτος (ISIS), δύο επιλογές υπάρχουν για κάθε κράτος: είτε ενάντια στο ISIS, είτε μαζί του. Αυτό αντιλήφθηκαν Γαλλία και Ρωσία με το καθεστώς της Συρίας, τους Κούρδους και άλλους. Φυσικά, σε τέτοιες φάσεις ρευστότητας, υπάρχουν χαμένοι και οι εξελίξεις ξεφουσκώνουν το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Ερντογάν να καταστεί ο τρανός ηγέτης των μουσουλμάνων της περιοχής. Το μπαλόνι ξεφούσκωσε στην Αίγυπτο, Συρία, Ιράκ, Κουρδιστάν και αλλού. Η πολεμική παρέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των ισλαμιστών στην Τουρκία που αντιλήφθηκαν ότι η Τουρκία θα είναι στους χαμένους. Η κατάρριψη λοιπόν με τόσα άλλα ψέματα και θεατρινισμούς δημοσίων σχέσεων στα ΜΜΕ εκ μέρους της Τουρκίας, δεν αλλάζουν τη ροή. Και καθώς το καθεστώς Ερντογάν ρέπει στην ισλαμοποίηση και φυλακίζει εντός Τουρκίας όσους αποκαλύπτουν τις βρώμικες δοσοληψίες του με το ISIS, οι εξελίξεις τρέχουν. Παρεμπιπτόντως, στην ΕΕ, όλοι γνωρίζουν (ακόμη και όσοι δημόσια σιωπούν) από τον Γιούνκερ μέχρι τον τελευταίο αξιωματούχο της ΕΕ, ότι η Τουρκία είναι χρηματοδότης και συντηρητής του ISIS, αλλά ζυγίζουν τις δικές τους πολιτικές επιδιώξεις.
Μπροστά στα φοβερά ατοπήματα της Τουρκίας, με τον Ερντογάν να δακτυλοδείχνεται ως ο συνεργός του ISIS εκτός και εντός Τουρκίας, θα μπορούσε επαναλαμβάνουμε, να είχαμε μια στοχευμένη εκστρατεία της Κυπριακής Κυβέρνησης για αξιοποίηση της συγκυρίας. Οι παραλληλισμοί μπορεί να ήταν πολλοί. Για παράδειγμα, ο χρηματοδότης του ISIS Ερντογάν, είναι ο ίδιος που συντηρεί στρατιωτικά και χρηματοδοτεί το κατοχικό καθεστώς της Τουρκίας στην Κύπρο. Τέτοιου είδους επιχειρήματα όμως δεν προβάλλονται από μια Κυβέρνηση που επινοεί πράγματα για να συντηρεί το καλό κλίμα στις συνομιλίες.
Καθώς η περιοχή μας ανατρέπεται από έναν γεωπολιτικό σεισμό, ο Πρόεδρος μας παραμένει 100% προσηλωμένος στη λύση με τον Ακιντζί! Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος θα γώνιαζε την Τουρκία με χιαστί συνομιλίες και άλλα παρδαλά φύκια. Στην πραγματικότητα, συνηγορεί στο άνοιγμα του κεφ. 17, «επειδή δεν είναι στα παγωμένα», ενώ για τα άλλα θα δούμε… Διερωτώμαι αν αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις ενώπιον μας στο Προεδρικό στο σχεδιασμό των συμφερόντων της Κύπρου. Η Κομισιόν υπό τον Γιούνκερ έδειξε ήδη ότι απαιτεί άνοιγμα πολλών κεφαλαίων και μια φοβισμένη Κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα πάρει ΤΙΠΟΤΑ επειδή συμπεριφέρεται σαν υπάκουο παιδί. Πάντως, τι να διεκδικήσουν όσοι βρίσκονται υπό την επήρεια της ευφορίας Ακκιντζί; Αρκούνται που οι Ερντογάν-Νταβούτογλου δηλώνουν ότι θέλουν λύση στο Κυπριακό. Όπως λύση, υποταγής ή εξάλειψης, θέλουν στη Συρία και στο Κουρδιστάν.
Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) – costas.mavrides@europarl.europa.eu